Buiten is het oorlog

[DOOR DORY] ‘We gaan naar mijn kantoor, Anne,’ vertelde vader zachtjes toen ze eenmaal onderweg waren.
Daar is een plek waar we kunnen onderduiken.’

– Buiten is het oorlog –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 6 .

Het verhaal

Buiten is het oorlog

In tien hoofdstukken wordt in Buiten is het oorlog het leven van Anne Frank verteld. Elk hoofdstuk begint met een kort stuk waarin de feiten uit de geschiedenis toegelicht worden. Vervolgens is het hoofdstuk in verhalende vorm geschreven en zij zijn gebaseerd op historische bronnen. Hierdoor krijg je een realistisch beeld van de tijd waarin Anne Frank leefde.

Het boek begint over de zorgeloze jaren van Anne met haar familie en vrienden. Vervolgens wordt verteld hoe het leven van Anne en haar familie verandert als de regels voor joden ingevoerd worden. Daarna komt de periode van het onderduiken in het Achterhuis aan bod. Het boek eindigt met de ervaring van Anne in de concentratiekampen. Op deze manier krijg je een compleet beeld van het leven van Anne Frank.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Buiten is het oorlog is een perfect boek om kinderen op een verantwoorde manier kennis te laten maken met Anne Frank en haar verleden. Doordat alle aspecten van haar leven belicht worden krijg je een goed beeld hoe haar leven verlopen is.

Het boek heeft een paar onderdelen die het echt verrijken. Ten eerste begint elk hoofdstuk met feiten over Anne, haar familie en het moment in de oorlog. Dit wordt op een begrijpelijke manier uitgelegd. Ten tweede heeft het boek aan het eind foto’s met een toelichting. Zo krijg je een idee hoe de personages eruit zien. Tot slot zit er een grote afbeelding in waar het onderduikadres met alle kamers van de familie Frank getekend is. In het boek wordt dit uitgebreid beschreven en de afbeelding zorgt voor een extra goed beeld.

Hoewel het een pittig onderwerp is, is dit boek op de juiste toon geschreven voor de doelgroep. Ik kan me ook voorstellen dat je dit boek met de klas leest in een themaweek of ter voorbereiding op een bezoek aan het Anne Frank huis.

Wil je meer lezen over Anne Frank? Dat kan in Anne Frank – Van klein TOT GROOTS (voor jongere kinderen) en Anne Frank het Achterhuis (in stripvorm) (voor oudere kinderen).

Met dank aan Uitgeverij Ploegsma voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Buiten is het oorlog

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Buiten is het oorlog zijn:

  • Anne leefde in een hele andere tijd dan wij nu en daar hoorden ook andere spelletjes bij, zoals met een hoepel spelen op straat. Lees bladzijde 9 ‘Dat lukt me…’ t/m bladzijde 10 ‘…een leuke school‘ voor.
    Leesvraag: Welke spelletjes worden er in jouw boek gespeeld? Zijn deze buiten of binnen?
  • Anne is een meisje met veel vriendinnen. Lees bladzijde 19 ‘Toch had Anne…’ t/m bladzijde 21 ‘…alle dagen waren‘ voor.
    Leesvraag: Hoe ziet het sociale leven van jouw hoofdpersoon eruit? Heeft hij/zij veel vrienden?
  • Anne en Margot zijn het niet met elkaar eens en Anne noemt haar zus een heilig boontje. Dat betekent dat iemand doet alsof hij heel lief is, maar dit niet altijd is. Lees bladzijde 24 ‘Het is…’ t/m bladzijde 27 ‘…de deur vandaan‘ voor.
    Leesvraag: Is er in jouw boek een heilig boontje?
  • In de tijd van Anne Frank bestond er nog geen Whatsapp of Facebook. Als je elkaar wilde bereiken kon je bijvoorbeeld een brief of kaart sturen. Lees bladzijde 38 ‘Kijk, Anne. Vader…’ t/m bladzijde 40 ‘…diep in slaap‘ voor.
    Leesvraag: Op welke manier wordt er in jouw boek gecommuniceerd?
  • In het Achterhuis leefde Anne in een kleine ruimte samen met haar gezin, maar ook met een aantal andere mensen. Lees bladzijde 75 ‘Het was ongeveer…’ t/m bladzijde 81 ‘…ook niet alles‘ voor.
    Leesvraag: Hoe leeft jouw hoofdpersoon samen?
  • De grote hobby van Anne is schrijven. Lees bladzijde 90 ‘Heerlijk. Rust! En…’ t/m bladzijde 94 ‘…wel even slikken‘ voor.
    Leesvraag: Welke hobby’s kom je in jouw boek tegen?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Buiten is het oorlog

Overige ideeën

  • Uitgeverij Ploegsma heeft een mooie lesbrief gemaakt bij het boek ‘Buiten is het oorlog’.
  • Verdeel alle hoofdstukken over groepjes leerlingen. Laat ze hun hoofdstuk samen lezen en er de kern, het midden en het slot uithalen. Laat ze daarna in 1 of 2 zinnen de hoofdgedachte opschrijven. De leerlingen kunnen deze vervolgens aan elkaar presenteren. De hoofdgedachtes kunnen per hoofdstuk op een poster genoteerd worden zodat de klas samen een samenvatting gemaakt heeft.

Andere boeken

Wil je meer lezen over De Tweede Wereldoorlog? We hebben ook mini leeslessen bij o.a.

Vergelijkbare artikelen