Bram en de Orde van Avalon

‘‘Nee, Bram, dit kunnen maar heel weinig mensen. Zover ik weet zijn het er maar tien.
Het werkt net als met het 
steenstof. Ook dat kan niet iedereen.
Je moet bijzondere genen 
hebben. En zelfs dan nog is het niet zeker of je de gave wel ontvangt.’
– Bram en de Orde van Avalon –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 5 om zelf te lezen of om aan voor te lezen.

Het verhaal

In Bram en de Orde van Avalon is Bram zijn vorige avontuur via de dozen nog niet vergeten. Hij heeft zijn moeder moeten beloven dat hij niet meer zal reizen en daar baalt hij wel van. Als zijn vader hem op een avond apart neemt en hem vraagt via de dozen te reizen, is de verbazing dan ook groot. Brams vader heeft een schat gevonden in Schotland en hij denkt dat het Bram Bram en de Orde van Avalonzal lukken die schat te vinden. Bram ziet een nieuw avontuur wel zitten en gaat op pad.

In Schotland blijkt dat het niet gemakkelijk is om in de kasteelruïne te komen. En binnenin de ruïne blijkt het ook niet veilig. Wie zijn die vader en zoon in witte mantels? En wat hebben die vuurvliegjes met de schat te maken?

Eenmaal veilig thuis blijkt dat zijn avontuur nog niet afgelopen is. De steen en de rode doek die hij mee heeft genomen knagen aan hem en Bram besluit op zoek te gaan naar antwoorden in de geheime kamer van zijn oma. Later die nacht neemt zijn oma hem ook nog mee op reis om wat meer over haar verleden te vertellen. Dit loopt alleen niet zoals ze gedacht hadden, ook hier verschijnen die enge mannen in witte mantels. Zal het ze lukken om veilig terug thuis te komen? En hoe kan het dat Bram bij Mei-Lin uit komt?

Om de Orde van Avalon voor te zijn en het mysterie rondom de stenen op te lossen, reizen Mei-Lin en Bram naar India. Zal het Bram en Mei-Lin lukken om de stenen te vinden en de Orde voor te blijven? En wat heeft Jacob, de zoon van de leider van de Orde, hiermee te maken?

Benieuwd naar de eerste 3 hoofdstukken? Die lees je hier.

Recensie

Het is magisch hoe Michael Reefs een serie perfect in elkaar weet te vlechten. In deel 1 heeft Bram de gemene Lauriël verslagen en in deel 2 vertelt oma dat het haar dochter was die ze achter heeft moeten laten… Het is, net als bij de Bieb Bende, bijzonder hoe de details keer op keer kloppen.

Michael, wist jij tijdens het schrijven van deel 1 al dat Lauriël de dochter van oma was? Of heb je dit pas tijdens deel 2 bedacht? En kun je al verklappen of er een deel 3 komt en Lauriël hier een rol in speelt?

‘Ik wist inderdaad al tijdens het schrijven van deel 1 dat Lauriël de dochter van oma was. Als je tussen de regels door leest, kun je dit zelfs al weten. Dat wordt aan het einde van deel 1 een beetje verklapt. Veel mensen vonden dat uiteindelijk en wisten niet of het waar was. Door het uitgebreide verhaal in deel 2 weet je het dus nu wel zeker. Ik besteed altijd veel aandacht aan de personages in mijn boeken en probeer ze telkens belangrijk te maken, hoe klein ze ook zijn. In deel 3 heeft Lauriël een nieuw plan. Dankzij Bram is ze nu dichter bij haar doel dan ooit. En ook de vriendinnen van oma hebben hier iets mee te maken.’ – Michael Reefs – 

Wat genieten is, is hoe Bram steeds wegdroomt in allerlei fantasieën.

Bram kan een lach niet inhouden. Hij heeft zich weer eens gek laten maken door zijn fantasie.

Ik denk dat verschillende kinderen zich hierin zullen herkennen en vind dit zelf een heerlijke stimulans voor de beeldvorming van het verhaal. De prachtige voorkant en de paginagrote illustraties van LukeSure helpen ook goed mee aan de beeldvorming. Want zeg nou zelf, dit ziet er toch prachtig uit:

Bram en de Orde van Avalon

Ik vind het ook bijzonder hoe Michael de omgeving van locaties zo weet te schetsen, dat jij als lezer een goed beeld kunt vormen van de omgeving waarin Bram zich bevind. Op deze manier ben je, net als Bram, tijdens het lezen een kleine wereldreiziger en reis je mee naar Schotland, Thailand, India en Colombia.

Michael, hoe lukt het jou als schrijver om de locaties waarheen Bram reist zo goed te omschrijven? Ben je op al deze plekken zelf geweest?

‘Ik maak veel gebruik van Google Maps en probeer zoveel mogelijk interessante weetjes op internet te vinden. Ook volg ik op Instagram hashtags, van mensen die toevallig in de buurt van mijn locaties op vakantie zijn. Op die manier krijg ik een mooie indruk van die gebieden. Dat heb ik vooral veel bij de kerk in Colombia gedaan. Zo kwam ik er ook achter dat er bij die kerk ‘s avonds een spectaculaire lichtshow te vinden is. En dat moest uiteraard ook in het boek!’ – Michael Reefs – 

Net als de andere boeken van Michael Reefs bestaat ook dit boek uit korte hoofdstukken die prettig weg lezen. Ik kan dit boek aanraden aan alle avonturiers en fantasten vanaf groep 5.

Met een speciaal dank je wel aan Michael Reefs en Uitgeverij Stormsteen voor het vertrouwen en de kans om Bram en de Orde van Avalon als proeflezer te lezen.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen Bram en de Orde van Avalon

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Bram en de Orde van Avalon zijn:

 • In nieuwere boeken lees je over technologieën die wij nu ook gebruiken. Lees bladzijde 12 ‘Brams vader trekt…’ t/m bladzijde 14 ‘…die dingen zijn hartstikke duur.’ voor. Een drone is iets wat je jaren geleden nog niet in een boek vond, maar wat er nu gewoon bij hoort.
  Leesvraag: Komt er in jouw boek juist wel of juist geen technologie voor die wij vandaag de dag ook gebruiken?
 • De vader van Bram geeft hem een taak waarvan jij alleen maar kunt hopen dat je dat niet hoeft te doen voor jouw vader. Lees bladzijde 41 ‘’Waar sta je nu…’ t/m bladzijde 43 ‘…iedere keer twijfelt hij.’ voor. Vragen jouw ouders wel eens iets van je wat jij eigenlijk niet durft of wil doen?
  Leesvraag: Hoe is de band tussen jouw hoofdpersoon en zijn/haar ouders?
 • Favoriete dieren. Lees bladzijde 93 ‘De beelden van…’ t/m bladzijde 94 ‘…favoriete dieren kunnen worden.’ voor.
  Leesvraag: Welke dieren komen er in jouw boek voor? Heeft jouw hoofdpersoon een favoriet dier?
 • Bram reist voor het eerst zonder sterrenstof via het dozennetwerk. Lees bladzijde 94 ‘Net als hij…’ t/m bladzijde 101 ‘…veel meer van.’ voor.
  Leesvraag: Welk dier zou er bij jouw hoofdpersoon passen als begeleider?
 • Mei-Lin en Bram hebben een bijzondere band. Lees bladzijde 175 ‘Ze kunnen de rivier…’ t/m bladzijde 179 ‘…om die opmerking.’ voor.
  Leesvraag: Hoe is de band tussen de personages in jouw boek?
 • Lees bladzijde 222 ‘Ze lopen naar…’ t/m bladzijde 224 ‘…portaal nu activeren.’ voor. Jacob en zijn vader blijken erg oud te zijn.
  Leesvraag: Hoe oud zijn de personages in jouw boek?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Bram en de Orde van Avalon.

Overige ideeën bij Bram en de Orde van Avalon

 • Lees bladzijde 25 ‘’Ben je er klaar…’ t/m bladzijde 27 ‘…omhoog en staat op.’ voor. Zoek via deze site jouw locatie op en schrijf de coördinaten op. Teken jouw locatie in een doos en schrijf de coördinaten erbij. Kunnen anderen jouw locatie vinden via google streetview?
 • Bram reist voor het eerst zonder sterrenstof via het dozennetwerk. Lees bladzijde 94 ‘Net als hij…’ t/m bladzijde 101 ‘…veel meer van.’ voor. Doe nu allemaal je ogen dicht en beeld je een dier in. Het eerste dier dat in je op komt, schrijf je op een blaadje. Dit zou jouw begeleider kunnen zijn. Teken of schrijf een verhaal over jou en jouw Malachiet.
 • Teken een zolder met dozen op een plek naar jouw keuze.
 • Versier de binnenkant van een doos met de plek waar die doos je heen brengt. Maak bijvoorbeeld een doos met allerlei Nederlandse dingen als die doos je naar Nederland brengt.

Andere delen

Winactie

DEZE ACTIE IS INMIDDELS AFGELOPEN.

Bram en de orde van Avalon van Michael Reefs is deze week uitgekomen. Als proeflezer mocht ik dit boek maanden geleden al lezen, maar nu mag ik ook een gesigneerd exemplaar weggeven!!

Wat kun je winnen?

Je kunt een gesigneerd exemplaar van Bram en de orde van Avalon winnen!

Bram en de Orde van Avalon

Wat moet je doen?

Deel het Facebookbericht van de winactie openbaar op jouw tijdlijn en vertel ons onder het originele bericht op de Facebookpagina van Kinderboekenjuf.nl waar jij heen zou reizen als je via dozen kunt reizen! Meedoen kan t/m zondag 30 september 2018 23.59 uur. Reacties na 23.59 uur op 30 september 2018 tellen niet meer mee.
 
Niet verplicht, maar wel heel fijn:
Like de paginas van Uitgeverij Stormsteen en Kinderboekenjuf.nl op Facebook.

Voorwaarde voor deelname aan de winactie

Voorwaarde voor deelname aan de winactie is dat de winnaar na ontvangst van het boek een foto van het boek per e-mail naar Kinderboekenjuf.nl stuurt welke door Kinderboekenjuf.nl en Uitgeverij Stormsteen gedeeld mag worden op de website en social media. Bij het achterlaten van een reactie accepteer je deze voorwaarde.

Hoe wordt de winnaar bekend gemaakt?

De winnaar wordt op maandag 1 oktober bekend gemaakt op de Facebookpagina van Kinderboekenjuf.nl. Like deze pagina om op de hoogte te blijven van deze winactie en meer te lezen over de mini leeslessen van Kinderboekenjuf.nl.

De winnaar zelf krijgt per Facebookchat te horen dat hij/zij gewonnen heeft. In het chatbericht wordt je verzocht je adresgegevens toe te zenden. Deze gegevens worden gedeeld met Uitgeverij Stormsteen, zodat het boek naar jou verzonden kan worden.

Wie mogen er mee doen?

Iedereen mag met deze actie mee doen. Het boek wordt echter alleen naar Nederlandse adressen verzonden.

Overige

 • Deze promotie is op geen enkele manier verbonden met Facebook en is op geen enkele wijze gesponsord, ondersteund of georganiseerd door Facebook. De infromatie die je verstrekt door mee te doen aan de actie verstrek je dan ook niet aan Facebook maar aan Kinderboekenjuf.nl.
 • De verstrekte gegevens zullen niet voor doeleinden, anders dan deze winactie worden gebruikt.
 • De verstrekte gegevens zullen niet worden verstrekt aan derden.

Vergelijkbare artikelen