De Bieb-bende 1 De legende van de hemelrijders

[DOOR LINDA] ‘De grond trilde plotseling onder haar voeten. Verdikke, wat gebeurde er? Het leek wel een soort aardbeving, die vanuit het binnenste van de heuvel kwam. Ze moest gewoon blijven staan, stevig met haar voeten op het gras. Ook al bewoog haar hele lijf heen en weer en kon ze zich maar met moeite overeind houden. De aardbeving ebde weg en opeens was het heel stil.
– De Bieb-bende 1 De legende van de hemelrijders–

Het verhaal

De Bieb-bende 1In het begin van het boek maak je kennis met de legende over het kasteel dat vroeger op de heuvel stond. Zou de legende waar zijn?

Luca en haar vrienden gaan boven op de heuvel kijken. Als Luca boven op de heuvel komt begint de grond onder haar voeten te trillen en ziet ze de andere nergens meer. Wel ziet ze het oude kasteel. Als ze binnen gaat kijken lukt het haar niet om naar buiten te komen. Ondertussen hoort ze haar vrienden buiten praten. Ze wil tegen ze schreeuwen, maar er komt geen geluid uit haar mond.

Lukt en Luca om uit het kasteel te komen? En hoe zit het met de legende van de hemelrijders?

Bekijk hier de boektrailer van De Bieb-bende 1:

Ben je al nieuwsgierig geworden? Lees dan hier de eerste 3 hoofdstukken van De Bieb-bende 1 De legende van de hemelrijders online!

Recensie

In het boek staat na ieder hoofdstuk een QR-code. Via deze code kom je bij extra informatie over personages of plaatsen waarover in het hoofdstuk wordt geschreven. Super leuk! Alleen zorgde het er bij mij voor dat ik niet echt lekker in het verhaal kon komen. Na twee hoofdstukken heb ik besloten alle codes aan het eind te bekijken en dit werkte voor mij een stuk prettiger.

Het verhaal is snel spannend omdat de legende vlot ter sprake komt en De Bieb-bende meteen naar de heuvel gaat om te ontdekken hoe het daar is. Luca komt terecht in het oude kasteel en hoort een stem die haar een opdracht geeft. Dat de hemelrijder verschillende keren op bezoek komt, maakt het een erg spannend boek.

Ik vond het lastig om dit boek weg te leggen. Het verhaal is zo spannend dat ik door wilde blijven lezen. Het is een leuk boek om voor te lezen in de klas vanaf groep 6. Kinderen kunnen het boek natuurlijk ook zelf lezen. In de klas is het alleen wel jammer dat daar waarschijnlijk weinig mogelijkheid is om de QR codes te bekijken.

Ik heb De Bieb-bende 1 De legende van de hemelrijders van Uitgeverij Stormsteen zelf gekocht met de kortingsactie van de Facebookgroep Kinderboeken. Wil je meer weten over de kortingsactie? Lees er meer over in dit Facebookbericht.

Zelf dit boek aanschaffen?

Ideeën mini leeslessen De Bieb-bende 1 De legende van de hemelrijders

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De Bieb-bende 1 De legende van de hemelrijders zijn: 

 • Heb jij een speciale plek waar je goed na kunt denken? Lees bladzijde 18 ‘Net op tijd…‘ t/m bladzijde 20 ‘…het zicht tegen.’ voor. Luca heeft een stoel waarin ze altijd gaat zitten om na te denken.
  Leesvraag: Heeft jouw hoofdpersoon een speciale plek om na te denken? Of zou hij wel een nadenkstoel kunnen gebruiken?
 • Heb jij je wel eens ergens voor geschaamd? Lees bladzijde 20 ‘Haar moeder zat…‘ t/m bladzijde 22 ‘…werkelijk was vanmiddag.’ voor. Luca heeft iets gestolen en schaamt zich daarna zo erg dat ze niet naar huis durft te gaan.
  Leesvraag: Is er in jou boek iemand die zich schaamt of die zich ergens voor zou moeten schamen?
 • Lees bladzijde 24 ‘De deur ging…‘ t/m ‘…nog iets onverstaanbaars.’ voor. De moeder van Luca maakt zich zorgen en wil graag precies weten wat Luca gaat doen. Willen jouw ouders precies weten wat je gaat doen als je naar buiten gaat?
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die zich zorgen maakt? Waarover?
 • Lees bladzijde 36 ‘De poort maakte…‘ t/m bladzijde 40 ‘…bleven haar achtervolgen.’ voor. Luca vertelt niet wat er echt in het kasteel gebeurde omdat ze bang is dat de anderen dan terug willen om te kijken. Heb jij wel eens iets niet gezegd omdat je dacht dat dat beter was?
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die iets achterhoudt voor anderen?
 • Lees bladzijde 156 ‘Er viel een…‘ t/m bladzijde 157 ‘…jullie nog wel.’ voor. Angelique heeft ongemakkelijke kleding aan waardoor ze niet achter De Bieb-bende aan kan rennen.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die last heeft van de kleren die hij/zij aan heeft?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De Bieb-bende 1 De legende van de hemelrijders

Overige ideeën

 • Stelopdracht: Een oude legende zorgt ervoor dat Luca en haar vrienden op de heuvel gaan kijken. Bestaat er ook een oude legende over jouw woonplaats? Of over het gebied waar jij woont? Schrijf een verhaal waarin deze legende echt waar blijkt te zijn. Lees eventueel de legende voor op bladzijde 12 t/m bladzijde 14.
  De Bieb Bende 1
 • Vriendschap. Lees bladzijde 105 ‘Ze willen zo…‘ t/m bladzijde 106 ‘…oude dingen lees.‘ en bladzijde 240 ‘Valerie en Sander…‘ t/m bladzijde 241 ‘…met een sleutel.‘ voor. De hemelrijders en De Bieb-bende hebben een naam voor hun groepje. Gebruiken jij en je vrienden ook een naam voor jullie groepje? Hoe zijn jullie op die naam gekomen en waarom past dit bij jullie? Als jullie nog geen eigen naam hebben dan bedenk je een passende naam. Of bedenk een naam voor de personages in jouw leesboek.

Andere delen

Vergelijkbare artikelen