[DOOR ALICE] ‘Een onbekend continent, wie had daar nog rekening mee gehouden? De aardbol was reeds in alle windrichtingen doorkruist en minutieus in kaart gebracht. Hoogstens zou er nog eens een drooggevallen stukje zee in de atlassen moeten worden opgenomen of wat afgekalfde kust worden uitgegumd. Maar plots bleek dat men iets over het hoofd had gezien, iets wat in alle atlassen was ontsnapt. Een heel continent nog wel: Terra Ultima. Vertaald betekent die naam zoveel als: ‘Het einde van de wereld.”
– Terra Ultima –
Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 7.
Het verhaal
De aarde is door de jaren heen in verschillende kaarten vormgegeven dankzij ontdekkingsreizigers. In de 6e eeuw kwam Pythagoras met de onderstelling dat de aarde niet plat was, maar rond. Zo kennen wij Vasco Da Gama, dit was een Portugese ontdekkingsreiziger die als eerste over de zee van Europa naar India voer. Ook kennen we Columbus die de ontdekking van Amerika deed. De hele aarde staat nu netjes op een wereldkaart of in een atlas. Toch? Of zijn er meer nog nieuwe ontdekkingen te vinden?
Na een jarenlange zoektocht doet de ontdekkingsreiziger Raoul Deleo een nieuwe ontdekking. Een heel nieuw continent! Een onbekend continent, wie had daar nog rekening mee gehouden? Kan het dan echt zo zijn dat we nog niet alles van de wereld ontdekt hebben? Raoul ondekt Terra Ultima, een uniek en uitgestrekt continent vol met wonderbaarlijke dieren. Iedereen kan nu kennis maken met het nieuwe continent dankzij de expedities van Raoul Deleo. Hij maakt aantekeningen van zijn expedities met kleurrijke, gedetailleerde tekeningen van de wonderbaarlijke dieren, planten en landschappen die hij er ontdekt. Noah J. Stern, collega-ontdekkingsreiziger en bioloog, maakt zijn chaotische aantekeningen tot een leesbaar boek: Terra Ultima.
Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.
Recensie
Het boek Terra Ultima is alleen al een schitterend boek om pontificaal op je tafel te leggen. Op de buitenkant van het boek staat een prachtige zwart wit tekening van Terra Ultima, verwikkeld met de dieren die er leven. Maar als je het boek openslaat dan valt je mond nog een stukje verder open. De tekeningen van de expedities zijn fenomenaal. Zo heb ik een tijdje naar een tekening van een pinguïn gekeken en kwam ik er na 10 minuten achter dat het een konijn was. Of toch een pinguïn? Zo bleek het een penguilagus pseudopticus of zoals we dat in het ABN zeggen: een Konijguïn.
Dit is natuurlijk een fantasie verhaal, maar naarmate ik de expeditie aantekeningen van Raoul begon te lezen begon ik te twijfelen. Het verhaal is zo goed geschreven, dat de grens tussen fantasie en werkelijkheid vervaagd. Zou Terra Ultima echt bestaan?
‘Geen mens weet waar Terra Ultima ligt en hoe je er komt. Behalve Deleo. En die zwijgt als het graf.’
Ik legde de kaarten van Raoul naast de atlas uit mijn schoolkast en ging zelf op onderzoek uit. Ik ging met mijn vinger op zoek naar de Stille Oceaan en reisde met mijn vingers door naar de Indische Oceaan. Vanuit daar vervolgde ik mijn reis naar de Beaufortzee. Volgens Deleo moest ik vanuit daar op zoek naar de Deltagolf. Dit was dankzij Google Maps allemaal zo gevonden. Totdat ik de volgende zin las: ‘Vanuit daar wijst het zich vanzelf’. ‘Pfffff… Zou Terra Ultima zich echt tussen Alaska en Azië bevinden? Dat moeten jullie zelf maar onderzoeken!
Dit boek is terechte winnaar van de Woutertje Pieterse prijs en goed te gebruiken bij een thema over ontdekkingsreizigers. Andere boeken die goed bij dit thema passen zijn: De ontdekkingsreiziger en Buitengewone ontdekkingsreizigers: Van Columbus tot Armstrong.
Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.
Ideeën mini leeslessen Terra Ultima
Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Terra Ultima zijn:
- Lees de inleiding op bladzijde 11 voor.
Leesvraag: Heeft jouw boek ook een inleiding? Kun je zelf een inleiding schrijven voor je boek? - De schrijver twijfelt of hij dit boek wel had moeten schrijven. Lees bladzijde 11 voor.
Leesvraag: Wat zou jij in je boek veranderen als het kon? - De ligging van Terra Ultima is onbekend, geheim zelfs. Lees ‘De ligging van Terra Ultima’ op bladzijde 12 voor.
Leesvraag: Speelt zich in jouw boek ook een geheim af? - De schrijver wisselt van perspectief: Het perspectief van Deleo en van Stern. Lees ‘De eerste expeditie’ van bladzijde 20 t/m 24 voor.
Leesvraag: Vanuit welk perspectief staat jouw verhaal geschreven? - Deleo komt aan op Terra Ultima en omschrijft hoe zijn omgeving eruit ziet. Lees bladzijde 20 en 21 voor.
Leesvraag: Hoe zou jij de omgeving uit je boek omschrijven? - Hier maakt de schrijver gebruik van beeldspraak. Lees bladzijde 21 ‘Deleo vindt zijn weg…’ t/m ‘…waar je ook gaat.’ voor.
Leesvraag: Wat voor beeldspraak gebruikt de schrijver in jouw boek? - Deleo had de verkeerde kaart, waardoor hij in een gevaarlijke situatie terecht komt. Lees ‘De tweede expeditie‘ op bladzijde 38 t/m 40 voor.
Leesvraag: Welke grote fout heeft de hoofdpersoon in jouw boek gemaakt? - Deleo moet warme kleding meenemen voor het koude weer. Lees bladzijde 57 ‘Hij verstevigt zijn schip…‘ t/m bladzijde 52 ‘…twee lange onderbroeken.’ voor
Leesvraag: Wat is het klimaat in jouw boek? Wat voor benodigdheden heeft jouw hoofdpersoon nodig voor het klimaat? - De eigenschappen van Deleo zijn avontuurlijk, schrander en chaotisch. Lees ‘Het archief’ bladzijde 64 voor
Leesvraag: Welke eigenschappen heeft jouw hoofdpersoon? - In Terra Ultima staan prachtige platen die passend zijn bij de verhalen.
Leesvraag: Welke platen zou jij kunnen tekenen bij je verhaal? - Onder elke tekening staat een onderschrift.
Leesvraag: Kun jij ook een onderschrift bij je plaatjes schrijven?
Overige ideeën
- Op de site van het klokhuis staat een video over het boek Terra Ultima.
- Het boek Terra Ultima staat vol met fantasiedieren. De dieren zijn een bedenksel van 2 of meer verschillende dieren. Kunnen de kinderen zelf ook een fantasiedier bedenken en tekenen? Laat de kinderen er ook een onderschrift bij bedenken. Waar leeft het dier? Hoe groot is het dier? Wat eet het dier?
- Hebben jullie een greenscreen of een greenscreenbox? Dan kun je heel goed aan de slag met dit boek aan de hand van het uitgewerkte lesproject via de Greenscreenbox.