De eilandenruzie (kinderboekenweekgeschenk KBW18)

‘Het was een klein paradijsje.
Niemand zou hen hier kunnen storen.
Ze zouden volledig veilig zijn, had Benito gezegd.’

De eilandenruzie –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen voor kinderen vanaf groep 5.

Het verhaal

De eilandenruziePresident Pablo Fernando van Costa Banana en President Max Romero van Costa Kanaria zijn uitgenodigd op het eiland van Benito Blanco. Benito vindt dat het tijd wordt dat de twee presidenten eens vrede sluiten. Samen met zijn dochter Rosa en zijn zoon Fico vertrekt president Pablo naar de Paradijseilanden. Zal het president Pablo lukken om President Max te ervan te overtuigen dat hij de eilanden af wil staan met de trucs die hij gevonden heeft?

President Max vertrekt met zijn zoon Angelino en zijn hond Generaal Sanchez naar de eilanden, maar hij heeft zijn eigen plannen om ervoor te zorgen dat president Pablo niks meer te zeggen heeft. Dan kan hij voor altijd de baas zijn van de vier onbewoonde eilandjes in de Banana Golf.

Op het eiland aangekomen spelen de twee presidenten hun eigen spelletje. Ondertussen leren de kinderen elkaar beter kennen. Maar is Angelino wel te vertrouwen? Wat doen die kleine schoentjes onder het bed van president Max? En welke president zal uiteindelijk zijn zin krijgen? Of wordt er misschien toch vrede gesloten?

Meeluisterboek

Speciaal voor kinderen die moeite hebben met lezen wordt er een XL versie van het Kinderboekenweekgeschenk uitgegeven.

Ook is er een meeluisterboek gemaakt bij de XL-versie, zodat kinderen mee kunnen luisteren tijdens het lezen. Dit meeluisterboek is ingesproken op AVI-niveau E5. Het wordt duidelijk aangegeven wanneer de bladzijde omgeslagen moet worden.

Klik hier om naar het meeluisterboek van De eilandenruzie te gaan.

Recensie

Eerder las ik het tweede deel uit de Costa Banana serie van Jozua Douglas. Daar was ik al erg enthousiast over. Ik vond het dan ook erg leuk om te horen dat Jozua Douglas het kinderboekenweekgeschenk mocht schrijven.

Zoals je van Jozua Douglas gewend bent, staat ook dit boek vol overdreven uitspraken van de presidenten:

Toen ik vanmorgen wakker werd, had ik zomaar ineens een briljant idee,’ zei de president met een grote glimlach. ‘Ga je een nijlpaard kopen?’ vroeg Fico, zonder op te kijken van zijn scherm. De president glunderde. ‘Nee, veel gaver. Ik ga mijn benen laten verlengen.”

Ik kan dit boek dan ook erg aanraden aan kinderen vanaf groep 5 die zelf ook zo heerlijk kunnen overdrijven en wel van een beetje competitie en spanning houden, want saai zijn de boeken van Jozua echt niet.

Dit boek zat in het lespakket bij de Kinderboekenweek van de CPNB.

Tijdens de kinderboekenweek krijg je dit boek cadeau bij besteding van €10,- aan Nederlandstalige kinderboeken.

Ideeën mini leeslessen De eilandenruzie

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De eilandenruzie zijn:

 • Voorin het boek vind je een kaart. Hier speelt het boek zich af.
  Leesvraag: Staat er een kaart in jouw boek? Laat hem zien. Staat er geen kaart in jouw boek? Teken zelf een kaart bij het boek.
 • De personages in dit boek kunnen heel goed opscheppen en moppen tappen. Lees bladzijde 34 ‘Hebben we soms zin…‘ t/m bladzijde 37 ‘…Ze lagen dubbel.‘ voor.
  Leesvraag: Welke grappen kom je in jouw boek tegen?
 • De presidenten moeten vriendschap sluiten. Lees bladzijde 46 ‘Uit de villa…‘ t/m bladzijde 47 ‘…voor elkaar meegenomen.‘ voor. Welke cadeaus zouden ze meegenomen hebben voor elkaar?
  Lees daarna verder t/m bladzijde 50 ‘…praten we verder.‘ Had iemand de voorspelling goed?
  Leesvraag: Lees een stuk uit jouw boek voor en laat ons voorspellen hoe het verder gaat.

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De eilandenruzie.

Overige ideeën

 • Bekijk samen het filmpje van Jozua Douglas en verklaar de kinderboekenweek voor geopend!
 • Kringgesprek: Hoe kun je iemand naar je laten luisteren? Lees eventueel bladzijde 16 ‘De dokter kwam…‘ t/m bladzijde 22 ‘…hij warm is.‘ voor.
  Is het de bedoeling dat de ander precies doet wat jij wilt? Wanneer wel en wanneer niet?
 • Lees de introductie op bladzijde 4 en 5 ‘Costa Banana en…‘ t/m ‘…vrienden worden.‘ voor. Kunnen de kinderen nu zelf het kinderboekenweekgeschenk schrijven? Hoe zal dit verhaal verder gaan. Eventueel kun je ter inspiratie ook verder voorlezen t/m bladzijde 26 ‘…van een prachtige vriendschap.
  De eilandenruzie
 • Verzin zelf een robot waarmee je anderen kunt bespioneren. Maak hier een tekening van.

Andere delen

In de Costa Banana serie van Jozua Douglas verschenen eerder:

Andere boeken voor groep 5-6 over vriendschap

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen