Carnaval in Venetië

[DOOR LONNEKE] ‘Er zijn van die plekken op de wereld die tot de verbeelding spreken.
Je hebt ervan gehoord, erover gelezen en ze in films of op foto’s gezien.
Maar er zelf voor het eerst zijn, blijft een unieke belevenis.’
– Carnaval in Venetië –

Het verhaal

Carnaval in VenetiëDe Thea Sisters zijn door hun Italiaanse vrienden Marco en Elisa uitgenodigd om hen te komen opzoeken in hun thuisstad Venetië. Ze kunnen dan ook het beroemde carnaval bijwonen.

Dat is ook wat ze de eerste avond gaan doen. Ze zoeken een mooi kostuum uit in de garderobekast van hun vrienden en samen gaan ze naar het San Marcoplein. Ze zijn net op tijd voor de show die door de zussen vol bewondering wordt bekeken totdat… er plots een gegil klinkt. Een knaagster is bestolen… van een waaier! Wat is er gebeurd? Hoe heeft het kunnen gebeuren?

Het blijkt dat sinds een paar dagen overal in de stad oude maskers en kostuums gestolen worden. Van de dief ontbreekt helaas elk spoor. Alhoewel, het enige dat de dief achter laat is… een speelkaart. Weten de Thea Sisters dit mysterie op te lossen?

Meer lezen? Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Recensie

Het is zo’n echt lekker leesboek voor meiden uit de serie van de Thea Sisters. Heel leuk geschreven door het gebruik van verschillende lettertypes die heel toepasbaar bij sommige woorden zijn en het boek is voorzien van prachtige illustraties die je meenemen in het verhaal dat zich afspeelt in het mooie Venetië en zijn beroemde carnaval. Heel fijn in dit boek is dat na bijna ieder hoofdstuk de aanwijzingen over de dader van de diefstallen nog eens op een rijtje worden gezet. Het maakt ook dat je je een ware detective voelt en mee gaat denken wie de dader zou kunnen zijn.

Andere boeken die leuk zijn voor meiden zijn Iedereen een ster!, De enorm eigenwijze eenhoorn en Becky Breinstein

Dit boek van uitgeverij De Wakkere Muis heb ik bij Gaaf voor kinderen gewonnen voor mijn dochter door mee te doen met een online winactie.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatstelijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen Carnaval in Venetië

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor Carnaval in Venetië zijn;

 • Lees bladzijde 30 ‘Een droomgarderobe…’ t/m bladzijde 33 ‘…versierd met muzieknoten.’ voor. Het gaat over wat voor een prachtige kostuums Marco en Elisa hebben.
  Leesvraag: Wordt er in jouw boek ook speciale kleding gedragen? Wat voor kleding is dat en waarvoor wordt dat gedragen? Als de hoofdpersoon uit jouw boek een kostuum zou mogen uitkiezen, welk pak koos hij of zij dan? Waarom denk je dat?
 • Laat bladzijde 46 en 47 zien en kijk vooral goed naar de grote gekleurde woorden baard, glimlach, lekkers en zien.
  Leesvraag: Welk woord uit jouw boek kun je ook op zo’n manier maken? Hoe zou dat woord er uitzien dan?
 • Lees bladzijde 65 ‘Nikki staarde…’ t/m bladzijde 67 ‘…echt verder.’ Dat gaat over een poottekening, een handelsmerk van de dader. Wat zou een handelsmerk van jezelf kunnen zijn?
  Leesvraag: Hoe zou een poottekening voor de hoofdpersoon in jouw boek eruit zien?
 • Lees op bladzijde 128 t/m 131 het hoofdstuk Een flinke blunder voor. Dat gaat over een blunder die de Thea Sisters en hun vrienden maken. Heb jij zelf wel eens een blunder gemaakt? Durf je die ook te vertellen?
  Leesvraag: Maakt de hoofdpersoon of een andere persoon in he boek ook een blunder? Vertel!
 • Lees bladzijde 166 ‘De Thea Sisters…’ t/m bladzijde 167 ‘…kist om te draaien.’ voor. Het gaat over trucs die de goochelaar gebruikt heeft die eigenlijk alleen maar slimme illusies zijn. Kun jij zelf een slimme illusie bedenken?
  Leesvraag: Welke truc zou de hoofdpersoon van jouw boek kunnen gebruiken en waarom?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Carnaval in Venetië.

Overige ideeën

 • Stelopdracht: Bedenk een nieuw avontuur voor de Thea Sisters. Waar gaan ze heen? Wat maken ze mee? Hoe kunnen ze helpen?
  Carnaval in Venetië
 • Ontwerp een pak en masker voor het Venetiaans carnaval. Bekijk eventueel enkele voorbeelden op dit Pinterestbord.
 • De laatste bladzijden in de boek geven wat trucs die je kunt uitvoeren. Leuk om samen te doen of om te oefenen en aan je klas te laten zien!

Andere delen

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen