Home / AVI-boek / De droom van Albert (AVI-M4)

De droom van Albert (AVI-M4)

Het verhaal

De droom van AlbertIn dit prachtige, nieuwe boek De Droom van Albert wordt het verhaal van de jonge Albert Einstein verteld. Op deze manier wordt op begrijpelijke wijze voor kinderen uitgelegd hoe Albert Einstein zich in zijn jeugd al veel dingen afvroeg, ontdekte dat er allerlei krachten waren die hij niet kon zien en zelf op ontdekking ging om antwoord op zijn vragen te vinden. Elk hoofdstuk vertelt een eigen verhaal over de dingen die Albert opvallen. Deze dingen, zoals de wind die een kaartenhuis omblaast terwijl je het eigenlijk niet ziet/voelt, maken dat je verder na gaat denken over wat er allemaal mogelijk is. Hopelijk zetten de open vragen in het boek de kinderen ook aan het denken.

Recensie

Het boek is geschikt voor AVI-M4 om zelf te lezen. Dit vind ik een groot succes! De korte hoofdstukken maken het voor M4 lezers mogelijk om het boek zelfstandig te lezen. Het boek heeft prachtige illustraties, deze spreken erg tot de verbeelding.

Met dank aan Uitgeverij Unieboek | het Spectrum voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen?

Over deze reeks

De makers van Lang geleden… hebben een aantal AVI-boeken speciaal voor groep 3 en 4 ontworpen. Deze boekjes worden geschreven door Arend van Dam en geïllustreerd door Alex de Wolf.

Wist je dat er al 9 andere delen op kinderboekenjuf.nl staan?

Ideeën mini leeslessen De droom van Albert

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De droom van Albert zijn:

 • Vraag vooraf of de kinderen een idee hebben wie Albert is. Je kunt hierbij eventueel de achterkant/bladzijde 5 voorlezen.
 • Vooraf kun je ook vragen waar de droom van Albert over zal gaan. Zie je dit al op de voorkant van het boek?
 • Op bladzijde 23 begint het verhaal ‘De droom van Albert‘. In dit verhaal lees je wat Albert gedroomd heeft. Wat denken jullie dat hij gedroomd heeft? Door deze droom heeft hij bedacht wat hij wilde worden. Albert Einstein werd een wijs man.
 • Lees alleen de achterkant voor. Zou je dit boek nu zelf willen lezen? Waarom wel of waarom niet? Laat de kinderen tijdens het lezen in hun eigen boek bedenken of zij hun boek aan zouden raden. Laat enkele kinderen achteraf de achterkant van hun boek voorlezen, zouden andere kinderen dat boek nu willen lezen?
 • Lees bladzijde 5 voor. Hier wordt de hoofdpersoon voorgesteld. Wat is een hoofdpersoon? Dat is de persoon waar het in het boek om gaat. In dit geval is dat Albert Einstein. Lees een stukje voor waaruit blijkt wie de hoofdpersoon is uit jouw boek.
 • Lees het verhaal ‘Albert speelt viool‘ op bladzijde 14 voor. Albert baalde dat zijn vioolspel niet gelijk lukte. Daarna legt hij zijn zusje uit dat als je iets wilt kunnen je het eerst moet leren. Daardoor gaat hij terug om het vioolspelen te leren. Wat leert de hoofdpersoon in jouw boek?

Lesideeën bij het boek De droom van Albert

 • Op bladzijde 6 is Albert druk bezig om een kaartenhuis te bouwen. Hoe bouw je een kaartenhuis? Laat dit kinderen dit zelf ervaren. Lees daarna pas bladzijde 7, 8 en 9 voor. Welke krachten dragen allemaal bij aan het instorten van het kaartenhuis? En welke dingen kun je vooraf aanpassen zodat de kans groter is dat het lukt dat het kaartenhuis blijft staan?
 • Op bladzijde 10 en 11 krijgt Albert een kompas. Hoe werkt een kompas? Je kunt hierbij de windrichtingen introduceren. Door met magneten te laten zien hoe de polen elkaar aantrekken kun je laten zien hoe een kompas werkt. Wellicht dat dit proefje van proefjes.nl leuk is om uit te voeren in de klas.
 • Krachten staan centraal in het verhaal over Albert Einstein. De website van proefjes.nl staat vol leuke en bijzondere proefjes. Op deze pagina staan allerlei proefjes die met krachten te maken hebben bij elkaar.

Andere delen van deze AVI-boeken zijn

Winactie: 8x kans op 1 boek uit de AVI-serie Zelf lezen over Lang geleden…

De winactie is afgelopen.

De zomervakantie komt er weer aan. Een periode waarin we heerlijk naar buiten gaan, niet naar school hoeven en hopelijk genieten van het weer. Maar ook een periode waarin het heel belangrijk is om te blijven lezen. Met deze actie hoop ik 8 beginnende lezers gelukkig te kunnen maken met 1 deel uit de serie. Ook hoop ik dat zij hierdoor heerlijk lezen tijdens de zomervakantie. 

In samenwerking met Unieboek Uitgeverij Het Spectrum mag ik 1 exemplaar van elk van de 8 delen weggeven.

Wat kun je winnen?

Je kunt één van de 8 boeken uit de AVI-serie Zelf lezen over Lang geleden… winnen.

Winactie

Wat moet je doen?

Reageer vóór maandag 31 juli 2017 20.00 uur onderaan deze pagina waarom jij dit boek zou willen winnen. Reacties na 20.00 uur op 31 juli 2017 tellen niet meer mee.
Er zijn 8 boeken die je kunt winnen. Je mag onder elk boek een reactie achter laten. Echter kun je maar 1 boek winnen.

Voorwaarde voor deelname aan de winactie

Voorwaarde voor deelname aan de winactie is dat de winnaar na ontvangst van het boek een foto van het boek per e-mail naar Kinderboekenjuf.nl stuurt welke door Kinderboekenjuf.nl gedeeld mag worden op de website en social media. Bij het achterlaten van een reactie accepteer je deze voorwaarde.

Hoe wordt de winnaar bekend gemaakt?

De winnaar wordt op dinsdagmiddag 1 augustus 2017 rond 12.00 uur bekend gemaakt op de Facebookpagina van Kinderboekenjuf.nl. Like deze pagina om op de hoogte te blijven van deze winactie en meer te lezen over de mini leeslessen van Kinderboekenjuf.nl.

De winnaar wordt onderaan deze pagina vermeld.

De winnaar zelf krijgt per e-mail te horen dat hij/zij gewonnen heeft. Zorg er daarom voor dat het e-mailadres wat je invult bij de reactie klopt. In de e-mail wordt je verzocht je adresgegevens toe te zenden, zodat het boek naar jou verzonden kan worden.

Wie mogen er mee doen?

Iedereen mag met deze actie mee doen.

Overige

 • Deze promotie is op geen enkele manier verbonden met Facebook en is op geen enkele wijze gesponsord, ondersteund of georganiseerd door Facebook. De infromatie die je verstrekt door mee te doen aan de actie verstrek je dan ook niet aan Facebook maar aan Kinderboekenjuf.nl.
 • De verstrekte gegevens zullen niet voor doeleinden, anders dan deze winactie worden gebruikt.
 • De verstrekte gegevens zullen niet worden verstrekt aan derden.

20 berichten

 1. Super leuk! Ik geef les in groep 8 en daar zit een nt2 leerling in. Het zal leuk zijn als ook hij een boek kan lezen en begrijpen.

 2. Anita Mulder

  Voor mijn lieve zoon Cedric. Halverwege afgelopen jaar een overstap naar groep 3 gemaakt. Nu mag hij groep 3 nog een keer helemaal doen.
  Voor hem zou ik het boek graag winnen

 3. Wat een superleuke winactie! Ik zou het super vinden deze te winnen voor mijn dochter van 7 die volgend jaar naar groep 4 gaat. Ze is heel nieuwsgierig naar hoe de wereld in elkaar zit en leergierig, dus ik weet zeker dat dit boekje in goede aarde zou vallen! Daarbij heb ik een zoon van 5 waarvan ik zeker weet dat hij dit soort boekjes ook fantastisch zou vinden! Nu kan zuslief hem nog voorlezen en volgend jaar of het jaar erop kan hij hem zelf lezen!

 4. Wat een super leuke winactie!! Volgend schooljaar krijg ik voor het eerst mijn eigen groep (4). Helaas zijn er weinig tot geen boeken aanwezig, dit zou een mooie aanvulling zijn op de collectie 🙂

 5. Wat een super winactie!!! Erg welkom voor in mijn klas waar het lezen bij sommige kinderen niet vanzelf gaat! Goede onderwerpen bieden perspectief. Een goed boek ook! Daarom zou ik dit boek graag winnen!

 6. Wat ontzettend leuk! Echt iets voor ons 6 jarig leesmonstertje die met glans over is naar groep 4. Hij leest op E4 niveau (wij zijn super trots maar hij leest dan ook erg graag)! Een eigen boek doet hem glunderen, zo mooi om te zien. Iedere avond voor het slapen gaan mag hij zelf nog een kwartiertje tot een half uurtje lezen. Als ik dan op de afgesproken tijd onderaan de trap ga staan en ik zie zijn licht nog branden dan moet ik stiekem lachen. Net zijn moeder haha, ik las vroeger ook altijd stiekem wat langer door. Heerlijk dat hij deze lees liefde van mij heeft overgenomen en ik hoop dat hij het ook nog jaren graag blijft doen. Graag waag ik een kansje voor mijn toppertje!

 7. Hilde Maahury

  Dit lijkt mij een leuk verhaal om voor te lezen in mijn nieuwe stage klas! Ik zie heel veel leuke mogelijkheden met deze boeken.

 8. We doen graag mee aan de actie. De kinderen zijn gek op de boeken van Arend van Dam.

 9. Ik wil deze heel graag winnen voor mijn groep 4. De kinderen die in groep 3 nog net niet lekker meekomen kunnen dit al goed lezen. Ook had albert einstein dyslexie. Dat is gelijk een mooi rolmodel voor de kinderen die dat ook hebben, zo leren ze dat ondanks leesproblemen je heel beroemd en belangrijk kunt worden! Kijken naar wat je wel kunt, en niet naar wat nuet zo goed lukt!

 10. Judy Goedhart

  Weer zo’n super boek! Deze is heel erg welkom in onze nieuwe bieb op onze nieuwe school De Evenaar in Oss. We missen nog goede informatieve boeken voor de jongste lezers.

 11. Suus van Dijk

  Jaaaaa dit is het boek dat Dies nog graag wil lezen. Hij vindt deze waargebeurde boeken geweldig leuk.

 12. Gerda Goossens

  Ik ben een zorgjuf voor leerlingen met leerproblemen (ook dyslexie) in een school in België. Ik ben ook boekenjuf, ik geef “Boekpromotie”(boeken promoten, voorlezen,…) in het tweede, het derde en het vierde leerjaar. Voor de zomervakantie organiseer ik een “Zomer-lees-dip-wedstrijd” op onze school, om de leesachterstand in de vakantie te verminderen. Ik zou dit prachtige leesboek zeer goed kunnen gebruiken!

 13. Renje Kuiper

  Alweer een leuk boek van Arend van Dam. Ik heb er al een aantal en deze past daar mooi bij! In groep 5/6 lees ik er regelmatig uit voor, de kinderen zijn dol op de waargebeurde verhalen!

 14. Natuurlijk doe ik heel graag mee aan deze actie! Vanaf aankomend schooljaar gaan we thematisch werken met de hele school tijdens de middagen en dit boek is natuurlijk het perfecte boek om te lezen tijdens een thema over wetenschap of talenten!

 15. Mooi onderwerp in De Droom van Albert ,interessant voor mijn zoon

 16. Kelly Meijers

  Leuk voor mijn groep 3, vooral voor de sterkere lezers die ik dit jaar krijg! Deze boeken zijn erg in trek. Ook leuk voor onze nieuwe bibliotheek in school. Erg goede boeken om de leesbevordering te stimuleren, maar vooral ook het plezier in lezen!

 17. Karina Stienstra

  Voor onze meiden ♡ ♡

 18. Superboeken van Arend van Dam!
  We komen graag voor een van deze delen in aanmerking. Zowel voor onze dochter als voor de kinderen in mijn klas.

 19. Alette Wintermans

  Het zou echt ook een droom van mij zijn om met dit boek een start te maken van een hele diverse klassebieb… met veel verschillende boeken. Dit is zo’n serie informatieboeken die niet mag ontbreken, maar bij ons nog zeker gemist wordt! Dus… duimen maar!

 20. Marrit Heijmans

  Super leuk om leerlingen te laten lezen in groep 3/4 volgend jaar ! Ik ben nog steeds op zoek naar leuke boeken !