Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. en de boekenmaffia

[DOOR LINDA] ‘Lev voelde de tranen in zijn ogen prikken. ‘Ik wil naar mijn vrienden, pap! Ik wil niet meedoen met dat stomme spelletje van jou.’ Meneer De Bruin keek Lev even verbijsterd aan. Toen werd zijn gezicht rood. Zijn ogen begonnen te gloeien en zijn lippen persten zich samen. ‘Dit is de kans van je leven, man!’ schreeuwde hij. ‘Zie je niet wat je vader allemaal voor jou doet? Een heleboel kinderen zouden jaloers zijn op zo’n geweldige vader. Als ik vroeger zo’n vader had gehad was ik nu allang beroemd geweest. Misschien was ik wel president van Amerika. Of wereldkampioen kickboksen of Super Geheim Agent, of…’
‘Maar…’
‘Niks geen gemaar,’ riep meneer De Bruin. Hij hield een visitekaartje omhoog. ‘Dit hier heb ik speciaal voor jou laten maken. En denk maar eens aan al die spullen die ik voor je heb gekocht. Een beetje dankbaarheid zou fijn zijn.”
– Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. en de boekenmaffia –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Cover Bureau speurneus en de boekenmaffia

Meneer De Bruin richt zijn eigen detectivebureau op, samen met zijn zoon Lev. Het heet Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. en dat staat voor Sublieme, Puike En Uitmuntende Resultaten Na Echt Uitstekend Speurwerk. Nicolaas Neuzelaar is het grote voorbeeld van meneer De Bruin en hij vertelt hierover van aan Lev. Lev wil veel liever met zijn vrienden spelen, maar hij ontkomt niet aan de plannen van zijn vader.

In de bibliotheek is een misdaad gepleegd en volgens meneer De Bruin is degene die nu als verdachte wordt aangewezen, onschuldig. Dit wil hij graag bewijzen en daarom gaan ze op onderzoek uit. Ondertussen laat hij visitekaartjes maken en plaats hij een advertentie in de krant. Alles om ervoor te zorgen dat het detectivebureau bekend wordt en er veel klanten zullen komen.

Op een dag staat meneer Kwakman voor de deur. Hij heeft de advertentie van Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. gezien en heeft een eerste zaak voor meneer De Bruin en Lev. Als Lev en zijn vader in het beschreven huis in positie zitten om alles vast te leggen, valt de politie binnen en wordt meneer De Bruin aangehouden. Ineens is hijzelf de hoofdverdachte in het onderzoek naar de misdaad in de bibliotheek. Hoe kon dat nou gebeuren?

Lev doet er samen met zijn vrienden alles aan om te bewijzen dat zijn vader onschuldig is, maar zal hem dit ook lukken?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Dit boek is het eerste deel van een nieuwe serie van Jozua Douglas. De serie gaat over Lev de Bruin en zijn vader. Als je De verschrikkelijke badmeester hebt gelezen dan ken je deze jongen en zijn vader al.

Het verhaal is heerlijk vlot geschreven en leest fijn weg. Er zit ontzettend veel humor in, maar is tegelijkertijd ook spannend. Het verhaal is zo geschreven dat je eigenlijk door wil blijven lezen, vooral nadat de inspecteur herhaaldelijk niet wil geloven dat meneer De Bruin onschuldig is.

Ik vind het prachtig dat meneer de Bruin heel bijzondere overtuigingen heeft en dat hij daar anderen probeert te overtuigen van zijn gelijk. Lev zit daar helemaal niet op te wachten en wordt knettergek van alle plannen van zijn vader.

Kinderen die dol zijn op verhalen met een mysterie, zullen de boeken van Knots, Marie Boe en Baas van de wereld vast ook erg leuk vinden.

Met dank aan Uitgeverij De Fontein voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. en de boekenmaffia

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S en de boekenmaffia zijn:

 • Meneer de Bruin gebruikt zelfverzonnen scheldwoorden, zoals kaasviolen en klutskippen. Lees bladzijde 13 ‘Wat een stelletje…’ t/m bladzijde 14 ‘…gouden team zijn.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die zelfbedachte woorden gebruikt?
 • Meneer Schreef doet er alles aan om kinderen dwars te zitten als ze een boek willen lezen. Lees bladzijde 18 ‘Even later zaten…’ t/m bladzijde 21 ‘…het had teruggevonden.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die er alles aan doet om een ander dwars te zitten?
 • Lev en zijn vader krijgen een opdracht van meneer Kwakman, maar het lijkt erop dat ze in een val zijn gelopen. Lees bladzijde 67 ‘Lev zag een…’ t/m bladzijde 74 ‘…overkomt ons allemaal.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die in een val loopt?
 • Hugo weet niet wat een motief is en Daiza legt het uit. Lees bladzijde 101 ‘Lev zat achterin…’ t/m bladzijde 104 ‘…daarom heeft vermoord.’ voor.
  Leesvraag: wordt in jouw boek de betekenis van moeilijke woorden uitgelegd?

DOWNLOAD hier de MINI LEESLES LESKAART DOOR INGRID/LINDA.

Overig idee

 • Scheldwoorden, maar dan anders: Meneer de Bruin gebruikt zelfverzonnen scheldwoorden, zoals kaasviolen en klutskippen. Lees bladzijde 13 ‘Wat een stelletje…’ t/m bladzijde 14 ‘…gouden team zijn.’ voor. Bedenk nu zelf ook zulke creatieve scheldwoorden.

Andere boeken van Jozua Douglas

Vergelijkbare artikelen