De belangrijke encyclopedie van mijn wereld

[DOOR LINDA] ‘De aarde is een prachtige planeet en bovendien heel groot. En als klein deeltje van de wereld ben jij ook heel bijzonder!
Je familie, vrienden, je woonplaats en je hobby’s zijn maar een paar van de vele dingen waaruit de wereld bestaat en die jou tot jou maken.’

– De belangrijke encyclopedie van mijn wereld –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 4

Het verhaal

De encyclopedie van mijn wereld

In De belangrijke encyclopedie van mijn wereld wordt gekeken naar de wereld waarin het kind leeft. Het begint heel klein, bij het kind zelf, door te kijken naar het lichaam, gevoelens, familie, vrienden en huisdieren.

In het volgende hoofdstuk wordt er een kijkje genomen in de wereld om het kind heen en leer je van alles over tijd, de kalender, beroepen, geld, energie en sociale media.

Bij ieder volgend hoofdstuk wordt het kijken naar de wereld een stukje groter gemaakt, door te kijken naar mensen en hun cultuur, de wijde wereld en de natuur om ons heen.

Het boek wordt afgesloten met een reis om de wereld, waarin aandacht is voor bijzondere bezienswaardigheden van over de hele wereld.

Weet jij alles al over tijd, religies, de evenaar, geisers, Huacachina en de wereld van de toekomst? Of kun jij van deze encyclopedie ook nog iets leren?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

De encyclopedie begint bij de lezer zelf, de eigen omgeving en gaat daarna stapje voor stapje op ontdekking over de hele wereld. Door deze aanpak sluit het goed een bij wat kinderen al weten en hebben ze een kapstok om de nieuwe informatie mee te verbinden. Ik denk dat het hierdoor veel kinderen aan zal spreken.

De informatie in het boek is heel divers. Er is informatie over gevoelens en pesten, maar ook over technologie, de natuur en de landen op de wereld. Er zou dus haast voor iedereen wel een hoofdstuk of een paragraaf moeten zijn die aansluit bij de eigen interesses.

Een heerlijk boek voor kinderen die nieuwsgierig zijn naar de wereld om hen heen en die graag alles willen weten over cultuur, natuur en andere bezienswaardigheden van over de hele wereld.

Mocht je na het lezen van deze encyclopedie nog meer willen weten, dan zou je kunnen kijken naar De belangrijke encyclopedie van alle dino’s. Dit is een boek uit dezelfde serie, waarin je alles leert over de tijd van de dinosaurussen.

Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen De belangrijke encyclopedie van mijn wereld

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De belangrijke encyclopedie van mijn wereld zijn:

 • Sommige gevoelens zijn fijn en andere gevoelens zijn minder fijn. Lees bladzijde 22 en 23 ‘Hoe voel ik me?’ voor.
  Leesvraag: Hoe voelt de hoofdpersoon in jouw boek zich?
 • Iedereen is weleens ergens bang voor. Als je heel erg bang bent voor één bepaald ding, dan noem je dat een fobie. Lees bladzijde 24 en 25 ‘Angst is natuurlijk’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand met een fobie?
 • Er zijn veel verschillende manieren van pesten. Pesten voelt niet fijn, het is niet leuk. Lees bladzijde 48 en 49 ‘Pesten is…’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die pest of gepest wordt?
 • Veel mensen gaan ieder jaar op reis naar een ander land om vakantie te vieren of voor hun werk. Lees bladzijde 70 en 71 ‘Op vakantie voor. Ben jij weleens op reis geweest naar een ander land?
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die op reis gaat?
 • Op de aarde leven een heleboel verschillende dieren. Dieren worden onderverdeeld in zes grote groepen; zoogdieren, vogels, vissen, reptielen, amfibieën en geleedpotigen. Dat helpt om de verschillen en overeenkomsten tussen dieren te zien. Lees bladzijde 156 en 157 ‘Dieren voor.
  Leesvraag: Komen er in jouw boek dieren voor? Weet je bij welke groep dit dier hoort?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De belangrijke encyclopedie van mijn wereld

Overige ideeën

 • Zorg goed voor de aarde: Het is belangrijk om goed voor de aarde te zorgen, zodat mensen er in de toekomst ook nog van kunnen genieten. Lees bladzijde 56 en 57 ‘Help de aarde‘ voor. Wat zou jij kunnen doen om de aarde te helpen? Of wat doe je misschien al? Bedenk wat jij kunt doen om goed voor de aarde te zorgen en maak een poster om zoveel mogelijk mensen te overtuigen dat ze met jou mee moeten doen.
 • Verschillende talen: Taal is een manier om te communiceren, maar niet iedereen op de wereld spreekt dezelfde taal. Daarnaast zijn er ook nog talen zoals gebarentaal en braille, waarbij niet gesproken wordt. Lees bladzijde 76 en 77 ‘Talen‘ voor. Spreek jij een andere taal dan het Nederlands? Schrijf een korte boodschap op in het Nederlands en vertaal deze in een andere taal. Doe dit in een tweetal. Laat daarna een ander tweetal proberen te vertalen wat er staat.

Andere delen

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen