Ongelooflijke Bijbelverhalen

[DOOR MAAIKE] ‘Over het begin van alles zijn veel verhalen. Heel veel volken kennen een ´scheppingsverhaal´. Over hoe alles ontstond. Het zijn mooie verhalen. Ze hebben veel overeenkomsten. Mensen vertelden deze verhalen aan hun kinderen, en die kinderen vertelden ze weer door. Pas later, toen het schrift ontstond, gingen mensen de verhalen opschrijven. Dit is het scheppingsverhaal, dat opgeschreven staat in de Bijbel.’
– Ongelooflijke Bijbelverhalen –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 7.

Het verhaal

Cover Ongelooflijke Bijbelverhalen

De Bijbel. Een boek vol fascinerende verhalen die lang geleden hebben plaatsgevonden. Vertellingen over mensen die advies krijgen van God of een bepaalde weg hebben gevolgd samen met God. Verhalen over heldhaftige moeders, leiders, mensen die moeten vluchten, barre tochten, verschillende volkeren, vreemde ontmoetingen, veroveringen van landen en familieproblemen. Dit en nog veel meer onderwerpen lees je in de vijftig Ongelooflijke Bijbelverhalen.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Nederland is een Bijbel voor kinderen rijker; een graphic novel Bijbel. Waar in 2019 Willeke Brouwer al met het boek De engel en het kind het kerstverhaal beschreef, gaat ze nu een stap verder. In Ongelooflijke Bijbelverhalen worden vijftig verhalen uit het Oude en Nieuwe Testament vertelt. De woord- en tekstkeuze blijven dicht bij de oorspronkelijke tekst en samen met extra weetjes en feitjes over de tijd waarin het verhaal zich plaatsvond, zijn de verhalen duidelijk beschreven. In het boek maak je onder andere kennis met Mozes, Johannes, Petrus en Jezus. Wie waren dit en hoe lang geleden leefden zij?

Waar over na is gedacht is om kenmerkende en/of lastige woorden expliciet uit te leggen in het boek. Dit wordt gedaan in een vast kader, welke goed te herkennen is. Denk bijvoorbeeld aan woorden als: synagoge, profeet en zegenen. Zo zijn de verhalen, ook voor kinderen die niet eerder een Bijbel in handen hebben gehad, te begrijpen. De verhalen zijn gedrukt in een handschrift lettertype en worden ondersteund met zwart-witte, hedendaagse, tekeningen. Op sommige bladzijden wordt er gekozen om met de tekst flink uit te pakken, door handlettering te gebruiken. Zo is elke bladzijde een feestje om te bekijken én te lezen. Een aanrader voor scholen die een exemplaar van een kinderbijbel in hun schoolbibliotheek willen hebben staan.

Met dank aan Uitgeverij Royal Jongbloed voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Ongelooflijke Bijbelverhalen

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Ongelooflijke Bijbelverhalen zijn:

 • Scan de inhoudsopgave van het boek in en laat deze op het digibord zien. Bespreek het doel een inhoudsopgave in een leesboek.
  Leesvraag: Heeft jouw leesboek een inhoudsopgave? Naar welk verhaal in Ongelooflijke Bijbelverhalen ben je benieuwd? Naar welk hoofdstuk uit je eigen leesboek ben je nieuwsgierig? 
 • In dit stukje lees je dat Adam en Eva eten van een verboden vrucht. Lees bladzijde 18 ‘Zij-Adam en Eva…’ t/m bladzijde 21 ‘…van een boom.’ voor.
  Leesvraag: Wat doet jouw hoofdpersoon wat eigenlijk niet mag?
 • Dit is een stukje uit het verhaal van Abram en Sarai. Lees bladzijde 71 ‘We gaan naar…’ t/m bladzijde 73 ‘…Verdwijn!‘ voor.
  Leesvraag: Sarai is in dit stukje van het verhaal bang. Is er iemand bang in jouw leesboek? Waarom is degene bang?
 • In dit stukje lees je dat Salomo een tempel bouwt. Lees bladzijde 207 ‘Er breekt een…’ t/m bladzijde 209 ‘…van die verhalen.‘ voor.
  Leesvraag: Komt er in jouw leesboek een bijzonder bouwwerk of gebouw voor?
 • Lees bladzijde 226 ‘Een engel verschijnt…‘ t/m bladzijde 228 ‘… vrede koning zijn.’ voor.
  Leesvraag: Is er iemand in jouw boek ziek?
 • In het volgende stukje lees je over Job. Job leefde als goed mens en God was heel blij met hem. Lees bladzijde 247 ‘In het land…’ t/m bladzijde 249 ‘…als enige over.’ voor.
  Leesvraag: Job leefde precies zoals het hoorde en deed goede dingen. Welke goede dingen doet jouw hoofdpersoon?

Overig idee

 • In het gehele boek worden moeilijke woorden uitgelegd in de grijze kaders. Laat bladzijde 61 de voorbeelden zien met de woorden ´nomaden´ en ´aartsvader´. Wat kun je doen als je in je leesboek een onbekend woord tegen komt? Bespreek met de kinderen het terug- en doorlezen in een leesboek. Wanneer je de betekenis dan nog niet weet en het een belangrijk woord is om het verhaal te begrijpen, kun je een woord opzoeken in een woordenboek.
  Laat de kinderen op een post-it een moeilijk woord uit hun leesboek opschrijven voor een klasgenoot. Diegene zoekt het woord op in het woordenboek en schrijft de betekenis onder het woord.

Winactie Ongelooflijke bijbelverhalen

Wat kun je winnen?

Cover Ongelooflijke Bijbelverhalen

Je kunt een exemplaar van Ongelooflijke bijbelverhalen van Uitgeverij Royal Jongbloed winnen.

Wat moet je doen?

Deel de post op Instagram over dit boek in een story en tag @kinderboekenjuf en @royal.jongbloed. Via de chat reageer ik op je story waarin ik benoem dat je deelname geregistreerd staat. Heb je een privéaccount? Stuur dan een screenshot.
Niet verplicht, maar wel heel fijn: laat een reactie onder dit bericht achter dat je mee doet. Het gaat soms fout met taggen en op die manier is er een extra check.

Meedoen kan t/m zondag 27 maart 2022.

Voorwaarde voor deelname aan de winactie

Voorwaarde voor deelname aan de winactie is dat de winnaar na ontvangst van het boek een foto van het boek per e-mail naar Kinderboekenjuf.nl stuurt welke door Kinderboekenjuf.nl gedeeld mag worden op de website en social media. Bij het achterlaten van een reactie accepteer je deze voorwaarde.

Hoe wordt de winnaar bekend gemaakt?

De winnaar wordt in de week van 28 maart 2022 bekend gemaakt in dit bericht op de website en op de Instagrampagina van Kinderboekenjuf.nl. Volg Kinderboekenjuf op Instagram om op de hoogte te blijven van deze winactie en meer te lezen over de mini leeslessen van Kinderboekenjuf.nl.

Wie mogen er mee doen?

Iedereen mag met deze actie mee doen. Het boek wordt echter alleen naar Nederlandse adressen verzonden. Doe je mee vanuit België, neem dan voorafgaand aan je deelname contact op over de verzendkosten die je zelf voor jouw rekening neemt.

Overige

 • Deze promotie is op geen enkele manier verbonden met Facebook/Instagram en is op geen enkele wijze gesponsord, ondersteund of georganiseerd door Facebook/Instagram. De informatie die je verstrekt door mee te doen aan de actie verstrek je dan ook niet aan Facebook/Instagram maar aan Kinderboekenjuf.nl.
 • De verstrekte gegevens worden niet voor doeleinden, anders dan deze winactie gebruikt.
 • De verstrekte gegevens worden niet worden verstrekt aan derden.

Vergelijkbare artikelen