Mijn jaar in een tent (thematitel KBW23)

[DOOR ALICE]Het duizelt me.
Er gebeurt te veel ineens.
Ademhalen.
Rustig ademhalen.
Nog één nacht te gaan.
– Mijn jaar in een tent-

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 7.

Het verhaal

Cover Mijn jaar in een tent

Meester Sinan heeft op school een challenge georganiseerd. Niet zo’n challenge waar heel social media vol mee staat, zoals een ei kapot slaan en hopen dat het een gekookt ei is. Nee, een challenge om geld op te halen voor een goed doel. Of zoals ze het vroeger zeiden: Een heitje voor een karweitje. Alleen bij deze challenge worden de kinderen uitgedaagd om ook nog eens hun angsten te overwinnen.

‘Daag jezelf eens uit,’ zei de meester. ‘Haal geld op voor anderen maar doe daarvoor iets wat je anders niet zo gauw zou doen.’

De kinderen moeten dus uit hun comfort zone stappen. Enkele leerlingen komen met het idee om elke ochtend koud douchen, omdat ze dat het het ergste vinden wat er bestaat. Dit doen ze dan bijvoorbeeld voor kinderen met een spierziekte. Zwaan is bang voor het donker en besluit de kinderen in vluchtelingenkampen te steunen met haar challenge. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

‘Ach voor die ene week,’ zei mijn moeder. ‘Een jaar,’ mompelde ik. ‘Hm?’ zei mijn vader afwezig, terwijl hij door foto’s van tenten scrolde. ‘Geen week,’ zei ik, ‘een jaar.’ Er viel een korte stilte. ‘Een jáár?’ riepen ze toen tegelijkertijd. Ze keken me aan alsof ik had gezegd zonder parachute uit een vliegtuig te willen springen. ‘Ik wil een jaar,’ zei ik. Ik snapte het zelf nog steeds niet. Ik leek wel gek!

Wat Zwaan dan nog niet weet is dat deze 365 dagen vol met avontuur zitten. Het wordt een spannend, eng, moeilijk, bizar, maar tegelijkertijd mooi en leerzaam jaar.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Dit is het verhaal van Zwaan. Doordat Zwaan het verhaal zelf vertelt, kun je je heel makkelijk in haar verplaatsen. Zwaan is bang in het donker. Dit zal niet alleen herkenbaar zijn voor kinderen. Zelf ben ik ook geen held in het donker.

Woei… Hoorde ik nou woei? Was dat een spook, of een geest? Geesten bestaan niet! Mijn maag trok samen, mijn buit werd warm, maar verder was alles koud: m’n schouders, m’n handen, m’n benen, m’n voeten… alles koud-koud-koud. En dat terwijl het zweet me uitbrak.

In het jaar in een tent heeft Zwaan veel meegemaakt. Ze heeft haar angsten overwonnen en ze heeft nieuwe vriendschappen gesloten. Die nieuwe vriendschappen hebben haar ook weer nieuwe inzichten gegeven. Zwaan komt uit een liefdevolle familie, maar dit is niet overal het geval. Zo krijgen we een kijkje in de thuissituatie van Bonk die tijdelijk bij zijn oom en tante moet logeren, omdat het thuis niet meer gaat. Ook Shalina die tijdelijk in een vluchtelingenkamp woont, haar vader was vermoord en samen met haar oom, moeder en kleine broertje moest ze vluchten in een propvol bootje.

Van Shalina ontvangt Zwaan een brief. Shalina schenkt in die brief wijze woorden aan Zwaan: ‘Ik weet niet of het in Nederland zo is, maar in Syrië zeggen ze dat een zwaan staat voor zuiverheid, liefde en trouw.’ ‘Bij ons staat een zwaan symbool voor het leren van je eigen kracht en schoonheid.‘ Dat heeft Zwaan in haar jaar in een tent zeker wel geleerd.

Mijn jaar in een tent is een tranentrekker, maar dan wel tranen van blijdschap. Het is een hartverwarmend verhaal wat ik zeker in de Kinderboekenweek ga voorlezen. Het geeft je namelijk de wilskracht om mee te doen met een actie. Wij doen met onze basisschool mee met ‘Red een kind’. We sparen de hele maand oktober voor kinderen in armoede, hun familie en hun hele omgeving. Wil je ook mee doen? Scroll dan door naar overige ideeën.

Dit boek is een thematitel van de Kinderboekenweek 2023 Bij mij thuis. Bij ditzelfde thema passen ook Kinderen van ver en Misjka.

Met dank aan Uitgeverij Volt voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Mijn jaar in een tent

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Mijn jaar in een tent zijn:

 • Zwaan wordt door de meester uitgedaagd om haar angsten te overwinnen. Ze moet hiervoor een challenge bedenken, waarbij ze geld ophaalt voor het goede doel en tegelijkertijd uit haar comfort zone moet stappen. Zwaan is bang in het donker en bedenkt hier een passende challenge bij. Lees bladzijde 9 ‘Vandaag is een…’ t/m bladzijde 14 ‘…is mijn verhaal.’ voor.
  Leesvraag: Welke angsten heeft de hoofdpersoon in jouw boek?
 • Zwaan heeft eindelijk een passende en spannende challenge bedacht: een week in tent slapen in een donkere tuin. Zwaan vindt dit erg spannend, maar Lonneke uit haar klas denkt hier anders over. En dan zegt Zwaan opeens iets waar ze later spijt van krijgt. Lees hoofdstuk 2: ‘Een bizar dapper plan.’ voor.
  Leesvraag: Zegt de hoofdpersoon in jouw boek ook iets waar hij/zij later spijt van krijgt?
 • In het volgende hoofdstuk vertelt Zwaan iets over haar familie. Lees hoofdstuk 3 ‘Iets over mijn familie‘ voor. Leesvraag: Wat kun jij vertellen over de familie van de hoofdpersoon uit jouw boek?
 • Zwaan heeft van jongs af aan al een beste vriendin. Haar jaar in een tent levert haar nieuwe vrienden op. Zo ontmoet ze al snel een jongen, wie ze de bijnaam Bonk geeft en aan het einde van haar avontuur sluit ze wel een hele bijzondere vriendschap. Lees hoofdstuk 41: ‘Een brief’ voor.
  Leesvraag: Met wie is jouw hoofdpersoon wel/niet bevriend?
 • Zwaan gaat haar verhaal delen in een blog. De tekst van haar blog is dikgedrukt. Lees hoofdstuk 10: ‘In het openbaar‘ voor. Leesvraag: Ben je in je boek ook een stuk tekst tegengekomen dat een andere opmaak heeft? Waarom is dit gedaan, denk je?
 • De schrijver wil je overtuigen om ook iets te doen voor kinderen in vluchtelingenkampen. Lees bladzijde 295 ‘Een deel van…’ t/m bladzijde X ‘…Liefs, Tiny Fisscher.’ voor.
  Leesvraag: Wat wil de schrijver duidelijk maken met het verhaal in jouw boek?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Mijn jaar in een tent.

Overige ideeën

 • Lees het hoofdstuk Doe je mee? op bladzijde 295 voor. Wil jij ook een challenge opzetten? Je kunt er zelf één bedenken, maar je kunt ook meedoen in de maand oktober met Red een kind. Met jouw eigen klas of de hele school zamel je geld in voor kinderen die in armoede leven in Rwanda. Bij het aanmelden geef je aan met hoeveel leerlingen je spaart en bestel je voor elke klas een spaarpakket. Dit is een kant-en-klaar pakket en bevat alles wat je nodig hebt voor de spaaractie! Ieder kind krijgt een spaarkaart mee naar huis. Tien procent van de opbrengst mag je als school zelf besteden in de lokale christelijke boekhandel. Meer over deze actie vind je hier.
 • Wil je ook een nacht je angst overwinnen in stijl dan kun je de look-a-like tent van Zwaan hier kopen.

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen