Lotte laat maar – Kan het even normaal?

[DOOR DORY] ‘Ik vertel Tessa dat de zoen met Mark,
mijn toneel-Romeo,
voorlopig niet doorgaat.’

– Lotte laat maar – Kan het even normaal? –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 6.

Het verhaal

Lotte laat maar - Kan het even normaal?

In dit nieuwe deel van Lotte laat maar is Lotte net gestart in de brugklas en alles is nieuw. Thuis is het soms ook ingewikkeld. Haar moeder heeft een nieuwe vriend, moet veel avonddiensten draaien en Lotte moet op haar kleine broertje passen.

In dit derde deel van Lotte laat maar lees je over haar avonturen en dilemma’s. Zo moet ze bij toneelles een kus krijgen van haar nepvriendje Mark. Hoewel… is hij wel zo nep? En hoe gaat Lotte om met modepopje Vanessa die altijd gemeen doet?

Dan heb je ook nog Aron, die ze tegenkomt als ze Pjotr de hond uitlaat. Aron is toch ook wel een erg leuke jongen! Dit en nog veel meer lees je in Lotte laat maar – Kan het even normaal?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Lotte laat maar – Kan het een normaal? is perfect voor vooral meisjes in de bovenbouw van de basisschool. Je bent dan vast al wel benieuwd naar de brugklas en in dit boek krijg je een beeld van wat je allemaal mee maakt op de middelbare school. Daarnaast denk ik dat de dilemma’s van een puberbrein best herkenbaar zullen zijn. Het boek is vlot geschreven en de tekeningen zijn enorm sprekend.

Het fijne aan deze serie over Lotte is dat het een serie is die een stuk positiever en vriendelijker is dan de Dagboek van een Muts serie. Hierdoor zijn deze boeken met name ook geschikt voor Christelijke scholen.

Kinderen die nog verder willen lezen kunnen ook De klimmende wielrenner, De ongewone vakantie van Tess en Raf, De avonturen van Max Kruimel 2 – Stank voor dank en Cruiseschip de Cliffhanger 1 – Salto Sultan proberen.

Met dank aan KokBoekencentrum voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Lotte laat maar – Kan het even normaal?

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Lotte laat maar – Kan het even normaal? zijn:

 • Lotte woont samen met haar moeder, twee broertjes en haar hond. Haar vader is overleden en haar moeder heeft een nieuwe vriend. Lees bladzijde 16 ‘Het nadeel van…’ t/m bladzijde 17 ‘…op zijn kamer.‘ voor.
  Leesvraag: Hoe ziet het gezin van jouw hoofdpersoon eruit?
 • Het ergste wat Lotte ooit heeft meegemaakt is het overlijden van haar vader. Lees bladzijde 29 ‘Tessa heeft nog…’ t/m bladzijde 32 ‘…papa en ik.‘ voor.
  Leesvraag: Wat is het ergste dat jouw hoofdpersoon heeft meegemaakt?
 • Lotte gaat naar de bioscoop en staat voor haar kast. Ze twijfelt enorm wat ze aan moet doen. Uiteindelijk kiest ze voor spijkerbroek en een shirt. Lees bladzijde 45 ‘Gelukkig moet ik…’ t/m bladzijde 47 ‘…er klaar voor.‘ voor.
  Leesvraag: Wat voor kleding draagt jouw hoofdpersoon?
 • Lotte heeft regelmatig een beetje ruzie met Vanessa. Ze zijn beide zo verschillend. Lees bladzijde 88 ‘Ik let helemaal…’ t/m bladzijde 88 ‘…vijf minuten inhouden.‘ voor.
  Leesvraag: Wordt er in jouw boek ruzie gemaakt? Waar gaat het over? Komt het goed?
 • Levi wordt door een groepje gepest. Lotte komt voor hem op. Lees bladzijde 173 ‘Fati vindt dat…’ t/m bladzijde 176 ‘…ik ‘m snap.‘ voor.
  Leesvraag: Lotte is zo stoer om voor Levi op te komen. Welke karaktereigenschappen horen bij jouw hoofdpersoon?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Lotte laat maar – Kan het even normaal?

Overige ideeën

 • Achter in het boek staan vragen die aan de schrijfster gesteld zijn. Bedenk zelf nog meer vragen.
 • Achter in het boek zie je een bladzijde waar in tekeningen uitgelegd wordt wie Lotte is. Maak zo’n zelfde soort tekening van een persoon uit jouw boek.

Andere delen

Vergelijkbare artikelen