De Bieb-bende 2 Duister carnaval

[DOOR LINDA] ‘’Zet het af!’ riep Valerie. ‘Nu!’ Melanie bleef naar de telefoon kijken. Ze herkende het zwarte doek meteen, maar zweeg. Aan de blikken van de anderen te zien, hadden zij ook gezien wat het was.
– De Bieb-bende 2 Duister carnaval –

Het verhaal

De Bieb-bende 2 Duister CarnavalIn De Bieb-bende 2 Duister carnaval is de Bieb-bende druk met de voorbereidingen voor de carnavalsoptocht. Ze werken veel aan hun praalwagen. Ondertussen doet Roy vreemd en neemt hij steeds meer afstand om zich aan te sluiten bij de stoere skaters. Hannah en Laura gedragen zich ook bijzonder en duiken op de vreemdste plekken en gekste momenten op.

De leden van de Bieb-bende beginnen weer dromen te krijgen over de hemelrijders, maar kunnen het plaatje niet compleet krijgen omdat Roy er niet over wil praten. Zal het ze lukken om alle aanwijzingen met elkaar te verbinden en de tweede hemelrijder te bevrijden?

Recensie

Net als in het vorige deel, heeft het boek een snelle start. Hierdoor worden meteen een aantal verschillende onderwerpen in het verhaal aangesneden en zit je meteen weer in het verhaal.

Melanie is haar gave kwijt en dat is best vervelend. Ze kan hierdoor niet meer in de toekomst kijken. Wel ruikt ze benzine op de gekste momenten. Iedere keer als ze deze benzine ruikt denk je dat er iets spannends staat te gebeuren, maar pas aan het eind van het boek wordt duidelijk waar deze geur vandaan komt. Doordat de geur van benzine al in het tweede hoofdstuk wordt benoemd en meerdere keren terugkomt bleef ik mij afvragen welke hint er over het hoofd gezien werd. De uiteindelijke reden verbaasde me, die zag ik niet aankomen.

In het boek wordt belangrijke informatie uit het eerste deel herhaald. Hierdoor is het niet noodzakelijk om eerst het eerste deel te lezen. Erg handig als je het boek bijvoorbeeld voor het thema carnaval wil gebruiken.

In het boek staat na ieder hoofdstuk een QR-code. Via deze code kom je bij extra informatie over personages of plaatsen waarover in het hoofdstuk wordt geschreven. Net als bij het eerste deel, heb ik al deze codes pas aan het eind bekeken en gelezen. Zo kon ik in één keer doorlezen in het boek en miste ik alle extra weetjes en informatie niet. De online omgeving waarin je komt na het scannen van de QR-code ziet er bij dit boek aantrekkelijker uit dan bij het vorige deel.

Ik heb De Bieb-bende 2 Duister carnaval van Uitgeverij Stormsteen zelf gekocht met de kortingsactie van de Facebookgroep Kinderboeken. Wil je meer weten over de kortingsactie? Lees er meer over in dit Facebookbericht.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan bij de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen De Bieb-bende 2 Duister carnaval

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De Bieb-bende 2 Duister carnaval zijn: 

 • Lees bladzijde 65 ‘In de middagpauze…’ t/m bladzijde 67 ‘…aan ze voorbij.’ Roy heeft ineens geen aandacht meer voor zijn vrienden en lijkt nieuwe vrienden gevonden te hebben. Heb jij het weleens meegemaakt dat je vrienden je in de steek lieten?
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die zijn vrienden in de steek laat?
 • Lees bladzijde 131 ‘Beseffen jullie eigenlijk…‘ t/m bladzijde 132 ‘…het niets voorstelde.’ voor. Hier wordt kort beschreven wat het Holi festival is. Daarnaast wordt in het boek ook een carnavalsoptocht gehouden.
  Leesvraag: Welke feesten worden er gevierd in jouw boek?
 • Lees bladzijde 150 ‘Ze baanden zich…‘ t/m bladzijde 152 ‘…met zich mee.’ voor. De Bieb-bende luistert Roy af om te weten te komen waarom hij zo raar doet. Heb jij weleens iemand afgeluisterd?
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die gaat afluisteren?
 • Lees bladzijde 156 ‘Iedereen had zijn kostuum…‘ t/m ‘…plaats genoeg heeft.’ voor. De leden van de Bieb-bende dragen verschillende carnavalskostuums.
  Leesvraag: Wat voor carnavalsoutfit past er het best bij jouw hoofdpersoon?
 • Lees bladzijde 239 ‘Hannah en Laura…‘ t/m bladzijde 242 ‘…niks aan doen.’ voor. Hannah en Laura droegen een amulet waardoor Angelique ze in haar macht had. Zij kon Hannah en Laura laten doen wat ze wilde.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die een ander in zijn/haar macht heeft?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De Bieb-bende 2 Duister carnaval.

Overige ideeën

 • Stelopdracht: Lees bladzijde 131 ‘Beseffen jullie eigenlijk…‘ t/m bladzijde 132 ‘…het niets voorstelde.’ voor. Hier wordt kort beschreven wat het Holi festival is en krijgen Melanie en Valerie de opdracht om in eigen woorden op te schrijven waar zij denken dat het Holi festival over gaat. Jullie krijgen de opdracht om in eigen woorden op te schrijven waar het met carnaval over gaat.
  De Bieb-bende 2 Duister Carnaval
 • Tekenopdracht: Bij een van de mini leeslessen is het de bedoeling een carnavalsoutfit te bedenken die het beste past bij de hoofdpersoon in het boek dat je aan het lezen bent. Het is de bedoeling dat je dit kostuum gaat tekenen.
 • Crea: Lees bladzijde 158 ‘De tractor kwam…’ t/m bladzijde 160 ‘…en liep verder.’ De Bieb-bende heeft een vuurspugende draak gemaakt en in de parade rijden ook nog andere praalwagens mee. Je gaat een eigen praalwagen ontwerpen en maken, maar omdat het lastig is om in de klas allemaal een echte praalwagen te maken, maak je een miniatuur versie. Voor extra uitdaging voegen de kinderen minimaal 1 bewegend onderdeel toe aan de praalwagen.
 • Andere creatieve opdrachten rondom Carnaval verzamelde ik op dit Pinterestbord.

Andere delen

Eerder schreef ik een blog over De Bieb-bende 1 De legende van de hemelrijders en Kinderboekenjuf schreef een blog over De Bieb-bende 5 De schatbewaarders.

Vergelijkbare artikelen