Dagboek van een krijger

Yep. Welkom in mijn wereld. Mobs die je tot wanhoop drijven. Bibliothecarissen die je oplichten. En Max.
– Dagboek van een krijger –

Het verhaal

Dagboek van een noob - krijgerMinus is een dorpeling in Minecraftia. Voor ons aardbewoners beter bekend als de gamewereld van Minecraft, maar dan het deel voorbij de game. Het deel waar je alleen komt als de heks Herobrine je toelaat en waar de bewoners echte gevoelens hebben.

Minus schrijft in zijn dagboek over zijn belevenissen. Het is niet altijd even makkelijk voor hem. Hij wordt gepest door Max, uitgelachen door klasgenoten en zelfs de burgemeester vind hem een Noob.

Minus, ik zeg het liever niet tegen je maar… je bent een noob.

Toch geeft Minus niet op. Later zal hij een krijger worden en dat zal hij laten zien ook. Hij werkt hard voor school, behaalt goede resultaten voor verschillende vakken en laat zich niet uit het veld slaan door tegenslagen. Zal het Minus lukken een echte krijger te worden?

Recensie

Wat ziet Dagboek van een krijger er prachtig uit. Elke pagina is in minecraftstyle vormgegeven. Er staan veel illustraties in het boek en de korte stukken tekst worden afgewisseld door verschillende lettertypes en groottes. Perfect geschikt voor de kids die wel van minecraft en minder van lezen houden.

Het boek is als dagboek geschreven, waardoor je je helemaal inleeft in de hoofdpersoon. Je wilt weten of het Minus zal lukken een krijger te worden. Het is dan ook jammer als aan het eind blijkt dat je nog tot april moet wachten op het vervolg…

Ik kan dit boek erg aanraden als graphic novel voor de bovenbouw.

Met dank aan De leukste kinderboeken voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen?

Ideeën mini leeslessen Dagboek van een krijger

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Dagboek van een krijger zijn:

  • Wil je dit boek introduceren? Lees dan vooral bladzijde 6 ‘Donderdag…‘ t/m bladzijde 13 ‘…En Max.‘ voor.
  • De hoofdpersoon baalt van zijn naam. Lees bladzijde 8 ‘Nou ja, mocht…‘ t/m bladzijde 9 ‘…best vaak gepest.‘ voor. Hoe denk jij over jouw eigen naam?
    Leesvraag: Wat is de naam van jouw hoofdpersoon? Staat er een stukje tekst in jouw boek waaruit blijkt hoe de hoofdpersoon over zijn naam denkt?
  • Minus moet op school van alles leren. Lees bladzijde 34 ‘Dinsdag Vandaag hadden…‘ t/m bladzijde 35 ‘bang voor schapen, bravo.‘ voor.
    Leesvraag: Wat leren de personages in jouw boek?

Overige ideeën

  • Laat kinderen een dag of week of maand lang zelf een dagboek bij houden. Wat zouden zij hierin schrijven?
  • Stelopdracht: Lees eerst bladzijde 42 ‘Woensdag…‘ t/m bladzijde 48 ‘…iets verzinnen, afgesproken?’ voor. Lees later bladzijde 84 ‘Nu we het…‘ t/m bladzijde 86 ‘…gedaan met Project X.‘ voor. Schrijf over Project X alsof het jouw project is. Dagboek van een krijgerMocht je het leuk vinden, dan kun je naderhand bladzijde 216 t/m 229 voorlezen. Dan weet je hoe Project X van Minus eruit zag.
  • Zelf aan de slag met Minecraft? Er is een website waar je Minecraft voor in de klas kunt downloaden. Je kunt na het downloaden gebruik maken van 25 proefsessies voordat je een school licensie aan moet schaffen.

Andere delen

In april verschijnt het tweede deel in de serie:

Vergelijkbare artikelen