Dagboek van een Muts 11 BFF’s voor even

MacKenzie en ik glimlachten naar elkaar.
En toen, in een verrassend en uniek moment van eensgezindheid, deden we iets ondenkbaars…
MACKENZIE EN IK GEVEN ELKAAR EEN HIGH FIVE!!
– Dagboek van een Muts 11 BFF’s voor even –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 6.

Het verhaal

Dagboek van een Muts 11 BFF's voor even

In deel 11 van de Dagboek van een Muts serie gaan alle studenten op uitwisseling. Nikki dromt ervan om samen met haar vriendinnen op dezelfde uitwisseling te gaan, maar al snel blijkt die droom buiten handbereik. Nikki gaat namelijk naar een andere school dan haar vriendinnen… En alsof dat nog niet erg genoeg is gaat Nikki ook nog eens naar de school waar MacKenzie nu op zit! Haar zomer wordt geheid één grote ramp!

Toch besluit Nikki om te gaan, ze maakt namelijk een grote kans om mee te mogen doen aan het plusprogramma Frans, 10 dagen in augustus naar Parijs!! Zal alles goed verlopen en lukt het Nikki om uit de buurt van MacKenzie te blijven? Of is MacKenzie niet degene waar Nikki bang voor moet zijn?

Recensie

Met het oog op de Kinderboekenweek was ik erg nieuwsgierig naar dit deel van Dagboek van een Muts. Al eerder las ik een deel uit de serie en ik verbaasde me over de manier waarop de meiden allemaal met elkaar omgaan. In dit deel blijkt ook weer hoe de meiden elkaar het leven zuur kunnen maken en social media is daar een prachtig medium voor, dat blijkt wel. Juist daarom vind ik dit boek erg geschikt om in een bovenbouwgroep voor te lezen, vooral om eens te bespreken hoe deze situaties in het echt zouden voelen en hoe zij zelf zouden reageren op deze situaties.

Dat kinderen dol zijn op de Dagboek van een Muts-serie is overigens erg duidelijk en dat begrijp ik ook. Het leest heerlijk weg, staat vol leuke tekeningetjes, gaat over school en vriendschap en is heerlijk overdreven. Kinderen zullen zich heel erg herkennen in de ‘kleine’  problemen die gigantisch lijken. Doordat het boek als dagboek geschreven is kun je je als lezer ook goed inleven in de hoofdpersoon.

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 6 om zelf te lezen.

Met dank aan Uitgeverij de Fontein voor dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de lokale boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen Dagboek van een Muts 11 BFF’s voor even

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Dagboek van een Muts 11 BFF’s voor even zijn: 

 • Nikki heeft een puppy. Lees bladzijde 15 ‘Ik ben nog maar…‘ t/m bladzijde 21 ‘…over de uitwisselingsweek.‘ voor. Zelf heb ik een golden retriever als huisdier, hij is ook dol op de serie Dagboek van een Muts.
  Dagboek van een Muts 11 BFF's voor evenLeesvraag: Komen er huisdieren voor in jouw boek?
 • Vroeger ging ik altijd met mijn vriendinnen naar de kabelbaan, daar deelden we alle verhalen met elkaar. Nikki heeft een andere plek met haar vriendinnen. Lees bladzijde 48 ‘Ik en mijn BFF’s…‘ t/m ‘…mijn nieuwste levenscrisis.‘ voor. Heb jij met jouw vrienden/vriendinnen zo’n plek waar je samen afspreekt en dingen bespreekt?
  Leesvraag: Komt er in jouw boek ook zo’n kenmerkende plek waar de vrienden elkaar ontmoeten voor?
 • Vriendinnen voor noodgevallen. Lees bladzijde 73 ‘Ik vind schoolfoto’s…‘ t/m bladzijde 98 ‘…lipgloss, oogschaduw en rouge.‘ voor.
  Leesvraag: Welke problemen lossen de vrienden van jouw hoofdpersoon op?
 • Lees bladzijde 107 ‘Ik heb vannacht…‘ t/m bladzijde 110 ‘…aan de secretaresse.‘ voor en laat de illustratie op bladzijde 108/109 zien.
  Leesvraag: Hoe ziet de school in jouw boek eruit?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Dagboek van een Muts 11 BFF’s voor even.

Overige ideeën

 • Vroeger ging ik altijd met mijn vriendinnen naar de kabelbaan, daar deelden we alle verhalen met elkaar. Nikki heeft een andere plek met haar vriendinnen. Lees bladzijde 48 ‘Ik en mijn BFF’s…‘ t/m ‘…mijn nieuwste levenscrisis.‘ voor. Heb jij met jouw vrienden/vriendinnen zo’n plek waar je samen afspreekt en dingen bespreekt? Teken jezelf en jouw vrienden op de voor jullie belangrijke plek.

Andere delen

Andere boeken voor groep 7-8 over vriendschap

Vergelijkbare artikelen