De duik (thematitel KBW20)

[DOOR MAAIKE]Misschien word je al duizelig van alles wat je hoort en proeft en voelt en ruikt, maar houd toch vooral ook je ogen wijd open en kijk naar het water naar de zoet gekleurde huizen aan de Handelskade, en tuur tussen de forten door het zeegat uit.
Dit is het mooiste uitzicht van de wereld. En midden in dat uitzicht ligt de brug’

– De duik –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 7 .

Het verhaal

De duik

Op Curaçao bevindt zich een oude brug: de Pontjesbrug. Overdag lijkt dit een doodnormale brug. Maar diep in de nacht, bij nieuwe maan, ontstaat er een fascinerend fenomeen. Wanneer je op dat moment onder de brug door zwemt, zal je voor een seconde verdwijnen. Je verdwijnt terug in de tijd en zwemt het verleden in. Je verblijft precies één dag in het verleden en als je niet op tijd terug bent, kom je niet terug in het hedendaagse leven…

En dat niet op tijd terugkomen is precies wat de vader van Roly is overkomen. Roly’s moeder is woedend en neemt Roly weer mee terug haar geboorteland Nederland. Ze is er namelijk van overtuigd dat haar man haar heeft verlaten voor een andere vrouw. Maar wie kan de vader van Roly terughalen naar het hedendaagse leven? Roly heeft een plan en deelt zijn grootste geheim met zijn vriendin Mila. Maar zou Roly’s plan om zijn vader terug te laten komen lukken?

Bekijk ook: Brons

Recensie

De duik is een boek dat talloze onderwerpen bevat: avontuur, romantiek, vriendschap, spanning en geschiedenis. Je wordt letterlijk door Sjoerd Kuyper mee op reis genomen. Hierbij spelen de illustraties een belangrijke rol. De tekeningen van Sanne te Loo zorgen ervoor dat je het verhaal direct als een soort film in je hoofd kunt afspelen. Dit begint al direct aan het begin van het boek, als twee bladzijden naar buiten kunt openklappen, waardoor je een panorama tekening ontstaat over Curaçao. Sanne te Loo is zelfs naar Curaçao afgereisd voor de illustraties.

Sjoerd Kuyper heeft ervoor gekozen om elk hoofdstuk in een aparte tekstsoort te gebruiken: van stripverhaal tot mop, van gedicht tot opstel en van scène uit een filmscenario tot een sprookje. Dit zorgt er wel voor dat het boek ‘anders dan anders’ leest, maar doordat de verhaallijn doorloopt is dit zeker niet vervelend en maakt het het boek éxtra bijzonder. Als lezer moet je wel scherp zijn op de tijds- en persoonswisselingen per hoofdstuk. Hierbij bieden de illustraties en lettertypes een ondersteunende rol, waardoor  je als lezer overzicht houdt. Het allerlaatste hoofdstuk ‘No vaarwel forever’ zal voor ook de sterke lezers lastig zijn om te lezen én te begrijpen. Ten eerste is het Engelstalig en ten tweede heeft de schrijver ervoor gekozen veel wisselingen in ruimte en tijd aan te brengen.

De duik is wat mij betreft een prachtig verhaal om lekker in te duiken! Het is dan ook niet voor niks een Uitgeverij Lemniscaat tijdens de Kinderboekenweek 2020

Met dank aan Uitgeverij Lemniscaat voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen De duik

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De duik zijn:

  • Lees het eerste hoofdstuk ‘De pontjesbrug’ voor. Dit hoofdstuk is een reclametekst.
    Leesvraag: Wat is het doel van de schrijver met deze reclame en waarvoor maakt hij reclame? Zou jij in een paar zinnen zelf een reclametekst kunnen verzinnen voor jouw leesboek, die er voor zorgt dat andere kinderen het boek willen lezen?
  • In het verhaal komen regelmatig flashbacks voor. Lees bladzijde 67 ‘Het was 3…’ t/m bladzijde 67 ‘…Handelskade aan wal.‘ voor.  Daarna lees je bladzijde 70 ‘Ze grinnikten liepen…’ t/m ‘…verte te lopen.’ voor. 
    Leesvraag: Komen er in jouw verhaal ook flashback voor? 
  • Lees bladzijde 32 ‘Dit was elf…’ t/m bladzijde 33 ‘…de dierentuin wonen‘ voor. In dit stukje moeten Mila en Roly afscheid van elkaar nemen.
    Leesvraag: Van wie zou jouw hoofdpersoon geen afscheid willen nemen? En van wie zou de hoofdpersoon juist heel graag afscheid willen nemen?

DOWNLOAD hier de Uitgeverij Lemniscaat.

Overige ideeën

  • Het hoofdstuk ‘Mila’s duik‘ is vormgegeven als stripverhaal. Laat de leerlingen een stuk tekst uit hun leesboek selecteren en dit als stripverhaal tekenen. 
  • Geef de kinderen instructie over verschillende tekstsoorten zoals bijvoorbeeld: gedicht, dagboek, brief of monoloog. Laat vervolgens verschillende hoofdstukken uit dit boek zien en laat de kinderen bedenken welke tekstsoort er bij elk hoofdstuk past.
  • In het boek De duik is veel ruimte voor slavernij. Zo schrijft Roly een opstel over de afschaffing van de slavernij (Koning Gorilla, bladzijde 48). Een mooi moment om over dit onderwerp met de leerlingen in gesprek te gaan. 
  • Wanneer je onder de Pontjesbrug door zwemt kun je één dag terug in de tijd. Naar welke dag in de geschiedenis zou jij terug willen?

Bekijk ook: Nu is later vroeger

Vergelijkbare artikelen