Bungelend aan een staartje

[DOOR LINDA] ‘Ik had de hele nacht liggen woelen en draaien in mijn slaapzak.
Die had zich helemaal om me heen gedraaid zodat ik op een rollade leek.
Ik voelde al mijn botten, ze deden stuk voor stuk pijn.
Ik stak mijn snuit voorzichtig buiten de tent en rilde.
Wel alle haren van de schootkat, wat was het koud!

– Bungelend aan een staartje –

Dit boek is geschikt voor kinderen begin groep 3 om samen met iemand vanaf groep 6 te lezen.

Het verhaal

Bungelend aan een staartjeGeronimo zit rustig televisie te kijken als hij een reclame ziet over een middeltje waardoor je niet kaal wordt. Hij laat zich overhalen om het middel te bestellen. Als hij het middel in zijn haar heeft en de helm aanzet, gaat de telefoon.

Professor Volt is slecht te verstaan en daardoor mist Geronimo stukken van het bericht. Duidelijk is dat professor Volt hulp nodig heeft en dat het te maken heeft met de voetsporen van de verschrikkelijke sneeuwman. Geronimo reist naar het Himalayagebergte om zijn vriend te helpen, maar zal dat hem lukken? Vindt hij de verschrikkelijke sneeuwman?

Het gaat hier om een samenleesboek. Op elke bladzijde staan een aantal zinnen die door beginnende lezers zelf kunnen worden gelezen. Deze zinnen zijn geschreven op AVI M3 niveau.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Bekijk ook: Ik ben geen topmuis (AVI-M3)

Recensie

In het eerste hoofdstuk laat Geronimo zich overhalen om een duur haargroei product te kopen. Hij betaalt er een fortuin voor en gaat het direct gebruiken. Dit deed mij denken aan al die programma’s op televisie, waarin ze spullen proberen te verkopen. Ik zie voor me dat het in het echt ook zo gaat.

Geronimo vindt reizen verschrikkelijk, maar twijfelt geen moment als zijn vriend hulp nodig heeft. Voor vrienden doe je alles. Dit vind ik een mooie boodschap.

Klem en Thea maken Geronimo steeds belachelijk omdat hij goedgelovig is en op zoek is naar een Yeti. Ze lachen hem uit en zeggen dat hij niet bestaat. Zijn neefje Benjamin laat zien dat hij hem wel gelooft. Dit schept een bijzondere band.

Met dank aan Uitgeverij De wakkere muis voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen Bungelend aan een staartje

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Bungelend aan een staartje zijn:

 • Geronimo wordt gebeld door professor Volt. Hij zit in de problemen en heeft hulp nodig. Lees bladzijde 18 ‘Ik ging weer…‘ t/m bladzijde 21 ‘…hem absoluut helpen.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die een ander gaat helpen?
 • Neef klem haalt graag grapjes uit met Geronimo, omdat hij altijd overal intrapt. Lees bladzijde 22 ‘Er belde iemand…‘ t/m bladzijde 25 ‘…op de vloer.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die overal intrapt?
 • Als er iemand een hekel heeft aan reizen, dan is het Geronimo. Hij blijft het liefste thuis. Lees bladzijde 26 ‘Klem trok aan…‘ t/m bladzijde 28 ‘…ben een gentlemuis!‘. voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die het liefste thuis blijft?
 • Geronimo heeft hoogtevrees en is bang om de brug over te steken. Lees bladzijde 62 ‘We hingen de…‘ t/m bladzijde 59 ‘…ik haat reizen!‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand ergens bang voor?
 • De baby Yeti is ziek en Geronimo moet helpen om hem beter te maken. Lees bladzijde 92 ‘Ik holde naar…‘ t/m bladzijde 95 ‘…een geheimzinnige ziekte.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand ziek?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Bungelend aan een staartje.

Overige ideeën

 • Tekenen: ’s Morgens geniet Geronimo van de zonsopkomst. Lees bladzijde 58 ‘De volgende ochtend…‘ t/m bladzijde 59 ‘…hij was adembenemend.‘ voor. Weet jij hoe de zonsopkomst eruit ziet? Maak er een tekening van.
 • Reclame: Geronimo zit tv te kijken en ziet daar een reclame voor een middeltje waardoor je niet kaal wordt. Na het zien van de reclame is hij ervan overtuigt dat hij het product nodig heeft. Lees het eerste hoofdstuk op bladzijde 7 t/m 14. Bedenk zelf een reclame voor een product dat mensen helemaal niet nodig hebben, maar wat ze wel willen hebben na het zien van de reclame.

Andere delen

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen