Cruiseschip de Cliffhanger 1 – De Salto Sultan

[DOOR LINDA] ‘Farouks mond valt open van verbazing als de liftdeuren opengaan. Het lijkt wel of ze in een super-de-luxe vijfsterrenhotel terecht zijn gekomen, met brede trappen die bedekt zijn met donkerblauw tapijt, met gouden trapleuningen, zo breed dat je er vanaf kunt glijden. Aan het plafond hangen kristallen kroonluchters, de wanden zijn bedekt met schilderijen van zeeslagen en van oude oorlogsschepen, midden in de hal staat een fontein met een zeemeermin, die haar armen om een grote, water spuwende vis heeft geslagen, uit onzichtbare luidsprekers klinkt zachte muziek. Mannen in uniform snellen voorbij. Ze duwen karren met grote koffers voor zich uit. Een zongebruind echtpaar komt gearmd voorbij wandelen, en een oude heer met een lange baard schuifelt met zijn rollator naar de balie, een chihuahua met een matrozenpakje in het mandje.‘
– Cruiseschip de Cliffhanger 1 – De Salto Sultan –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 6 om zelf te lezen.

Het verhaal

Cruiseschip de Cliffhanger 1 - De Salto Sultan

De vader van Farouk is wereldkampioen schoonspringen en Farouk vindt dat verschrikkelijk. Hij schaamt zich ervoor en zou willen dat zijn vader een ander beroep had gekozen. Als zijn vader een nieuwe baan heeft, kan Farouk zijn geluk niet op. Totdat hij erachter komt dat zijn vader en moeder allebei op een cruiseschip gaan werken en dat hij mee moet.

Tijdens het inpakken van zijn spullen krijgt hij een vreemd bericht van Nina. Hij kent haar niet, maar ze zegt op cruiseschip de Cliffhanger te wonen. Haar vader is hoofd van de beveiliging en hij is druk bezig om te achterhalen waar een verdwenen hamer en schroevendraaier zijn gebleven. Nina wil ook graag op onderzoek uit en daar heeft ze Farouk voor nodig. Farouk wil graag helpen en heeft spontaan zin om richting het cruiseschip te gaan. Zal het Nina en Farouk lukken om de verdwenen spullen te vinden? Is er een dief op het schip of is er iets anders aan de hand?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar en de boektrailer:

Recensie

Farouk heeft helemaal geen zin om met zijn ouders en zijn zusje op Cruiseschip de Cliffhanger te gaan wonen, maar daar komt verandering in als hij bericht krijgt van Nina. Door dit bericht wordt het verhaal meteen spannend. Er verdwijnen dingen op het schip en er zijn tal van mogelijkheden voor wie de dader is.

Nina en Farouk hebben last van mensen die zich overal mee bemoeien: broertjes, andere kinderen op het schip en ouders. Dit zal voor veel kinderen erg herkenbaar zijn.

Met dank aan Uitgeverij Columbus voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Cruiseschip de Cliffhanger 1 – De Salto Sultan

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Cruiseschip de Cliffhanger 1 – De Salto Sultan zijn:

 • Op cruiseschip de Cliffhanger verdwijnen dingen. Eerst een hamertje en nu een schroevendraaier. Zal er een dief op het schip zijn?  Lees bladzijde 13 ‘En dan komt…‘ t/m bladzijde 16 ‘…even wat mee.‘ voor.
  Leesvraag: Zijn er in jouw boek dingen die verdwijnen?
 • Jumana ontdekt de appelmoes in de tas van Farouk en daarna bekijkt mama de rest van de geheime spullen in zijn tas. Gelukkig zorgt oom Abdoel voor afleiding en kan Farouk alles snel terug in zijn tas stoppen. Lees bladzijde 17 ‘Daar gaan ze…‘ t/m bladzijde 19 ‘…door de lucht.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die voor afleiding zorgt?
 • Als Farouk en Nina roet proberen te maken, worden ze betrapt door Petter en John. Die willen weten wat ze aan het doen zijn en als Farouk en Nina het niet willen zeggen, pakken ze de rugzak van Farouk af in de hoop dat Farouk dan meer zal vertellen. Lees bladzijde 40 ‘Farouk gaat op…‘ t/m bladzijde 43 ‘…goed met u?‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die onder druk wordt gezet?
 • De Salto Sultan gaat van het dek van het schip springen, zo de zee in. De kapitein zegt dat hij het hem heeft afgeraden, maar dat de Salto Sultan het toch gaat doen. Lees bladzijde 79 ‘Dames en heren…‘ t/m bladzijde 81 ‘…zijn gezicht af.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iets dat wordt afgeraden?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Cruiseschip de Cliffhanger 1 – De Salto Sultan.

Overige ideeën

 • Tekenen: Lees bladzijde 21 ‘Farouks mond valt…’ t/m ‘…Farouk hem vragen.’ voor. In dit fragment lees je hoe de entree van het schip eruit ziet. Maar hoe ziet de rest van het schip eruit? wat is er aan boord allemaal te doen? Als je het hele boek hebt gelezen weet je hier al meer over, maar als je dat nog niet hebt gedaan kun je het helemaal zelf bedenken. Maak een tekening van het cruiseschip, waarop te zien is wat er aan boord allemaal te doen is.

Andere delen

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen