Bram en de Bliksemjagers

Lauriël lacht. ‘Je bent te laat, Bram. Ik heb het proces al geactiveerd.
Spoedig zal de wereld gehuld worden in een nieuwe krachtige energie.
Een energie vol positiviteit, waardoor onze grootse plannen uitgevoerd kunnen worden.’
– Bram en de Bliksemjagers –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 5 om zelf te lezen.

Het verhaal

Bram en de bliksemjagersMei-Lin komt binnenstormen bij Bram, hij moet mee!

‘Je moet nu meteen meekomen. Ik heb iets ontdekt en dat kan niet wachten. Kom je?’
Ze staat al bij de deur en wenkt.
‘Wat heb je dan ontdekt? Kun je het niet zeggen?’
‘Nee, dat kan niet. Het komt door jou, Bram, door wat je met kerst hebt gedaan. Kom nou.’
Als het stemmetje in Brams oortje klaar is met vertalen, staat Mei-Lin al bij de ladder.’

Dit is het begin van een geheel nieuw avontuur. Samen met Mei-Lin reist Bram af naar Graun. Daar ontdekken ze de bolbliksems, maar zij zijn niet de enige. Lauriël en Nodin zijn ook op zoek naar deze bolbliksems, dat betekent niet veel goeds. Ook maken Bram en Mei-Lin kennis met de Bliksemjagers. Of is dat toch niet zo’n toeval als Bram denkt?

Bram en Mei-Lin moeten de kwade plannen van Lauriël en Nodin tegen houden. Dit wordt al gauw een race tegen de klok. Wie zal er eerder bij de volgende bolbliksems zijn? Is wat Bram en Mei-Lin doen om hen te stoppen wel het juiste? Of helpen ze Lauriël en Nodin meer dan ze zelf zouden willen?

Dit derde deel neemt je wederom mee op avontuur via het dozennetwerk, maar Lauriël probeert daar een stokje voor te steken. Zal het Bram blijven lukken om met dit dozennetwerk te reizen of zal hij een andere manier moeten vinden om zich over de wereld te verplaatsen? Lees het allemaal zelf in Bram en de Bliksemjagers.

Bekijk ook: Bram en het zoldermysterie

Recensie

Bram en de Bliksemjagers is het derde deel in de avonturenserie over Bram. Dat is gelijk ook de kracht van de boeken van Michael Reefs, de serie bestaat uit verschillende delen die stuk voor stuk weer hartstikke spannend zijn en goed in elkaar zitten. Aan het begin van elk deel wordt je als lezer op weg geholpen, zodat je de delen ook los van elkaar kunt lezen.

‘Hij praat er ook niet over op school. Het is zijn geheim. Bovendien zullen andere kinderen hem toch niet geloven. Hoe moet hij uitleggen dat hij via dozen kan reizen? En dat hij al in Brazilië, Noorwegen, China, Colombia, Schotland en India is geweest? Oh, en zelfs heel even in Thailand. En hij zal maar helemaal niet beginnen over de gevaarlijke Zolderschimmen of de Orde van Avalon.’

Ik sprak Michael Reefs tijdens zijn bezoek aan de Kinderboekwinkel in Nijmegen en daar vertelde hij dat hij het bedenken van verhalen vergelijkt met filmtrailers. In zo’n trailer zie je de rode draad, maar tijdens de film zie je het geheel pas. Hij ziet als hij begint met schrijven de trailer al voor zich, maar de stukjes tussenin moeten gaandeweg nog geschreven worden. Dat het Michael Reefs steeds weer lukt om de verhalen tot in de puntjes te laten kloppen is een kunst!

Ik kan Bram en de Bliksemjagers aanraden aan kinderen vanaf groep 5 die (niet zo) dol op lezen zijn. Michael Reefs hield vroeger absoluut niet van lezen, dat is dan ook de kracht in zijn boeken. Ze zijn zeer geschikt voor moeilijke lezers, juist ook omdat ze zo beeldend geschreven zijn.

De busjes komen tot stilstand voor de kerk. Er stappen mannen uit. Ze dragen bijna allemaal donkere kleren, met hoge laarzen. Sommigen hebben een zonnebril op, alsof ze niet herkend willen worden. Zover Bram kan zien zijn het gewone mannen, geen enge wezens die niet op aarde thuishoren.’

Met dank aan Michael Reefs en Uitgeverij Stormsteen, voor wie ik Bram en de Bliksemjagers vooruit mocht lezen.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Bekijk ook: De Bieb-bende 1 De legende van de Hemelrijders 

Ideeën mini leeslessen Bram en de Bliksemjagers

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Bram en de Bliksemjagers zijn:

  • Lees op bladzijde 9 ‘Eerste kerstdag‘ en op bladzijde 13 ‘De eerste dag van de voorjaarsvakantie’ voor. Je leest dat het verhaal een sprong in de tijd neemt.
    Leesvraag: Hoeveel tijd verloopt er in jouw boek?
  • Sommige situaties zijn erg ongeloofwaardig. Lees bladzijde 14 ‘Het is voor het eerst…‘ t/m bladzijde 15 ‘…eigen gekke gedachte.‘ voor.
    Leesvraag: Komen er ongeloofwaardige situaties in jouw boek voor? Vertel ons erover!
  • Ken je het plaatsje Graun? Lees bladzijde 25 ‘Bram trekt aan het…‘ t/m bladzijde 28 ‘…in Graun,’ zegt Mei-Lin.‘ Bestaat Graun echt volgens jullie? Ja, zie dit verslag over het kerkje in het meer.
    Leesvraag: Waar speelt jouw verhaal zich af?
  • Ken je de Trevifontein? Lees bladzijde 63 ‘Vlucht via de Trevifontein…‘ t/m bladzijde 67 ‘…verlost van zijn achtervolgers.‘ voor. Het verhaal speelt zich af op een beroemde plek in Rome. Wie is er wel eens geweest? Leesvraag: Komen er beroemde plekken in jouw verhaal voor? Lees een stukje voor of vertel erover.

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Bram en de Bliksemjagers.

Bekijk ook: Bram en de Orde van Avalon

Andere delen

Bekijk ook: De Bieb-bende 5 De schatbewaarders 

Vergelijkbare artikelen