Columbus!

[DOOR BIANCA] ‘‘Misschien zijn we het land in het westen al voorbij.’
‘Natuurlijk niet!’
Columbus slaat met zijn vuist op de zeekaart.
‘Weet je wel hoe groot dat land is?’
Martín blijft rustig, maar in zijn ogen ligt een gevaarlijke gloed. ‘
Weet u het zelf wel, admiraal?’’

– Columbus! –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 6.

Het verhaal

Columbus!

Columbus wil graag via het Westen, over zee, Indië bereiken. Er zijn alleen weinig mensen die hem geloven dat dit kan. Eindelijk mag hij met drie schepen gaan proberen.

Gaan alle schepen het einddoel halen? En is het land wat ze bereiken eigenlijk wel Indië? Reis mee met Columbus en ontdek hoe het er in die tijd aan toe ging.

Maak zelf een kompas, een morsecode een Jakobsstaf of andere dingen die ze in de tijd van Columbus gebruikten.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Een prachtig boek over hoe Columbus naar het Westen voer. In elk hoofdstuk staan lampjes waarin een begrippen worden uitgelegd. Door het lettertype, het lampje en het kader eromheen weet je meteen dat dit niet bij het verhaal hoort. Dit geldt ook voor het handje aan het einde van bijna ieder hoofdstuk. Hier staat beschreven hoe je iets kunt maken, bijvoorbeeld een visnet. Om in het verhaal te blijven, zou je dit eventueel over kunnen slaan en gaan lezen en uitvoeren wanneer je het boek uit hebt.

Wat ik mooi aan Columbus vond, was dat hij een doorzetter was. Ondanks dat bijna niemand geloofde dat hij Indië via het Westen kon bereiken en de bemanning die niet meer in Columbus geloofde bleef hij volhouden.

Dit boek zou je heel goed kunnen gebruiken bij een project over Columbus, veel proefjes en opdrachten om uit te voeren en je zo verplaatsen in de tijd van Columbus. Graag zou ik er dan naast de inhoud van de hoofdstukken nog een inhoud in willen hebben met alle proefjes en opdrachten, zodat je snel kunt vinden waar dat staat.

Met dank aan Uitgeverij Columbus voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Columbus!

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Columbus! zijn:

  • Columbus probeert de adviseurs van koningin Isabella te overtuigen om schepen te krijgen om naar Indië te varen. Lees hoofdstuk 3 bladzijde 18 ‘Een aangepast plan…’ t/m bladzijde 21 ‘…mij kunnen zijn.’ voor. Heb jij dat wel eens dat als de ene manier niet lukt, je het op een andere manier probeert.
    Leesvraag: Gebeurt het in jouw boek ook dat als ze er op een andere manier naar kijken het wel lukt?
  • Het is handig om op te schrijven hoe iets precies gebeurt, zodat iemand anders, maar ook jijzelf, daarvan kan leren. Columbus hield daarom een logboek bij. Lees bladzijde 34 ‘Hij pakt zijn…’ t/m bladzijde 35 ‘…daar wordt voorgezet.’ voor. Schrijf jij ook wel eens iets wat je niet wilt vergeten op in een schrift, dagboek of iets anders?
    Leesvraag: Houdt jouw hoofdpersoon ook een logboek of dagboek bij?
  • Tegenwoordig geven we onder andere berichten door via de mobiele telefoon, vroeger deden ze dat met vlaggen. Lees hoofdstuk 7 bladzijde 37 ‘Waar blijft Martín…’ t/m bladzijde 39 ‘…jou daar uitspookt.’ voor. Op welke manier geef jij berichten door?
    Leesvraag: Op welke manier geven ze berichten in jouw boek door?
  • Columbus kende de taal van de Indianen niet, hij probeerde met gebaren duidelijk te maken wat hij bedoelde. Lees hoofdstuk 14 bladzijde 67 ‘In gesprek met…’ t/m bladzijde 70 ‘…richting het zuiden.’ voor.
    Leesvraag: Hoe zou jouw hoofdpersoon iets duidelijk maken als iemand anders hem niet begrijpt?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Columbus!.

 Bekijk ook: Buitengewone ontdekkingsreizigers – Van Columbus tot Armstrong

Overig idee

  • Project: Gebruik dit boek als basis voor een project over Columbus. Verdeel je klas in groepjes en voer de opdrachten en proefjes uit.
  • Bekijk ook het lesidee vanuit de uitgeverij zelf.

Vergelijkbare artikelen