De belangrijke encyclopedie van alle dino’s

[DOOR LINDA] ‘Als je met een tijdmachine naar het tijdperk van de dinosaurussen kon reizen,
zou je misschien denken dat je op een andere planeet was beland.
Sinds de tijd dat de dinosaurussen leefden,
is de aarde zo veranderd dat het wel een totaal andere wereld lijkt.

– De belangrijke encyclopedie van alle dino’s –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 5 om zelf te lezen.

Het verhaal

De belangrijke encyclopedie van alle dino'sIn het eerste deel van het boek wordt ingegaan op het ontstaan van de aarde, de drie tijdvakken in het Mesozoïcum en de leefomstandigheden van de dinosaurussen. Per tijdvak wordt een beeld gegeven van het leven op aarde en de dino’s die er leven.

In het tweede deel van het boek worden de verschillende soorten bekeken en besproken. Er wordt uitgebreid gekeken naar kenmerken van het lichaam, bijzondere eigenschappen, voeding en andere leuke weetjes. Welke dino’s konden vliegen? Wat eten dino’s? Welke andere dieren leefden er met de dinosaurussen samen? Ontdek dit en nog veel meer…

Bekijk ook: Willewete Dinosaurussen

Recensie

Van begin tot eind een zeer interessante encyclopedie, waarin rekening wordt gehouden met het feit dat wetenschappers nog veel vragen hebben over dinosaurussen en dat er nog steeds nieuwe ontdekkingen worden gedaan. Dit is goed opgelost door stukjes als: ‘Wetenschappers denken dat…’.

Doordat er in het eerste deel van het boek wordt ingegaan op de verschillende tijdvakken binnen het Mesozoïcum, de vorm van de aarde en de leefomstandigheden, kun je in het tweede deel wat je leest steeds koppelen aan informatie uit eerdere hoofdstukken. Hierdoor krijg je een goed beeld van de tijd en omstandigheden waarin de dinosaurussen leefden.

Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen De belangrijke encyclopedie van alle dino’s

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De belangrijke encyclopedie van alle dino’s zijn:

  • Het Mesozoïcum bestaat uit drie perioden: Trias, Jura en Krijt. Kun jij over één van deze perioden meer vertellen? Lees bladzijde 12 en 13 voor.
    Leesvraag: In welke tijd speelt jouw verhaal zich af?
  • In de tijd van de dinosaurussen zag de aarde er heel anders uit. Lees bladzijde 22 en 23 voor.
    Leesvraag: Is er in jouw boek iets dat er heel anders uitziet dan de omgeving waarin jij woont?
  • Sommige insecten, zoals libellen, kakkerlakken en duizendpoten, leefden al voor de dinosaurussen. Ken jij insecten waar je meer over kunt vertellen? Lees bladzijde 32 en 33 voor.
    Leesvraag: Komen er in jouw boek insecten voor?
  • De Brachiosaurus at zonder te kauwen. Hij slikte mogelijk stenen in om het voedsel in zijn maag te vermalen. Ken jij meer dieren met vreemde eetgewoonten? Lees bladzijde 46 en 47 voor.
    Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die vreemde eetgewoonten heeft?
  • De Hypsilophodon was misschien een nachtdier. Ken jij meer nachtdieren? Lees bladzijde 72 en 73 voor.
    Leesvraag: Komt er in jouw boek ook een dier voor? Is dat een nachtdier?
  • De Suchomimus had meer dan 120 tanden. Ken jij een dier met veel tanden? Of met bijzondere tanden? Lees bladzijde 86 en 87 voor.
    Leesvraag: Zijn er in jouw boek dieren waarvan je iets kunt vertellen over de tanden?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De belangrijke encyclopedie van alle dino’s.

Bekijk ook: Weg met de T-rex

Overige ideeën

  • Van Pangea tot nu: Lang geleden vormde al het land op aarde, één groot aaneengesloten gebied dat Pangea heette. In de loop van de tijd is het land steeds in beweging geweest totdat het de vorm kreeg die het nu heeft. Kun jij uitleggen hoe dit is gegaan? Lees bladzijde 20 en 21 voor.
  • Muurkrant: De Utahraptor en de Deinonychus hadden allebei klauwen aan hun voeten. Zij zijn niet de enige dino’s die dat hadden. Zoek informatie over een dino met een klauw aan zijn voet en maak hier een muurkrant over. Lees op bladzijde 88 ‘dodelijk wapen’ en op bladzijde 91 ‘de klauw’ voor ter inspiratie.

Andere delen

Vergelijkbare artikelen