De Bieb-bende 8 De vloek van de Ferox

[DOOR LINDA] ‘Het lukte ze bijna niet om Jasmijn mee te sleuren. Valerie en Luca stonden al bij de trap.
Vol ongeloof keken ze naar hun vriendin. Melanies jurk was overal gescheurd. De onderkant bestond alleen nog maar uit losse slieten. Haar vlecht was onverzorgd. Overal staken losse haartjes uit.
Jasmijn liet zich op haar knieën vallen. ‘Ik wil mijn nichtje terug,’ huilde ze. ‘Ik wil niet zonder haar naar huis.’
Bernhard bleef uiterst koel en drukte Jasmijn dicht tegen zich aan.
’Het gaat echt niet anders. We redden haar, dat beloof ik je. Maar niet nu.

– De Bieb-bende 8 De vloek van de Ferox –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 6 om zelf te lezen.

Het verhaal

De Bieb-bende 8 De vloek van de FeroxDe Bieb-bende leert het werk van kunstenaar Pilotti steeds beter kennen. Hij blijkt onder zijn standbeelden geheimen te hebben verstopt. De Bieb-bende gaat in Zuidbaai op zoek naar alle beelden van Pilotti om zo te ontdekken welke beelden een doorgang verbergen en welke geheimen daar te ontrafelen zijn. Daarnaast ontvangen ze ook aanwijzingen van de Hemelrijder die ze deze maand moeten bevrijden en krijgen ze hulp uit onverwachte hoek.

Onder de beelden van Pilotti moet de Bieb-bende ook een glazen bol opladen met energie. Als deze bol volledig is opgeladen zullen ze hem moeten gebruiken om de vloek op de Ferox te verbreken en de plannen van George tegen te houden. Zal het ze lukken om George opnieuw te verslaan?

George en de Kwade Machten worden steeds sterker. De Kwade Machten worden zelfs zo sterk dat ze bezit nemen van Melanie en haar meenemen naar de heuvel. De vrienden van Melanie gaan achter haar aan, maar het lukt ze niet om haar uit de heuvel te bevrijden. Ze zullen hier later voor terug moeten komen. Zal het ze dan wel lukken om Melanie te bevrijden? En lukt het ook om de hemelrijder van deze maand te bevrijden?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Bekijk ook: De Bieb-bende 2 Duister carnaval

Blogtour

Via Uitgeverij stormsteen doe ik mee aan de blogtour van De Bieb-bende 8 De vloek van de Ferox. Tussen 1 juli en 23 augustus verschijnen er 7 blogs De Bieb-bende 8 De vloek van de Ferox en 5 blogs over De Bieb-bende 1 De legende van de Hemelrijders. Over dit eerste deel schreef ik al eerder een blog. Deze kun je hier bekijken.

Recensie

Het boek start met een stukje uit het dagboek van Valerie waarin belangrijke punten uit eerdere boeken worden besproken. Handig voor kinderen die de andere delen niet hebben gelezen, maar ook een fijne opfrisser voor kinderen die wel alles hebben gelezen.

De boeken van de Bieb-bende zijn allemaal op een zelfde manier opgebouwd. Doordat ik de andere delen ook allemaal heb gelezen is het snel vertrouwd en zit ik snel in het verhaal. De spanning wordt snel opgebouwd en het is dan moeilijk om het boek nog weg te leggen.

Om de bol op te laden moest de Bieb-bende naar de ruimtes onder een aantal beelden, maar ze weten vooraf niet onder welke beelden wel een ruimte zit en onder welke beelden niet. Daarnaast wordt er steeds meer duidelijk over de magie in de werken van Pilotti, Is Valentina met een professor bezig met geheimzinnige dingen in de kas, wordt Melanie bezeten door de Kwade Machten en probeert de Bieb-bende duidelijk te krijgen wat het plan van George is. Kortom, er gebeuren een heleboel dingen tegelijk en het gebeurt regelmatig dat er twee groepjes, op het zelfde moment, met verschillende dingen bezig zijn. Michael Reefs slaagt er in om het verhaal helder te houden en zorgt ervoor dat alle losse onderdelen aan elkaar verbonden worden.

Het boek loopt anders af dan ik verwacht had en daar baalde ik behoorlijk van. Met deze plottwist zorgt de schrijver ervoor dat de serie spannend blijft en dat ik nu al uitkijk naar de verschijning van deel 9. Achterin het boek is te zien dat dit deel ‘Helden van de nacht’ zal heten, maar wanneer het verschijnt staat er niet bij.

De afwisseling van 5 hoofdstukken en extra informatie via de app vond ik in de andere boeken echt iets toevoegen. Helaas kan ik dat over dit boek niet beoordelen omdat, na het scannen van de QR-codes, in beeld verschijnt dat deze binnenkort online komen.

Met dank aan Uitgeverij Stormsteen voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen De Bieb-bende 8 De vloek van de Ferox

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De Bieb-bende 8 De vloek van de Ferox zijn:

 • De bakkerij was gehuld in Marokkaanse sferen. Dit past goed bij de achtste Hemelrijder. Lees bladzijde 23 ‘Voor de grote…‘ t/m bladzijde 24 ‘…alweer verder gerend.‘ voor.
  Leesvraag: Komen er in jouw boek culturen voor de anders zijn dan de Nederlandse cultuur?
 • Jasmijn en de Bieb-bende maken zich zorgen om Melanie nu de Kwade Machten haar mee hebben genomen naar de heuvel en ze haar niet kunnen bereiken. Lees bladzijde 211 ‘De rust keerde…‘ t/m bladzijde 213 ‘…voor de gevolgen.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die zich zorgen maakt.
 • Ze zien niet hoe ze uit de kelder kunnen komen, totdat de professor ineens verdwijnt. Daarna hoort iedereen een fluisterstem die een hint geeft over waar ze naar buiten kunnen. Lees bladzijde 305 ‘Valerie hield haar…‘ t/m bladzijde 307 ‘…voor hun leven.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die ergens een hint bij krijgt?
 • Joost wil weten wat de jongens in de grot doen en hij wil deel uitmaken van de Bieb-bende. Als de jongens zeggen dat ze dit niet willen, wordt Joost erg boos. Lees bladzijde 308 ‘Tim probeerde zich…‘ t/m bladzijde 310 ‘…een stuk afbrokkelde.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die boos wordt als hij zijn zin niet krijgt?
 • De deur van de koelkast is van zwaar metaal en Bernhard zegt dat Melanie er niet doorheen kan komen. Uiteindelijk lukt het haar toch omdat ze, door de kwade machten, ontzettend sterk is. Lees bladzijde 322 ‘Valerie ging naast…‘ t/m bladzijde 324 ‘…versplinterde een tafel.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die heel sterk is?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart de Bieb-bende 8 De vloek van de Ferox.

Bekijk ook: De Bieb-bende 5 De schatbewaarders

Overige ideeën

 • Schrijfopdracht: Het boek heeft een open eind met cliffhanger. Hoe zal het verhaal verder gaan? Schrijf zelf het volgende hoofdstuk. Lees bladzijde 446 ‘Er verscheen een…‘ t/m bladzijde 448 ‘…zijn thuisland. Eindelijk.‘ voor.

Bekijk ook: Doeboeken-inspiratie 6.0: Het grote Bieb-bende doeboek

Andere delen

Inmiddels telt de serie al 8 delen (en een doeboek). Michael Reefs is al druk bezig met het afronden van deel 9 en het schrijven van deel 10. De serie zal 12 delen over 13 boeken verdeeld kennen.

Voor de wat jongere lezer (of de ik-ben-al-door-de-bieb-bende-heen-en-wil-meer-lezer) kunnen we de serie over Bram aanraden.

Bekijk ook: Bram en het zoldermysterie en Bram en de Orde van Avalon

Winactie De Bieb-bende 8 De vloek van de Ferox

Ken je de serie De Bieb-bende van Michael Reefs al? Wij hebben het geluk dat we het 8e deel van deze serie weg mogen geven tijdens een winactie!

Wat kun je winnen?

Je kunt een exemplaar van De Bieb-bende 8 De vloek van de Ferox winnen.

De Bieb-bende 8 De vloek van de FeroxWat moet je doen?

Bezoek het bericht van De Bieb-bende 8 De vloek van de Ferox op www.kinderboekenjuf.nl en laat een reactie achter waarom jij dit 8e deel graag zou willen winnen. Meedoen kan t/m vrijdag 30 augsutus 2019 23.59 uur. Reacties na 23.59 uur op 30 augustus 2019 tellen niet meer mee.

Niet verplicht, maar wel heel fijn:

Like de pagina’s van Uitgeverij Stormsteen en Kinderboekenjuf.nl op Facebook.

Voorwaarde voor deelname aan de winactie

Voorwaarde voor deelname aan de winactie is dat de winnaar na ontvangst van het boek een foto van het boek per e-mail naar Kinderboekenjuf.nl stuurt welke door Kinderboekenjuf.nl en Uitgeverij Stormsteen gedeeld mag worden op de website en social media. Bij het achterlaten van een reactie accepteer je deze voorwaarde.

Hoe wordt de winnaar bekend gemaakt?

De winnaar wordt in het weekend van 30 augustus/1 september bekend gemaakt in dit bericht op de website en op social media van Kinderboekenjuf.nl. Volg Kinderboekenjuf op FacebookInstagram of Twitter om op de hoogte te blijven van deze winactie en meer te lezen over de mini leeslessen van Kinderboekenjuf.nl.

De winnaar zelf krijgt per e-mail te horen dat hij/zij gewonnen heeft. Zorg ervoor dat het e-mail dat je invult correct is.

Wie mogen er mee doen?

Iedereen mag met deze actie mee doen. Het boek wordt echter alleen naar Nederlandse adressen verzonden.

Overige

 • Deze promotie is op geen enkele manier verbonden met Facebook en is op geen enkele wijze gesponsord, ondersteund of georganiseerd door Facebook. De infromatie die je verstrekt door mee te doen aan de actie verstrek je dan ook niet aan Facebook maar aan Kinderboekenjuf.nl.
 • De verstrekte gegevens zullen niet voor doeleinden, anders dan deze winactie worden gebruikt.
 • De verstrekte gegevens zullen niet worden verstrekt aan derden.

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen