De avonturen van Max Kruimel 2 – Stank voor dank

[DOOR MICHELLE] ‘Wordt Max VERKRUIMELD als mozzarella op de harde, knapperige PIZZABODEM van het ONHEIL? Gaan die hongerige inbrekers die PIZZA onder Max’ achterste nog OPETEN?
En, belangrijker, kan briljant whizzkid EVI Max nog levend uit deze PUREE halen door het beveiligingssysteem van school te hacken?’
– De avonturen van Max Kruimel 2 – Stank voor dank –

Het verhaal

De avonturen van Max Kruimel 2 - Stank voor dankIn dit tweede boek start Max Kruimel op zijn nieuwe school. Hier wordt hij door Bruut (Ruud) Bulder opgesloten in zijn kluisje. Gelukkig verzint hij een manier om te ontsnappen via het ventilatiesysteem. Maar tijdens zijn vlucht ziet hij in het computerlokaal drie inbrekers die de gloednieuwe computers van school proberen te stelen. Wat zal hij doen? Snel naar huis of van NUL naar SUPERKNUL door de boeven te pakken? Hij besluit contact op te nemen met Evi, voorzitter van de computerclub en zijn trouwe hulpje. Zal het ze lukken de inbrekers Bulk, Tuffer en Ralph te pakken of worden Max en Evi zelf gepakt?

Recensie

Max Kruimel is een zogenaamde graphic novel. In dit boek worden veel illustraties en strips gebruikt om het verhaal te verduidelijken. Populair woordgebruik, woorden geschreven in hoofdletters en tekst op lijntjes net als in eens schrift zorgen ervoor dat de stijl herkenbaar is voor kinderen.

Het boek is geschreven door Rachel Renée Russell, die bekend is van de Dagboek van een muts serie. De verhaallijn is eenvoudig en weinig verrassend, maar door de grappen leuk om te lezen. Ik vind de avonturen lijken op situaties uit de film Home Alone.

Op het boek staat dat het geschikt is voor kinderen vanaf 10 jaar. Ik denk dat kinderen in groep 6, 7 en 8 dit boek kunnen lezen.

Als je nog verder wil lezen in boeken over vriendschap en school dan zijn Timur en Lotte laat maar – Kan het even normaal? ook aan te raden. Een andere graphic novel is Ongelooflijke bijbelverhalen.

Met dank aan Uitgeverij De Fontein voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan bij de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen De avonturen van Max Kruimel 2 – Stank voor dank

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De avonturen van Max Kruimel 2 – Stank voor dank zijn: 

 • Lees bladzijde 9 voor. Max start op een nieuwe school. Een nieuwe omgeving zorgt natuurlijk voor nieuwe belevenissen. Voorspel welk avontuur er zal gaan plaatsvinden.
  Leesvraag: Voorspel wat er vandaag gaat gebeuren in jouw boek en kijk aan het einde van de les of je voorspelling klopt of niet.
 • Lees op bladzijde 100 ‘Geen dank…’ t/m ‘…te veranderen.’ op bladzijde 102 voor. Max en Evi zijn vrienden, maar zijn ze nu ook verliefd? Wat is het verschil?
  Leesvraag: Welke vriendschappen en verliefdheden komen in jouw boek voor en hoe weet je dat?
 • Op bladzijde 111 en 112 wil Evi Max helpen om met de inbrekers af te rekenen. Max is eerst blij, maar vindt het daarna irritant dat ze zo bezorgd is. Wanneer is helpen of geholpen worden fijn en wanneer niet?
  Leesvraag: Wie worden er in jouw boek geholpen? En waarmee?
 • Lees bladzijde 127 voor waar Max in de keuken is en iets smerigs probeert te maken.
  Leesvraag: Komt het onderwerp voedsel voor in jouw boek? Waarom is het belangrijk voor het verhaal?
 • Op bladzijde 152 vertelt Max over de keer dat Bruut hem voor schut zette. Max wordt gepest.
  Leesvraag: Worden er in jouw boek mensen gepest en waarmee? Is er iemand die voor hen opkomt?
 • Op bladzijde 194 speelt het verhaal zich af in het biologielokaal.
  Leesvraag: Waar speelt jouw verhaal zich af?
 • Begin op bladzijde 216 met voorlezen ‘Stank voor…’ en eindig op bladzijde 219 met ‘…LEKKER!!’.
  Het lijkt of het boek een Happy end heeft. Maar na dit stuk komt nog een hoofdstuk waar een cliffhanger gecreëerd wordt waardoor het volgende boek van de serie aantrekkelijk gemaakt wordt. Les uit wat een cliffhanger is.
  Leesvraag: Hoe eindigt jouw boek? Ben je hier blij mee?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De avonturen van Max Kruimel 2 – Stank voor dank

Overige ideeën

 • VETVEELVLEESPIZZAPUREE Lees de rap van coole Max K. op bladzijde 26, 27 en 28 voor. Verzin een rap bij een bijzondere gebeurtenis in jouw boek.
 • Bekijk de illustraties op bladzijde 33 t/m 37. Hier zie Max als allerlei superhelden. Wat voor superheld zou je zelf willen zijn? Teken jezelf als superheld.

Andere delen

Vergelijkbare artikelen