Nep

 [DOOR MARIE_JOSE]Steeds als Nina de kleren of schoolspullen van Jasmijn ziet, moet ze aan bol.com denken. Ze bestudeert wat haar klasgenoten zoal dragen en welke gadgets ze hebben. Het lijkt wel of iedereen meer heeft dan zij. Ook al vindt ze het stom van zichzelf dat ze jaloers naar die spullen kijkt, ze wordt er heel hebberig van!’
– Nep –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 6.

Het verhaal

Nep

Nina is jaloers op Jasmijn, een nieuw meisje in haar klas. Jasmijn draagt mooie kleren en heeft allerlei gadgets. Nina heeft dat niet en ze vindt Jasmijn maar nep. Nina’s vriendje Niels heeft veel aandacht voor Jasmijn. Dat vindt Nina ook maar niets.

Nina kijkt via het account van haar moeder rond op bol.com en ontdekt hoe zij daar kleding en andere spullen kan bestellen. Dat brengt haar natuurlijk in de problemen, want ze heeft haar moeders account gebruikt om de bestelling te betalen.

Nina krijgt van haar ouders uitleg over wachtwoorden en hoe je een account kunt beveiligen. Haar ouders kopen graag op marktplaats en vinden het belangrijk dat spullen hergebruikt worden. Maar ook daar zitten gevaren aan. Nina’s vader legt uit hoe je veilig kunt bestellen. Jasmijn heeft een nare roddel over Nina verspreid. Nina komt achter een geheim van Jasmijn en nadat het een en ander wordt opgehelderd worden ze vriendinnen. Ook komt het weer helemaal goed met Niels en Nina.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Nep is een spannend verhaal uit de serie lees je digiwijs. In deze serie leren kinderen via een spannend verhaal vaardigheden rondom digitale geletterdheid. In dit deel gaat het vooral om informatievaardigheden. Op een begrijpelijke manier wordt uitgelegd wat nepnieuws is, hoe je het beste kunt googelen en wat de voordelen maar ook de gevaren zijn van online shoppen.

Het verhaal is een combinatie van fictie en non-fictie. Ik vind het een geschikte serie om de digitale geletterdheid onder de aandacht te brengen op een aantrekkelijke manier. En… eerlijk is eerlijk. Ik ben zelf ook weer wat wijzer geworden door dit boek te lezen!

Andere boeken waarin de digitale wereld ook een rol speelt zijn Hartjes en bommen en Wiskunde in je smartphone.

Met dank aan Uitgeverij Zwijsen voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Nep

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Nep zijn:

Voordat je de eerste mini leesles over dit onderwerp geeft kun je een filmpje over nepnieuws bekijken.

 • Bij mini leeslessen over deze serie is het van belang dat kinderen weten dat een begrippenlijst handig kan zijn tijdens het lezen. Je kunt modelen tijdens je mini leesles hoe je deze lijst gebruikt tijdens het lezen.
  Leesvraag: Heeft jouw boek ook een begrippenlijst? Welke woorden zou de schrijver voor jouw boek uit moeten leggen?
 • Lees bladzijde 21 ‘Ineens zit Nina op bol.com…’ t/m bladzijde 24 ‘…het aldoor door haar hoofd.’ voor.
  Leesvraag: Doet de hoofdpersoon in jouw boek ook iets wat niet zo slim is?
 • Vraag aan de kinderen of zij of hun ouders ook wel eens iets op deze sites gekocht hebben. Wat vinden jullie ervan om tweedehands spullen te kopen? Lees bladzijde 47 ‘Wat ook leuk is…’ t/m bladzijde 49 ‘…decembermaand vindt ze superfijn.’ voor.
  Leesvraag: In het kader op bladzijde 49 staat informatie over tweedehands kopen. Komt in jouw boek ook iets voor over hergebruik?
 • Clickbait. Lees hoofdstuk 10 voor. Ga in gesprek over titels die clickbait zijn.
  Leesvraag: Is de titel van jouw boek clickbait?
 • Lees bladzijde 104 ‘Maar is Jasmijn nog…’ t/m bladzijde 105 ‘…moet zijn met Wikipedia’ voor. Lees de achtergrondinformatie op bladzijde 106 en vertel hoe verkeerde informatie op Wikipedia terecht komt.
  Leesvraag: Vraag aan de kinderen of zij in hun boek ook iets tegenkomen wat niet waar is of misschien door de schrijver verzonnen is om het spannender te maken.

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Nep.

Overige ideeën

 • Schrijven: Bekijk het filmpje over nepnieuws maken. Laat de leerlingen zelf nepnieuwsberichten maken. De titel voldoet natuurlijk aan de criteria van clickbait!
 • Digitale geletterdheid:
  • Als je digitaal geletterd bent  dan beschik je over vier vaardigheden. Wil je daar meer over weten dan kun je via deze site een handboek, filmpjes en downloads vinden.
  • Hoe kun je een nepprofiel herkennen? Door de stappen te nemen die hier beschreven staan kunnen de leerlingen op social media op zoek gaan naar fakers.
  • Kijk naar het filmpje hoe je nepprofielen kunt ontmaskeren. Zoek daarna zelf op internet of je een nepprofiel kunt ontdekken.

Andere delen

De serie Lees je digiwijs bestaat inmiddels al uit verschillende delen, naast Nep heb je ook:

Vergelijkbare artikelen