[DOOR LINDA] ‘Ga je weleens de natuur in? Naar de duinen of naar het bos? Geef maar toe, dat valt vaak tegen. De echte natuur is heel anders dan in natuurboeken en natuurfilms. Vogels zie je meestal wel, maar nooit zo goed als op tv. Voordat je zo’n vogel goed in je verrekijker hebt is hij alweer gevlogen. Ook vlinders zijn zenuwpezen. prachtig hoor, maar als je ze van dichtbij wilt bekijken fladderen ze weg. Zoogdieren zijn helemaal een ramp. In de duinen zie je soms konijnen, in het bos een eekhoorn. Een vos of een hert kom je zelden tegen en als je ze ontmoet is het maar voor even. Dassen en hermelijnen: zelfde verhaal, en egels die je vaker plat dan bol. En wanneer spotte je voor het laatst een muis in het wild? Ze zijn er met duizenden, maar zich laten zien, ho maar.
De grote fout van veel natuurliefhebbers is dat ze de belangrijkste levende wezens niet zien staan. Ook niet als ze er bijna over struikelen. Krijg je eenmaal oog voor planten, dan is elke trip in de natuur een succes. Planten stellen nooit teleur.’
– Briljante planten –
Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 7.
Het verhaal
Briljante Planten gaat over knappe koppen, boze bollen en ander geniaal groen. De wereld van de planten is bijzonder interessant en gecompliceerd.
Wij hebben planten nodig voor zuurstof en zij hebben elkaar nodig om te kunnen groeien of om hun zaden te verspreiden. Dat gaat niet altijd lief en aardig. Er zijn planten die misbruik maken van anderen, die gemeen zijn of sluw en die daardoor verder kunnen groeien.
Planten zijn ontzettend slim. Dat hebben ze nodig om dieren en andere planten te slim af te zijn. Dit alles om maar genoeg water, lucht en licht te krijgen en om zo te kunnen groeien. Wist je bijvoorbeeld sommige planten zich anders voordoen dan ze zijn? Dit doen ze om ervoor te zorgen dat ze niet worden opgegeten. Slim hè?
Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.
Recensie
Er worden pakkende, passende kopjes gebruikt, zoals: ‘beheerste fik’, ‘frisse scheten’ en ‘hersenloze slimmeriken.’ Dat vraagt er toch om om verder te lezen?
De introductiepagina’s van de hoofdstukken bevatten prachtige foto’s van planten en de overige pagina’s zijn rijk geïllustreerd, passend bij de tekst. Het leuke aan het lezen van dit boek vond ik dat ik zelf ook meerdere nieuwe weetjes uit de tekst heb kunnen halen. Ik heb meerdere malen vol verwondering stukken gelezen en de nieuw geleerde informatie met de mensen om mij heen gedeeld, zoals over de eucalyptusboom en zijn brandbare olie.
De teksten in dit boek staan vol moeilijke woorden en toch zijn ze goed te begrijpen. Woorden worden goed uitgelegd en de teksten zijn zo geschreven dat je makkelijk verbanden kunt leggen. De complexiteit van de tekst maakt dat dit boek goed te gebruiken is voor Close Reading. Bij dit boek schreef ik een Close Reading les. Je vindt deze les in het e-book Close Reading Gi-Ga-Groen.
Doordat je in dit boek inzoomt om de eigenschappen van planten, past het goed bij het thema van de Kinderboekenweek 2022, Gi-ga-groen.
Ik kocht dit boek zelf in de boekhandel.
Ideeën mini leeslessen Briljante Planten
Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Briljante Planten zijn:
- Veel natuurliefhebbers hebben helemaal geen aandacht voor planten, ze kijken er overheen. Lees bladzijde 10 ‘Ga je weleens…’ t/m bladzijde 13 ‘…je nooit teleur.’ voor.
Leesvraag: Waar wordt in jouw boek overheen gekeken? Wat zie je bijvoorbeeld wel in de illustraties terug, maar niet in de tekst? - Als je een verhaal kent kun je er meestal van genieten. Lees bladzijde 13 ‘De grote fout…’ t/m bladzijde 15 ‘…weten. Of wel?‘ voor.
Leesvraag: Van welk stukje van het verhaal in jouw boek kun je genieten nu je het kent? - Het ontwerp van sommige planten lijkt wel hogere wiskunde. Lees bladzijde 64 ‘Bekijk een vetplant…’ t/m ‘…verrassend nieuw ontwerp.’ voor.
Leesvraag: Komt er rekenen voor in jouw boek?