De avonturen van Knetter & Spetter

Die linker is Knetter en die rechter, met dat baardje, is Spetter.
– De avonturen van Knetter & Spetter –

Het verhaal

Knetter & SpetterNa de proloog, waarin Knetter & Spetter geïntroduceerd worden, lees je in drie verhalen over de avonturen van Knetter & Spetter. Zo worden Knetter & Spetter in het eerste verhaal wakker door een rare mist. Die mist blijkt rookt te zijn. Waar komt die rook toch vandaan? En hoe kunnen Knetter & Spetter meneer Uil helpen zijn Oehoe-diploma te behalen?

In het tweede verhaal vallen Knetter & Spetter in een gat. Ze glijden een enorm eind onder de grond en vinden daar twee rare wezens. Zouden die wezens kwaad in de zin hebben? En hoe komen ze weer terug boven?

En in het derde verhaal vinden Knetter & Spetter een stuiterkussen. Dat zorgt voor erg veel plezier totdat het stuiterkussen verdwijnt en later verderop weer tevoorschijn komt. Maar is dat wel hetzelfde stuiterkussen? En hoe komt Spetter ineens aan die jeuk? Of beter nog: hoe komt hij er vanaf?

Recensie

Het verhaal leest gemakkelijk weg. Je kunt lezen dat het echt geschreven is om voor te lezen. De vertelstijl kun je vergelijken met de Waanzinnige Boomhut boeken, waarbij twee hoofdpersonen allerlei avonturen beleven.

De verhalen worden ondersteund door prachtige illustraties van Erik Butter.

Luisterboek

Bij het boek is ook een luisterboek gemaakt. Ingesproken door de schrijvers van Knetter & Spetter. Misschien leuk om te weten: Thijs van Aken heeft vele stemmen ingesproken voor tekenfilms zoals Zonnebeertje in de Troetelbeertjes en Daffy Duck in The Looney Tunes. Ewout Eggink heeft ook verschillende stemrollen op zijn naam, zoals die van Inspector Gadget in Inspector Gadget en Uli in Puss in Boots.

Het luisterboek krijg je gratis bij aanschaf van het boek. Los is het luisterboek ook te bestellen. Meer lezen over dit luisterboek? Dat kan hier.

Met dank aan Ewout Eggink voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf het boek bestellen? Dat kan hier.

Ideeën mini leeslessen De avonturen van Knetter & Spetter

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De avonturen van Knetter & Spetter zijn:

  • Om meneer Uil te helpen, bedenken Knetter & Spetter een Oehoe-toeter. Lees bladzijde 19 ‘Behalve dan een…‘ t/m bladzijde 24 ‘… en hoe hebben…’‘ voor. Wat zou jij bedenken/maken om jouw hoofdpersoon te helpen met een probleem?
  • Sommige stukken tekst worden prachtig aangevuld door illustraties. Lees bladzijde 28/39 voor en laat de kinderen de illustratie zien. Of lees bladzijde 66/67 voor en laat de illustratie op bladzijde 67 en 69 zien. Wanneer is jouw illustratie een toegevoegde waarde bij de tekst?
  • Meneer Uil redt Knetter & Spetter. Ze geven hem complimenten. Lees bladzijde 54 ‘Meneer Uil vertrekt…‘ t/m bladijde 55 ‘…verlegen van complimenten.‘ voor. Welke complimenten kom je tegen in jouw boek?

Overige ideeën

  • Voor in het boek vind je een kaart. Op de kaart vind je verschillende locaties uit het boek terug. Maak bij jouw boek een kaart. Welke locaties kun je waaraan herkennen?
  • Stelopdracht: Lees bladzijde 12 ‘Het is een…‘ t/m bladzijde 18 ‘…zegt een beetje beschaamd.‘ voor. Hoe zal het verhaal aflopen?
    Knetter & Spetter
  • Op bladzijde 33 lees je het ochtendlied van Knetter & Spetter. Laat de kinderen zelf een lied over hun eigen ochtendritueel bedenken.
  • In het verhaal Knetter en Spetter en de Donkere Duikeling en in het verhaal Knetter en Spetter en de oesterzwammen worden attracties voor in het bos bedacht. Laat de kinderen zelf natuurlijke attracties bedenken. Hoe zouden ze die in het bos vormgeven? Van welke materialen? Het is helemaal gaaf als je met de kinderen het bos in gaat en ze de attractie in het echt laat maken.

Vergelijkbare artikelen