De avonturen van Blauwe Gerrit en de Witte Wieven

‘Wat bijna niemand weet is dat er op de Veluwe ook een Grensland bestaat. Het ligt diep in de bossen, ver van de bewoonde wereld. In het Grensland wonen geen mensen. Hier wonen de wezens die je overdag niet zien kunt.’
– De avonturen van Blauwe Gerrit en de Witte Wieven –

Het verhaal

Blauwe Gerrit is een figuur uit de oude volksverhalen van de Veluwe. In dit lokale sprookje lees je over Kleine Saartje Blauwe Gerritdie graag het bos wil redden. De boskabouters zijn hun Schitterende Glitterglanskiezel kwijt. Die is gestolen door Gris, Grijp en Graai. Nu de toverkracht op is, lukt het de boskabouters niet meer om het bos mooi te houden.

Kleine Saartje gaat op pad om de Schitterende Glitterglanskiezel terug te vinden. Ze loopt en ze zoekt, de hele nacht, ochtend en middag. Tot ze erachter komt dat ze verdwaald is. Gelukkig is daar Blauwe Gerrit, die volgens de volksverhalen, Veluwnaren helpt die in problemen zijn. Samen gaan ze op pad en beleven ze een heel avontuur.

Ze vinden Gris, Grijp en Graai, maar dit levert helaas niet op waar Kleine Saatje op gehoopt had. Zou het haar en Blauwe Gerrit lukken om de Schitterende Glitterglanskiezel terug te vinden? En wat hebben de Witte Wieven hier mee te maken?

Bekijk de boektrailer hier:

Recensie

Ik vind het een bijzonder idee dat drie Veluwenaren het jammer vinden dat de volksverhalen verloren zouden gaan en dat daaruit het idee achter dit boek over Blauwe Gerrit is ontstaan.
Daarnaast is het ook bijzonder om te weten dat de prenten door een combinatie van natuurfotografie, potloodtekeningen en digitale beeldbewerking tot stand komen. De originele foto’s achterin het boek geven dit boek extra diepgang. Hierdoor kunnen geïnteresseerden zelf op zoek naar de plaatsen waar Blauwe Gerrit is geweest.

Een mooi verhaal met een volksverhaal van de Veluwe, waar menig Veluwenaren vast wat van zullen herkennen. Ook als niet Veluwenaar is het een leuk sprookje om te lezen.

Met dank aan Blauwe Gerrit Productions voor dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen?

Ideeën mini leeslessen Blauwe Gerrit

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Blauwe Gerrit zijn:

In dit boek staan geen paginanummers, hierdoor is het lastig om de citaten goed aan te geven.

  • Dit verhaal speelt zich op bekende plekken op de Veluwe af. Laat de foto’s achterin zien. Waar speelt jouw verhaal zich af?
  • In het verhaal zelf zitten interactieve vragen (lees hier meer over interactief voorlezen). Vragen zoals ‘Zie je ze ook? Ze zien er wel heel raar uit vind je ook niet? Het lijkt wel alsof ze gezichten hebben. Zouden ze kunnen praten?’ Gebruik deze vragen om tijdens het voorlezen het gesprek aan te gaan met de kinderen.
  • Ik vind het bijzonder dat er gesproken wordt over de magie van de Veluwe die zo bekend is. Wat vind jij bijzonder aan jouw boek?

Overige lesideeën

  • Blauwe GerritStelopdracht:
    Bedenk een nieuw avontuur voor Blauwe Gerrit. Hij helpt graag mensen in nood.
  • Kleur de kleurplaat van Blauwe Gerrit.
  • Woon je in de buurt van de Veluwe? Ga met de kinderen op pad om de locaties van de foto’s achterin het boek in het echt op te zoeken.
  • Speel het verhaal na. Laat Blauwe Gerrit zijn hulp aanbieden aan Kleine Saartje. Als dit op locatie kan, is dat helemaal geweldig.

Andere delen

Het aftellen naar deel 2 is begonnen. Dit deel verschijnt in april 2017!

Blauwe Gerrit

Vergelijkbare artikelen