Chaotische goden 1 – De ontsnapping van Thanatos

Onsterfelijkheid was een geschenk, een wonder, een zegen.
Alleen kwam er maar geen eind aan.’

– Chaotische goden 1 – De ontsnapping van Thanatos –

Dit boek is geschikt om voor te lezen aan of zelf te lezen door kinderen vanaf groep 7.

Het verhaal

Chaotische goden 1 - De ontsnapping van Thanatos

Elliot woont samen met zijn moeder op  boerderij de Heemhoeve. Ze hebben het niet gemakkelijk. Elliots moeder Josje vergeet alles. Eigenlijk heeft ze zorg nodig, maar als Elliot hulp vraagt weet hij zeker dat ze hun vertrouwde plekje kwijt raken. Op school heeft Elliot het zwaar, thuis doet hij alles in huis, de rekeningen beginnen onbetaalbaar op te stapelen en de zorg voor zijn moeder is een grote last op zijn schouders. En alsof dat nog niet genoeg is, wil de buurvrouw ook nog hun stuk grond kopen. Dat mag echt niet gebeuren.

Als Elliot op een dag een vallende ster ziet gaat hij op onderzoek uit. De vallende ster blijkt niet zomaar een ster te zijn, het blijkt een meisje te zijn. Virgo is een sterrenbeeld van de Dierenriemraad uit de wereld van onsterfelijke. Ze is nog vrij jong, maar heeft haar kans gegrepen om een bezoekje aan aarde te brengen. Tijdens haar bezoek aan aarde moet ze een levensverjongend drankje geven aan gevangene 42.

Samen gaan de twee op pad naar gevangene 42. Zal het ze lukken om de gevangene het drankje te bezorgen?

Al gauw blijkt dat gevangene 42 helemaal niet zo gevaarlijk is. Het is een zielige, oude man. Elliot kan hem bevrijden door hem aan te raken, dan zal hij ervoor zorgen dat al Elliots zorgen verdwijnen. Dit aanbod kan Elliot niet weerstaan en hij raakt de man aan. Echter blijkt dit geen zielige, oude man te zijn maar Thanatos, de demon van de dood. Elliot en Virgo hebben zich enorm in de nesten gewerkt. Zal het de 2 lukken om terug te keren naar Elysium en de hulp van de dierenriemraad in te schakelen? En wat moeten ze doen als de dierenriemraad van niks wil weten? Kunnen Elliot en Virgo de demon van de dood opnieuw gevangen nemen?

Recensie

Ik heb enorm genoten van Chaotische goden 1 – De ontsnapping van Thanatos. Van begin tot eind lees je over de serieuze problemen waar Elliot mee worstelt. Daarnaast wordt zijn realistische wereld gekoppeld aan de fantasiewereld van de goden. Dit maakt het boek niet alleen spannend en avontuurlijk, maar het zorgt er ook voor dat je je helemaal inleeft in het leven van de hoofdpersoon. Door de realistische, harde wereld te koppelen aan de fantasiewereld van de Goden mag je als lezer ook heerlijk wegdromen over alle luxe en gemakken die onsterfelijkheid met zich meebrengen.

Het boek leest vlot weg. De twee werelden van Elliot en Virgo komen al snel samen waardoor je van begin tot eind geboeid blijft. Door de vele lastige namen van bijvoorbeeld goden is het boek vooral geschikt voor goede lezers vanaf groep 6.

Ik kijk ook enorm uit naar deel 2! Met name door deze laatste zinnen:

‘Wat doe j…’ begon hij en voordat hij met stomheid werd geslagen door de bezoeker die voor de deur stond. ‘Dit kan helemaal niet!’ piepte hij angstig vanuit de gang.
De andere goden sprongen overeind.
‘Hoe heb je me hier in hemelsnaam ooit gevonden?’ schreeuwde Zeus. ‘SNORDELSNOT!’

EINDE
(voorlopig tenminste…)’

Met dank aan Uitgeverij Billy Bones voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf Chaotische goden 1 – De ontsnapping van Thanatos aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen Chaotische goden 1 – De ontsnapping van Thanatos

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Chaotische goden 1 – De ontsnapping van Thanatos zijn:

 • Wil je het boek introduceren? Lees dan bladzijde 57 ‘Een half uur later…’ t/m bladzijde 62 ‘..allemaal zijn schuld.‘ voor.
 • Lees het introVoor Ian…’ voor in het boek voor.
  Leesvraag: Staat er in een intro in jouw boek? Lees het voor. Waarom zouden schrijvers dit in hun boek zetten?
 • Soms sta je voor lastige keuzes. Lees bladzijde 7 ‘Vreemde dingen gebeuren…‘ t/m bladzijde 14 ‘…in mijn kamer.‘ voor. Bespreek samen wat de beste keuze voor Elliot is. Wat zou hij nu moeten doen?
  Leesvraag: Komen er lastige keuzes in jouw boek voor? Laat ons meedenken over de te nemen beslissingen.
 • Loze dreigementen. Lees bladzijde 46 ‘‘Bertha?’ fluisterde Elliot…‘ t/m bladzijde 47 ‘…je uit de buurt.” voor. Stiekem moest ik als lezer een beetje grinniken, dit dreigement was niet echt dreigend.
  Leesvraag: Wordt er in jouw boek gedreigd? Waarmee? Is dit dreigend of valt dit wel mee?
 • Doet leeftijd ertoe? Lees bladzijde 50 ‘Toen ze eenmaal…‘ t/m bladzijde 52 ‘…dit was belachelijk.’ voor. De leeftijd van Virgo is echt onmogelijk, maar vrouwen doen wel vaker moeilijk over hun leeftijd.
  Leesvraag: Hoe oud zijn de personages in jouw boek? Kun je merken dat deze leeftijd bij hen past? Waardoor?
 • Ik had een heel ander beeld van de God Zeus totdat ik dit stuk las. Lees bladzijde 154 ‘Eindelijk heeft ze…‘ t/m bladzijde 159 ‘…in kwam draven.‘ voor. Wellicht komt dit doordat Zeus inmiddels al 2000 jaar met pensioen is.
  Leesvraag: Had jij voordat je ging lezen een beeld van de personages in jouw boek? Of van de informatie waarover jouw boek gaat? Heb je dit inmiddels bijgesteld of klopte het?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Chaotische goden 1 – De ontsnapping van Thanatos.

Overige ideeën

 • Op bladzijde 205 vind je een krantenbericht in rijm. Lees dit krantenbericht voor. Kunnen de kinderen ook een krantenbericht in rijm over hun eigen boek schrijven?

Bekijk ook: Poëzie

 • Kijk uit wat je wenst. Lees bladzijde 232 ‘Toen ze allemaal…‘ t/m bladzijde 235 ‘…kamer van de rector.’ voor. Je moet uitkijken wat je wenst. Soms zitten er haken en ogen aan. Bedenk nu een wens. Deel deze daarna met jouw maatje en laat jouw maatje alles bedenken wat er door deze wens fout zou kunnen gaan. Stel nu je wens bij zodat je al deze problemen voorkomt.
 • Er bestaan vele verschillende goden. In het boek kom je ook allerlei namen tegen. Bedenk nu jouw eigen god. Waarvan is deze god? Welke naam past het beste? Teken jouw god.
 • Wil je meer weten over goden? Maak de online lessenserie over mythologische verhalen of bekijk het filmpje van Schooltv over de goden.
 • Op ontwerpenindeklas.nl vond ik het idee Doos van Pandora om ontwerpend leren de klas in te brengen, misschien iets voor jou?

Winactie – Afgelopen

Welk mythisch figuur ben jij? Laat het Uitgeverij BILLY BONES en Kinderboekenjuf weten!

Wat kun je winnen?

Je kunt 4 kaartjes voor Toverland in Sevenum winnen.

Winactie Chaotische Goden

Wat moet je doen?

– Ga naar het Instagram-account van Uitgeverij BILLY BONES. Zoek de bijbehorende post op en laat een reactie achter waarin je vertelt welk mythisch figuur jij bent!
– Heb je dit gedaan? Laat het Kinderboekenjuf dan weten in een reactie onderaan dit bericht.

Meedoen kan t/m woensdag 17 april 2019 23.59 uur. Reacties na 23.59 uur op 17 april 2019 tellen niet meer mee.

Niet verplicht, maar wel heel fijn:

Volg de Instagram-accounts van Uitgeverij BILLY BONES en Kinderboekenjuf.nl.

Hoe wordt de winnaar bekend gemaakt?

De winnaar wordt op donderdag 18 april bekend gemaakt in dit bericht op Kinderboekenjuf.nl en op het Instagram-account van Uitgeverij BILLY BONES. De winnaar zelf krijgt per chatbericht via Uitgeverij BILLY BONES te horen dat hij/zij gewonnen heeft.

De winnaar is Annemiek!

Wie mogen er mee doen?

Iedereen mag met deze actie mee doen.

Overige

 • Deze promotie is op geen enkele manier verbonden met Facebook en is op geen enkele wijze gesponsord, ondersteund of georganiseerd door Facebook. De informatie die je verstrekt door mee te doen aan de actie verstrek je dan ook niet aan Facebook maar aan Kinderboekenjuf.nl.
 • De verstrekte gegevens zullen niet voor doeleinden, anders dan deze winactie worden gebruikt.
 • De verstrekte gegevens zullen niet worden verstrekt aan derden.

Vergelijkbare artikelen