Wiskunde in je smartphone

[DOOR MAAIKE] ‘Ruim honderd jaar geleden kwamen de eerste echte rekenmachines die mechanisch konden optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. Je gaf de getallen in met een wiel en draaide aan een hendel, waarna allerlei tandwielen in beweging schoten, om de berekening uit te voeren. Dit moest je echter voorzichtig doen, want anders werden er fouten gemaakt. Het bedienen van zo’n machine was dus een echt job met als titel rekenaar, in het Engels computer.´
– Wiskunde in je smartphone-

Dit boek kunnen kinderen met interesse in computers en technologie vanaf groep 7 zelf lezen.

Het verhaal

Cover Wiskunde in je smartphone

In Wiskunde in je smartphone word je meegenomen in de wereld van wiskunde in combinatie met technologie. Allereerst lees je over de geschiedenis: Hoe ontstond wiskunde eigenlijk en hoe verliep de ontwikkeling hiervan? Welke machine kon er als eerste zelf rekenen en hoe werkte dit dan? En wanneer werd de eerste digitale computer uitgevonden? Vervolgens leer je van alles over algoritmes en kom je tot de ontdekking hoe het kan dat Instagram precies weet welke filmpjes jij graag kijkt. Een ander hoofdstuk van het boek gaat over kunstmatige intelligentie en over hoe een computer zelf kan leren vanuit voorbeelden. Op vrijwel iedere bladzijde kom je kleurrijke tekeningen tegen, die het verhaal verbeelden.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

In veel klassen kom je ze niét standaard tegen, informatieboeken. Dit boek laat zien dat informatieboeken inzetten een verrijking is voor de leerlingen. Op een heldere, toegankelijk manier is het boek voor bovenbouwleerlingen geschreven. Opvallend vind ik dat het boek echt goede rijke teksten bevat. Zo heeft de inhoud van het boek betrekking op de leefwereld van de kinderen en helpt de inhoud van de tekst om ervaringen en situaties van kinderen te relateren aan de wereld. Verder is het een onderwerp wat erg goed past in de tijd waarin de kinderen opgroeien en bevat het informatie die nuttig en relevant blijft, ook buiten het klaslokaal. Ik kan me goed voorstellen dat delen van dit boek ook kunnen worden ingezet bij een begrijpend lezen les.

Aan het eind van elk hoofdstuk kom je een bladzijde met ‘test je kennis’ tegen. Hier kan de lezer vragen beantwoorden over de inhoud die zij zojuist hebben gelezen. Wanneer ik een antwoord niet zeker wist, zocht ik het op in de tekst. Ik kan me voorstellen dat kinderen dit ook doen en zo de tekst nogmaals lezen.

Kinderen die dol zijn op technologie zullen smullen van dit boek. Ook voor kinderen die houden van boeken waarin rekenen en/of wiskunde centraal staan is het zeker een aanrader wiskundige en misschien vallen boeken als Alles is wiskunde, De gekke machine of Rekenen voor je leven dan ook wel in de smaak. 

Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Wiskunde in je smartphone

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Wiskunde in je smartphone zijn:

  • Lees bladzijde 6 ‘Misschien heb je…’ t/m bladzijde 7 ‘…een achtste millimeter.’ voor.
    Leesvraag: Kom je in jouw boek natuurlijke getallen voor?
  • Lees bladzijde 10 ‘Ruim honderd jaar…’ t/m bladzijde 11 ‘…het Engelse computer.’ voor. In dit fragment lees je een leuk feitje over de vertaling van het woord computer.
    Leesvraag: Ben je in je boek ook een leuk feitje tegengekomen of iets wat je nog niet wist?
  • Lees bladzijde 16 ‘De computer is…’ t/m bladzijde 16 ‘…juiste hoeveelheden ingrediënten.’ voor. In dit stukje lees je in welke toestellen en gebruiksvoorwerpen een computer zit.
    Leesvraag: Maakt jouw hoofdpersoon gebruik van een computer?

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen

Winkelwagen