De Beestenbus – Operatie red een goudvis

[DOOR LONNEKE] ‘De veertig jaar oude, gifgroene bus van de Suyckerbuyckjes stond op een prachtige plek, aan de rand van het bos. Het was een perfecte plek; niet te ver in het groen, niet te dicht bij de drukke weg.
– De Beestenbus – Operatie red een goudvis –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen of om voor te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

De Beestenbus - Operatie red een goudvisDe familie Suyckerbuyck bestaande uit moeder Bea (dierenarts van beroep), vader Ferdinand (dierenmasseur van beroep) en hun zoon Raaf (eigenaar van Raafs Rariteitenkabinet) hadden een mooie kampeerplek voor hun gifgroene bus waarin ze woonden. Ze woonden daar samen met kippen, de konijnen Mac en Donald, hun teckelpup Truffel, drie katten Nero, Surf en Turf en een wandelende tak Pim.

Ze hadden het goed op deze plek en ook de zaken liepen goed totdat een forse dame met haar forse patiënt bij dierenarts Bea kwam. De patiënt, een hond James die niet meer wilde eten. Bea noemde het dier een prop waarmee ze de eigenaresse beledigde en maakte duidelijk dat het dier teveel te eten kreeg en te dik was. Tot overmaat van ramp bleek de eigenaresse de burgemeester te zijn, waardoor de familie besloot hun boeltje te pakken en een nieuwe woonplek in het land te gaan zoeken. Bea zou de burgemeester nog een excuusmail sturen waarin ze ook zou schrijven hoe James weer gaat eten zonder dik te worden.

Het viel nog niet mee om een nieuwe woonplek te vinden. Ze reden al uren rond en Raaf moest nodig naar het toilet. Hij moest zo nodig dat hem af en toe een scheet ontsnapte. Het toilet in de bus bleek stuk dus stopten ze bij een poepiechique 5 sterren hotel. Daar kwam Raaf niet zomaar binnen, want hij zag er niet bepaald deftig uit. Na enkele grappige toeren van Raaf, ontmoet hij Fietje die in het hotel logeert en lukt het met hulp van haar om binnen te komen. Op het toilet treft hij een wand aan met champagneglazen. In ieder glas zwemt een vis. Dat is zielig! Samen met Fietje zorgt hij voor een oplossing. Daarna gaan ze vlug met de bus op zoek naar een nieuwe woonplaats.

Omdat het al laat is rijden ze het erf van een boer op om te overnachten. De boer is erg boos en wil dat ze vertrekken totdat hij ten val komt en zijn beide benen en een arm breekt. De familie blijft bij boer Willem wonen om hem te helpen en ook Fietje komt 2 weken logeren. Dan komt de broer van boer Willem met snode plannen om meer geld te verdienen met de boerderij. Lukt het hem of steken onze vrienden hier een stokje voor? Er verschijnt een krant met het bericht dat er goudvissen gestolen zijn uit een chique 5 sterren hotel. De politie zoekt de dader. Hoe gaan ze dit oplossen?

Benieuwd naar De Beestenbus – Operatie red een goudvis? Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Recensie

Het is een ontzettend grappig boek om te lezen. Het begint na een paar pagina’s al, omdat Raaf heel nodig naar het toilet moet waardoor hem af en toe een scheet ontsnapt. Dit zullen kinderen ook echt hilarisch vinden.

Het is ook een heel leuk boek om in een middenbouwgroep voor te lezen. Je kunt goed stoppen op momenten waar kinderen graag willen weten hoe het weer verder zal gaan. Het boek laat kinderen op een luchtige en grappige manier ook nadenken over het thema dierenleed.

De Beestenbus – Operatie red een goudvis is ook heel geschikt om te gebruiken tijdens Kinderboekenweek 2018 met als thema vriendschap: Kom erbij! In dit boek sluit Raaf een vriendschap met Fietje, wordt de familie Suyckerbuyck en Fietje vrienden met boer Willem en ook Lars wordt heel makkelijk als vriend geaccepteerd door Raaf.

Andere leuke boeken om te lezen in groep 5 zijn Stip het sprintkanon, Marvel Het grote verhalenboek, Pokémon, Mam, mag ik een tijger? en Het halve boek.

De Beestenbus – Operatie red een goudvis van Uitgeverij Moon heb ik gelezen via de app Vakantiebieb.

Zelf De Beestenbus – Operatie red een goudvisaanschaffen? Dat kan in de lokale boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen De Beestenbus – Operatie red een goudvis

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor De Beestenbus – Operatie red een goudvis zijn:

 • Lees bladzijde 16 ‘Ik denk dat het toilet kapot is…’ t/m bladzijde 19 ‘…zijn arm weer zakken..’ voor. Dat gaat over Raaf die ontzettend nodig naar het toilet moet, maar het toilet in de bus is stuk.
  Leesvraag: Hoe zou de hoofdpersoon uit jouw boek het nu oplossen, zodat hij of zij toch zijn behoefte kan doen? Welke oplossing zou je zelf bedenken?
 • Laat bladzijde 48 zien. Hier zie je een heel boze boer met een boze hond.
  Leesvraag: Hoe zou de hoofdpersoon uit jouw boek hierop reageren? Wat zou je zelf doen als deze persoon en hond zo voor je staan?
 • Lees bladzijde 71 ‘Raaf en Fietje zorgden…’ t/m bladzijde 73 ‘…precies de bedoeling.’ voor. Dat gaat over de dieren van de boerderij en de dieren van Raaf.
  Leesvraag: De konijnen hebben een opmerkelijke naam; Mac en Donald. Kun jij op deze manier nog enkele namen bedenken? Welke passen er bij jouw boek?
 • Lees bladzijde 102 ‘In iedere flat…. t/m bladzijde 105 ‘…Je bent niet goed wijs.’ voor. Dat gaat over de plannen die Henri heeft om meer geld te verdienen met de boerderij. Deze plannen zijn niet echt diervriendelijk te noemen. Kun jij een plan bedenken waarmee je meer geld verdient met de boerderij en goed bent voor de dieren?
  Leesvraag: Hoe zou de hoofdpersoon uit jouw boek op deze plannen reageren?
 • Op bladzijde  106 staat een heel lang woord ‘kippenhokontwikkelingsafdeling’.
  Leesvraag: Welk woord uit jouw boek is volgens jou het langste woord?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De Beestenbus – Operatie red een goudvis.

Overige ideeën

 • Stelopdracht: Bedenk een nieuw avontuur voor de Raaf. Waar gaan ze heen met de Beestenbus? Welke dieren zijn in gevaar? Hoe gaat Raaf het oplossen?
  De Beestenbus - Operatie red de goudvis
 • Teken de gifgroene Beestenbus van de Familie Suyckerbuyck. Vergeet de huisdieren niet.
 • Raaf stopt een stukje wortel in het champagneglas nadat hij de goudvis eruit gehaald heeft. Teken een champagneglas en teken erin wat jij er in plaats van een goudvis in zou doen. Als alle tekeningen af zijn kunnen jullie er een mooie wand mee maken in de klas.

Vergelijkbare artikelen