De bionische vogel

[DOOR LINDA] ‘Als je je laat inspireren door de natuur, krijg je vaak allerlei onverwachte cadeautjes. Kijk je bijvoorbeeld naar de waslaag die een spotlijster over zijn veren smeert om ze te beschermen tegen slijtage, dan zie je dat diezelfde was ook parasieten op afstand houdt en dus bijdraagt aan zijn gezondheid.’
– De bionische vogel –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 7.

Het verhaal

Cover De bionische vogel

Er zijn een heleboel verschillende soorten en maten vogels. Al deze dieren hebben hun eigen manier om om te gaan met de uitdagingen die de natuur hun biedt. Mensen hebben vogels goed geobserveerd en gebruiken hun handigheidjes ook voor hun eigen uitvindingen om het leven van de mens makkelijker te maken. Als je dit boek leest zal je ontdekken dat vogels nog veel meer kunnen en doen waar wij van zouden kunnen leren.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Ik ben gek op informatieve boeken en vind het leuk om nieuwe dingen te leren als ik aan het lezen ben. Toen ik begon aan dit boek vroeg ik me af wat we allemaal al van de vogels hebben afgekeken en of er nog meer is wat we zouden kunnen leren. Door Dierenuitvindingen had ik al een beetje een idee welke trucjes we van de dieren hebben afgekeken. Door het lezen van dit boek heb ik geleerd dat we al veel van de vogel hebben geleerd, maar dat er ook nog veel is wat we van de vogel en de natuur zouden kunnen leren.

‘Op dit moment kunnen onze natuurlijke afvalverwerkers nog niets met een chipszak. Maar hoe mooi zou het zijn als ze er wel gelijk aan kunnen beginnen? Als we onze verpakkingen ze kunnen maken dat ze ze kunnen omzetten in voeding voor de aarde? Net zoals bij eieren, de kastanjebolster, de cocon van een rups. De natuur kent oneindig veel verpakkingsrecepten waar we met onze neus in kunnen duiken om de geheimen te ontrafelen en milieuvriendelijke verpakkingen mee te ontwerpen.’

In het midden van het boek kom je een aantal gekleurde pagina’s tegen, vol met tips van de natuur. Hierin wordt beschreven dat we nog veel meer zouden kunnen leren van de natuur dan dat we nu al doen en wat voor winst hier nog te behalen zou kunnen zijn.

Dit boek is aan te raden voor kinderen die smullen van informatieve boeken of die gek zijn op vogels. Daarnaast is het boek uitermate geschikt om te gebruiken als startpunt van een les. Na het lezen van een vooraf gekozen stuk kan je in gesprek gaan over dat wat gelezen is en wat dat voor ons leven zou kunnen betekenen. Daarbij biedt het ook mogelijkheden om kinderen zelf te laten ontwerpen. Hebben zij een oplossing voor het probleem dat geschetst wordt?

Kinderen die dol zijn op informatieve boeken zouden ook kunnen kijken naar Briljante planten, Van honingbij tot hagelslag en Palmen op de Noordpool.

Met dank aan KNNV uitgeverij voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen De bionische vogel

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De bionische vogel zijn:

 • Vogels bouwen een nest om hun eieren in uit de broeden en dat kan op veel verschillende manieren. Lees bladzijde 32 ‘Vogels bouwen een…’ t/m ‘…uit zijn voedsel.’ voor.
  Leesvraag: Hoe wonen de mensen in jouw boek?
 • Het is voor vogels erg belangrijk dat ze droog en warm blijven. Lees bladzijde 40 ‘Zoals jij…’ t/m bladzijde 41 ‘…op pagina 158.’ voor.
  Leesvraag: Wie zou er in je boek wel zo’n waterafstotende waxjas of sponsveren kunnen gebruiken?
 • Een vogel heeft handig gereedschap om het ei te openen, namelijk zijn eitand. Lees bladzijde 48 ‘De ovale vorm’ t/m bladzijde 49 ‘…maar steviger vast.‘ voor.
  Leesvraag: Wordt er in je boek gereedschap gebruikt?
 • We leren veel van wat dieren doen en gebruiken die trucjes in onze eigen uitvindingen. Lees bladzijde 57 ‘Vliegtuigvleugels beginnen tegenwoordig…’ t/m bladzijde 58 ‘…raken of kapotgaan?‘ voor.
  Leesvraag: Is er in je boek iemand die hulp krijgt van een ander?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De bionische vogel.

Vergelijkbare artikelen