De drie ??? – Een zaak voor superhelden

‘Wie van jullie is mijn superheld?’ riep de man. Hij wreef in zijn handen.
– De drie ??? – Een zaak voor superhelden –

Het verhaal

De drie ???De drie ??? zijn Justus, Peter en Bob. Samen zijn zij drie detectives die allerlei mysteries oplossen. In Een zaak voor superhelden vind Justus een gouden cornflake. Hij belt het nummer dat op de doos staat en al gauw zit hij in de achtbaan die volgt. David Jeffers wil van Justus een superheld maken die te zien is in reclamespotjes. Justus kan er €1000,- mee verdienen en dat kunnen zijn oom en tante wel gebruiken.

Justus wordt op de set omgetoverd tot Superjust, een superheld met superkrachten na het eten van cornflakes en bevrijdt een omaatje uit de fontein. Tijdens de tweede opname eet hij wel de cornflakes op, maar mislukt het blussen van de brand. Justus kan het niet loslaten en gaat op onderzoek uit. Waardoor deed zijn ijskoude adem het niet? En wat heeft die schim op de camerabeelden er mee te maken?

Recensie

Op zoek naar een spannend boek over speuren? Dan kan ik je dit boek en deze serie zeker aanraden. Kinderen die van detectives houden zullen er van smullen. Het verhaal zit goed in elkaar en geeft je voldoende informatie om door te hebben dat er iets niet klopt. Hierdoor wil je verder lezen om erachter te komen wat er aan de hand is.

De serie is 9+ en lijkt mij zeer geschikt voor groep 5/6.

Met dank aan uitgeverij Maretak voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen?

Ideeën mini leeslessen De drie ??? – Een zaak voor superhelden

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De drie ??? – Een zaak voor superhelden zijn:

 • Soms zijn dingen te mooi om waar te zijn. Lees bladzijde 9 ‘Hij pakte zijn…‘ t/m bladzijde 21 ‘…zijn,’ mopperde hij.‘ voor. Wat denken jullie, is dit te mooi om waar te zijn? En komen er in jouw boek dingen tegen die te mooi zijn om waar te zijn?
 • De hoofdpersoon Justus, detective bij De drie ???, wil op onderzoek uit. Lees bladzijde 41 ‘Een vijand…‘ t/m ‘…van dichtbij zien.‘ voor. Zijn er in jouw boek dingen die onderzocht worden? Door wie?

Overige lesideeën:

 • Voor in het boek vind je paspoorten van De drie ???. Het is leuk om over de hoofdpersoon van je boek een paspoort in te vullen. Zo kom je erachter wat je allemaal weet over de hoofdpersoon. Ik maakte een format wat je voor alle boeken kunt gebruiken. Laat de kinderen dit over de hoofdpersoon van hun eigen boek invullen. Klik hier voor een paspoort van een hoofdpersoon.
  De drie ???
 • Stelopdracht: Justus van De drie ??? wordt, door het eten van een gouden cornflake, een superheld. Lees bladzijde 25 ‘Het plein was…‘ t/m bladzijde 27 ‘…omaatje redden, Superjust.‘ voor. Deze dingen horen bij Superjust als superheld. Hoe zou jouw hoofdpersoon eruit zien als superheld? En welke dingen zouden bij jouw hoofdpersoon als superheld horen?
  De drie ???
 • Op bladzijde 60 zie je hoe Superjust de krant haalt. Schrijf een krantenartikel over jouw hoofdpersoon.
 • Het hele boek gaat over Justus, die superheld mag spelen voor de reclames van een cornflakesmerk. Laat de kinderen in de klas zelf een reclame bedenken voor een product. Compleet met outfit en al. Gegarandeerd toneelplezier!
 • In hoofdstuk 6 leer je wat palindromen zijn. Bespreek met de kinderen wat palindromen zijn en laat ze zelf nog meer palindromen bedenken.

Andere delen

Klassenthema superhelden

Dit boek leent zich erg goed om aan te gebruiken om jouw klassenthema aan op te hangen. In het blog Klassenthema Superhelden bied ik inspiratie aan rondom het thema Superhelden. Daarnaast kun je in de winkel een kant-en-klaar pakket rondom dit thema aanschaffen.

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen