Bovenwereld 1 – Drakendal

[DOOR LONNEKE] ‘Mevrouw Katrijn Harpij was zo’n lerares die elke leerling nachtmerries bezorgt.
Ze had het 
postuur van een magere bonenstaak,
met 
uitzonderlijk lange vingers die deden denken aan de scherpe takjes van een giftige boom.’
– Bovenwereld 1 – Drakendal –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 7 om zelf te lezen.

Het verhaal

Eufemia Goedhart (11 jaar) zit op het Tusitala College voor Talenten, Probleemgevallen en Zonderlingen. Eufemia werd kortweg door iedereen Fee genoemd.

Bovenwereld 1 - DrakendalHaar moeder is toen Fee 5 jaar oud was plots verdwenen. Het gebeurde op de avond dat er een wereldbeving plaats vond. Deze beving duurde zeveneneenhalve minuut en na de beving werkten de meeste mobiele telefoons niet meer en crashte het internet. De wereldbeving had Fees leven helemaal veranderd. Behalve dat haar moeder er niet meer was, maakte haar vader promotie op de universiteit waar hij werkte en bracht Fee veel tijd door bij haar grootvader Griffioen Goedhart.

Hoe ze haar grootvader ook vroeg naar magie, hij liet er niets over los. Van haar vader Orwell Boekmans was het haar wel duidelijk dat hij niets van magie moest hebben. Hij verbood haar er boeken over te lezen en vertelde haar dat het gevaarlijk was. Dit triggerde Fee en ze besloot er op haar elfde verjaardag meer van te willen leren en omdat het magieverbod van haar opa voorbij was, liet opa haar zijn bibliotheek zien en leerde haar Rosiaans en nog een paar tovenaarstalen. Fee genoot van deze tijd in het appartement van opa. Helaas was dit maar van korte duur want Griffioen Goedhart overleed plotseling. Ze erfde van hem 499 boeken en enkele voorwerpen die later belangrijke troeven blijken te zijn. Helaas verkoopt de vader van Fee de boeken onmiddellijk aan de een kringloopman, meneer Grijper. Hij is niet wie hij zegt dat hij is; hij is lid van de Diberi, een geheim genootschap dat door boeken te verbranden geheime magische voorwerpen wil bemachtigen. Fee moet de boeken uit zijn handen redden! Op school heeft ze nieuwe vrienden verworven die haar hierbij gaan helpen.

In het appartement van opa vindt ze nog 1 boek; Drakendal. Wanneer ze hierin begint te lezen, komt ze in het boek terecht. Graag wil ze naar de bovenwereld om haar opa te spreken. Daarvoor moet ze langs de draak komen. Gaat het haar lukken de draak te verslaan? Kan ze de boeken die opa haar nagelaten heeft redden uit de handen van de Diberi?

Wil je nog meer spannende avonturen lezen, waarin een uitdaging een rol speelt, dan zijn De ultieme uitdaging van Bakkerij Bliss en Meerminnen verdrinken niet aan te raden.

Benieuwd naar Bovenwereld 1 – Drakendal? Bekijk de boektrailer hier.

Recensie

Bovenwereld 1 – Drakendal is een ontzettend gaaf leesboek voor de bovenbouw vanaf ongeveer 10 jaar. Zoals op de omslag al een link wordt gemaakt naar de Harry Potter sfeer, zo’n boek is het ook wel. Na een paar bladzijdes werd ik helemaal het verhaal ingezogen en vond ik het moeilijk het boek weg te leggen… tot het eind aan toe was ik toch erg nieuwsgierig wat er steeds ging gebeuren. Steeds als je verder leest, kom je weer ergens achter. Er is ook al in ieder geval één volgend deel uit, dat ik maar meteen gekocht heb. Dit boek las ik in de Vakantiebieb-app, maar stiekem heb ik toch liever een boek in mijn handen…

Het boek is ook heel geschikt voor de bovenbouw  om te gebruiken tijdens Kinderboekenweek 2018 met als thema vriendschap: Kom erbij! Fee sluit vriendschap met Maximiliaan, Lexie, Jade en Wolf. Deze vrienden helpen elkaar, vullen elkaar aan en de vriendschap wordt ook wel eens op de proef gesteld.

Bovenwereld 1 – Drakendal van uitgeverij de Fontein heb ik gelezen op de app Vakantiebieb.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder.

Ideeën mini leeslessen Bovenwereld 1 – Drakendal

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Bovenwereld 1 – Drakendal zijn: 

 • Lees hoofdstuk 2 van bladzijde 13 ‘Eufemia Goedhart, die eigenlijk…‘ t/m bladzijde 14 ‘…Dat gebeurde niet.‘ voor. Dat vertelt je dat de hele onlinewereld verdwenen is. Zou jij er moeite mee hebben? Wat zou je allemaal nog wel of juist niet meer kunnen?
  Leesvraag: Wat zou de hoofdpersoon van jouw boek ervan vinden als de hele onlinewereld wegvalt?
 • Halverwege hoofdstuk 2 gaat het over magie. Lees bladzijde 16 ‘Kunt u toveren, opa?…‘ t/m bladzijde 19 ‘…We kunnen oefenen met vertalen.‘ voor. Griffioen Goedhart die Fee wat gaat leren over magie terwijl dat eerst niet mocht. De vader van Fee die fel tegen magie is.
  Leesvraag: Wat zou de hoofdpersoon uit jouw boek denk je van magie vinden?
 • In dit boek ontstaat er een groepje vrienden; Fee, Jade, Lexie, Wolf en Maximiliaan. Deze vriendschap wordt ook op de proef gesteld wanneer duidelijk wordt dat één van deze vrienden iets gestolen heeft van Fee toen ze overigens nog niet bevriend waren en dit later opbiecht.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook een groepje vrienden? Wordt de vriendschap ook op de proef gesteld en waardoor dan?
 • In het boek komt een aantal keer een raadsel voor; bijvoorbeeld; ‘Een man gooit een bal weg. De bal komt via dezelfde route terug, waarna de man hem vangt. De bal is niet afgeketst op een ander voorwerp en zit ook nergens aan vast. En niemand heeft de bal betoverd. Hoe kan dat?’ Weet jij het antwoord op dit raadsel?
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook een raadsel te vinden? Weet je zelf een raadsel?
 • Ik vind de kaft van dit boek heel mooi, sprekend, mysterieus, sprookjesachtig.
  Leesvraag: Wat vind jij van de kaft van jouw boek?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Drakendal.

Overige ideeën

 • Lees hoofdstuk 13 van bladzijde 125 ‘Op dat moment werd er op het raam geklopt…‘ t/m bladzijde 127 ‘…Ik heb quiche gemaakt.‘ voor. Stop na dit hoofdstuk. Hoe zou dit aflopen? Schrijf hoe het verhaal verder gaat.
 • Ontwerp een eigen magische troef.
  Een troef is een voorwerp bijvoorbeeld een ring, een briefopener, een kristal, een bril. Dit voorwerp kan in handen van de juiste persoon iets speciaals worden of doen bijvoorbeeld superkrachten geven, een zwaard worden, belangrijke informatie laten zien. Hoe ziet de troef er normaal gesproken uit? Hoe ziet hij eruit als hij gebruikt wordt en wat kan de troef?

Andere delen

Vergelijkbare artikelen