Van honingbij tot hagelslag (thematitel KBW22)

‘Het klinkt misschien gemeen, maar piepjonge babyplantjes zijn soms heel lekker om op te eten. Ze liggen gewoon in de supermarkt.’
– Van honingbij tot hagelslag –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 6.

Het verhaal

Cover Van Honingbij tot hagelslag

In Van Honingbij tot hagelslag lees je alles over het eten dat afkomstig is van een plant. Zo wordt er uitgelegd wat we eten van de wortels, bladeren, stam, bloemen en zaden van een plant. Je klimt als het ware van onder naar boven over de plant met per onderdeel allerlei zijtakken naar eetbare dingen die we daarvan kennen.

Eigenlijk vat het boek zichzelf al goed samen:

‘Het begint ondertussen waarschijnlijk wel duidelijk te worden dat we van alle onderdelen van de plant wel een voorbeeld kunnen bedenken om te eten. Bij de ene plant is het de wortel of het zaadje, bij de andere het blad of de stengel. Maar dat je een onderdeel van een plant kunt eten, wil nog niet zeggen dat je de hele plant kunt eten. Van de aardappel eten we graag de knollen, maar het blad moet je zeker niet proberen: daar kun je flink ziek van worden.’

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Van Honingbij tot hagelslag is een heerlijk boek met bijzondere weetjes!

‘Iets anders dat heel speciale is aan asperges: je plas gaat er enorm van stinken. Het stofje dat die vieze geur veroorzaakt, is hetzelfde soort stofje dat stinkdieren gebruiken om hun vijanden mee af te schrikken.’

De illustraties van Mariele van Ditshuizen zijn sprekend en soms bladvullend. Het is fijn dat de tekst en illustraties elkaar goed aanvullen, zo schetsen ze een beeld van de ananas plant waarbij de illustratie echt wat toevoegt.

Dit boek is een thematitel groep 7-8 tijdens de Kinderboekenweek 2022 met het thema Gi-ga-groen. Begrijpelijk, want het is een veelzijdig boek met informatie over planten, dieren en ons voedsel.

In het boek mis ik wel een inhoudsopgave of index, voor als je nog eens specifiek op zoek wilt naar iets eetbaars en van welk deel van de plant dit dan komt. 

Met dan aan Uitgeverij Ploegsma voor dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Van honingbij tot hagelslag

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Van honingbij tot hagelslag zijn:

  • Op bladzijde 11 leer je dat je de hele dag door zaden eet. Lees bladzijde 11 helemaal voor. 
    Leesvraag: Welk eten kom je tegen in jouw boek en zitten daar zaden in?
  • Verschillende stukken tekst uit je boek roepen vragen op. Lees bladzijde 21 voor. Wat wil je hier weten? Ik zou wel willen weten waarom de boer de asperges wit wil laten.
    Leesvraag: Welke vragen komen er in jou op tijdens het lezen van jouw boek?
  • De illustraties uit dit boek zijn herkenbaar, kleurrijk en vrolijk. Laat enkele afbeeldingen zien en vraag naar de mening van de kinderen.
    Leesvraag: Wat vind je van de illustraties in jouw boek?
  • In dit boek lees je eigenlijk alles over het eten dat van planten afkomt. 
    Leesvraag: welk eten kom je tegen in jouw boek? Zoek uit of dat van een plant af komt.

Overig idee

  • Op bladzijde 17 lees je hoe je zaadjes kunt kiemen. Probeer dit in de klas uit. Werkt het? Wat zie je?

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen

Winkelwagen