De Breiclub en het verdwenen goud

[DOOR LINDA] ‘Pas na de afwas schuifelde oma naar de gang. ‘Zullen we vertrekken?’
Ik trok mijn wenkbrauwen op. ‘Waarheen?’
‘Naar New York. Ik heb het gisteravond nog even nagekeken. Dat is een plaats in Amerika’
Dat wist ik natuurlijk allang, maar toch had ik het idee dat ik oma niet helemaal begreep.
‘Hoe gaan we dan precies naar New York?’
Nu was het oma die verbaasd opkeek. ‘Met de kinderwagen natuurlijk.’
Ze trok haar jas een en met veel moeite ook haar schoenen.’
– De Breiclub en het verdwenen goud –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 6.

Het verhaal

De Breiclub en het verdwenen goud

Als Mirthe met haar ouders naar oma gaat, heeft ze daar weinig zin in. Oma heeft een trui voor haar gebreid en ze weet nu al dat ze hem verschrikkelijk zal vinden. Bij aankomst in het dorpje Heikneuter, is het hele gezin verbaasd als ze oma over straat zien lopen met haar pantoffels en een knalroze kinderwagen. De ouders van Mirthe vertrouwen het niet en denken dat oma helemaal gek is geworden. Ze laten Mirthe bij oma achter, zodat zij voor haar kan zorgen. Dit was precies wat oma graag wilde. Ze heeft namelijk de hulp nodig van Mirthe en haar vriend Cas.

Oma heeft een lading goudstaven en die moeten worden teruggebracht naar de eigenaar in New York. Mirthe vertrekt samen met haar oma, met de vliegende kinderwagen en Cas volgt samen met de rest van de Breiclub. Als Mirthe en haar oma nog maar net in New York zijn aangekomen, worden de goudstaven gestolen. Zal het ze lukken deze op tijd terug te vinden en naar de eigenaar te brengen?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

In De Breiclub en het verdwenen goud zit ontzettend veel humor. Meteen aan het begin heb ik erg hard gelachen om het kaartje dan Mirthe ontvangt en om het fragment waarin Mirthe en haar ouders aankomen in Heikneuter. Ook in de rest van het boek komen erg veel bijzonderheden voor.

Het verhaal is spannend en meeslepend. De reis naar New York is natuurlijk al een onderneming, maar als de goudstaven ook nog verdwijnen dan is het avontuur compleet. Iedere keer zijn er nieuwe ontdekkingen en dat zorgt ervoor dat je graag door wilt lezen.

Wil je meer lezen over oma’s en avontuur? Dan zijn Oma Knetter en Oma Toos ook leuke oma’s!

Met dank aan Uitgeverij Columbus voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen De Breiclub en het verdwenen goud

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De Breiclub en het verdwenen goud zijn:

 • De oma van Mirthe heeft een geheim. Ze is namelijk voorzitter van een club oude dames die allemaal misdaden oplossen. Lees bladzijde 6 ‘Ik opende de…’ t/m bladzijde 8 ‘…moeten naar Heikneuter.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand met een geheim?
 • In Amsterdam zou Mirthe zich geschaamd hebben voor haar moeder, die staat te zingen en te neuriën. Lees bladzijde 10 ‘Ik keek om…’ t/m bladzijde 12 ‘…interessants te doen.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die zich vraagt voor zijn vader of moeder? Of voor iemand anders?
 • Oma doet behoorlijk vreemd als Mirthe en haar ouders haar op straat zien lopen. Het lijkt erop dat ze de ouders van Mirthe voor de gek houdt. Lees bladzijde 13 ‘Ik had nog…’ t/m bladzijde 15 ‘…de gek hield.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die een ander voor de gek houdt?
 • Oma liep niet zomaar met een kinderwagen buiten, daar had ze een heel goede reden voor. De geheime informatie over de kinderwagen wil ze met Mirthe en Cas delen. Lees bladzijde 22 ‘Nog voordat we…’ t/m bladzijde 24 ‘…de gang geparkeerd.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand met geheime informatie?
 • Mirthe en haar oma reizen op een heel bijzondere manier naar New York, namelijk met de vliegende kinderwagen. Lees bladzijde 27 ‘Terwijl we ons…’ t/m bladzijde 30 ‘…reis kunnen worden.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die op een bijzondere manier reist?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De Breiclub en het verdwenen goud.

Overige ideeën

 • Ontwerpen: Mirthe en haar oma reizen op een heel bijzondere manier naar New York, namelijk met een vliegende kinderwagen. Lees bladzijde 27 ‘Terwijl we ons…’ t/m bladzijde 30 ‘…reis kunnen worden.‘ voor. Er zijn een heleboel andere voorwerpen waarmee je misschien ook wel zou kunnen reizen. Kies zelf een voorwerp en maak hier een voertuig van waarmee je kunt reizen. Dit mag je tekenen, maar ook knutselen.
 • Verhaal: Bij bovenstaande opdracht ontwerp je zelf een manier om te reizen. Nu ga je een verhaal schrijven waarin je ook echt met dit voertuig op reis gaat. Denk bij het schrijven van het verhaal aan de reden van de reis, de bestemming en zorg voor een beetje avontuur.

Andere delen

 • De Breiclub en de gestolen diamanten

Vergelijkbare artikelen