De Diamant van Banjarmasin (Kinderboekenweekgeschenk KBW20)

‘Zoals mijn vader op zijn DAF door het land reed, zo las ik me een weg door de wereld.’
– De Diamant van Banjarmasin –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 7 om zelf te lezen.

Het verhaal

De Diamant van Banjarmasin

Ontdek wat de diamant van Banjarmasin te vertellen heeft. Een diamant? Te vertellen heeft? Ja, de diamant van Banjarmasin vertelt zijn eigen verhaal in dit boek. Daarnaast neemt schrijver Arend van Dam je mee terug in de tijd. In verschillende verhalen ontdek je informatie over personen uit de geschiedenis waarvan Arend van Dam het verhaal op heeft geschreven.

Ontdek het verhaal achter De kop van Jut, reis mee met de Mayflower of lees over het toernooi van ridder Jan. Denk mee met schilder Rembrandt van Rijn over hoe schilderijen net als woorden kunnen liegen en reis ver terug in de tijd naar Ama en Kes.

‘De tijd kan maar één ding: vooruitgaan. Hoe meer tijd er verstrijkt, hoe meer geschiedenis je cadeau krijgt.’

Recensie

In De diamant van Banjarmasin kom je verschillende verhalen tegen. Arend van Dam neemt je mee op reis naar personen uit de geschiedenis. Personen waarvan hij het verhaal opgezocht en opgeschreven heeft.

‘Oneindig veel verhalen waren hen voorgegaan. Hoeveel verhalen zouden er nog na hen komen? En zou er in een van die verhalen plaats voor hen zijn?

De verhalen worden aan elkaar verbonden door korte teksten vanuit de schrijver. Zo kun je dit geschenk als één geheel lezen, echter kun je er ook voor kiezen om de verhalen los van elkaar te lezen.

Ik ben groot fan van Arend van Dam, dus ik keek erg uit naar zijn kinderboekenweekgeschenk. Het eerste verhaal was even inkomen, dat gaat over Anton de Kom. Daarna kreeg zijn schrijfstijl mij weer te pakken en las ik het boek in één ruk uit! Het verhaal over De kop van Jut las ik zelfs voor aan mijn man zodat die ook mee kon genieten. Mijn advies: koop boeken tijdens de Kinderboekenweek en scoor dit Kinderboekenweekgeschenk van Arend van Dam.

Met dank aan de CPNB voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

* Het Kinderboekenweekgeschenk krijg je cadeau bij aankoop van €12,50 aan kinderboeken.

Bekijk ook: Tweeling! (Het prentenboek van de Kinderboekenweek)

Ideeën mini leeslessen De Diamant van Banjarmasin

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De Diamant van Banjarmasin zijn:

 • Bespreek de titel. Heeft iemand enige idee over welke diamant het gaat? Lees vervolgens de strip op de aller eerste pagina voor. Kunnen ze nu voorspellen wat er met de diamant gebeurd is? Lees als laatste het intro van de schrijver ‘vroeger is overal’ voor. Hieruit blijkt hoe de schrijver bij deze titel is gekomen. Bespreek het verhaal van de schrijver. Wat vind je hiervan?
  Leesvraag: Ga op zoek naar het idee, de gedachte achter jouw verhaal. Hoe bedacht de schrijver dit verhaal? Benader hiervoor eventueel de schrijver zelf.
 • Ken jij de Kop van Jut van de kermis? Wie is Jut eigenlijk? Lees ‘Een verhaal uit de taal‘ en ‘De kop van Jut’ voor.
  Leesvraag: Is jouw hoofdpersoon een held of een slechterik?
 • Het verhaal ‘De diamant van Banjarmasin‘ is geschreven alsof de diamant zijn verhaal kan vertellen.
  Leesvraag: Kies een voorwerp uit jouw boek en vertel vanuit dit voorwerp het verhaal achter dit voorwerp.
 • Hoe belangrijk is familie voor jou? Heb je familieleden die op een bepaalde manier geschiedenis hebben geschreven? Lees bladzijde 74/75 voor. Zijn de kinderen nu nieuwsgierig naar deze familie? Lees dan ook het verhaal ‘Het toernooi van Ridder Jan’ voor dat begint op bladzijde 76.
  Leesvraag: Welke rol speelt familie in jouw boek?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De diamant van Banjarmasin.

Overige ideeën

 • Lees ‘een dagboekverhaal‘ voor. Ga nu zelf aan de slag met de activiteit zelf geschiedenis schrijven.
 • Arend van Dam was als klein kind op zoek naar een held. Lees ‘Een heldenverhaal’ op bladzijde 15 voor. Arend van Dam vond Anton de Kom een held. Wie vind jij een held? Schrijf daar een verhaal over.
 • Lees het verhaal ‘De neus van Amalia‘ voor. Teken nu jezelf of jouw hoofdpersoon maar dan net iets mooier dan in de werkelijkheid. Lukt het jou om te liegen met je tekenkunsten?

Andere boeken van Arend van Dam op Kinderboekenjuf

Hier zie je (bijna) alle boeken die Arend van Dam heeft geschreven.

Vergelijkbare artikelen