De engste serie ooit 4 – Het schedelrijk

[DOOR DORY] ‘Achter het gat in de muur strekken Nera, Prins Toet en Eus zich uit om te ontwaren wat er gebeurt. Algauw zien ze een heleboel hellehonden naar binnen komen. Een van de monsters heeft een vleermuis in zijn rechterbek. Met een zwaai van zijn kop werpt hij hem in het zand. De vleermuis verandert in een jongen. ‘Nee!’ stamelt Nera geschokt, als ze Dragos herkent.’
– De engste serie ooit 4 – Het schedelrijk –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 6 .

Het verhaal

De engste serie ooit 4 - Het schedelrijk

Wat krijg je als je een meisje, een vampier, een faun, een mummie en een driekoppige hond in een boek tegenkomt? Juist! Spannende en enge avonturen! Dit is het vierde deel uit ‘De engste serie ooit’.

In het derde deel is graaf Dracula door Nera en haar vrienden weggejaagd. Hij is naar Parijs gevlucht en probeert hier een nieuw leger volgelingen te verzamelen. Nera en haar vrienden gaan op zoek naar de graaf en proberen hem voor eens en altijd te verslaan. Gaat het ze lukken? Als je daar achter wil komen moet je het vierde deel gaan lezen!

Recensie

Hoewel dit het vierde deel van ‘De engste serie ooit’ is, wordt er in het begin goed duidelijk wat de achtergrond van de personages is. Hierdoor is het boek prima te volgen, ook al heb je de andere delen niet gelezen.

Ik had de eerdere delen wel gelezen (bekijk De engste serie ooit 2 – De Transsylvanië Express) en dit deel stelt wederom niet teleur. Het is op sommige momenten zelfs spannender dan de vorige boeken! Dit merk je bijvoorbeeld als ze in gevecht raken met de weerwolf. Het wordt door de schrijver erg levendig beschreven. Ook leer je de personages steeds beter kennen. De beginnende liefde tussen Nera en Dragos hoort daar ook bij!

Het boek is echt een aanrader voor kinderen die van griezelverhalen houden. Let op, de boeken worden per deel wel gruwelijker!

Met dank aan Uitgeverij Moon voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen De engste serie ooit 4 – Het schedelrijk

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De engste serie ooit 4 – Het schedelrijk zijn:

 • De lange bleke man betovert met zijn ogen de kapitein. Die neemt de kist daarom nu wel mee. Lees bladzijde 7 ‘Bij het schijnsel…’ t/m bladzijde 9 ‘…de haven uit.’ voor.
  Leesvraag: Wordt er iemand in jouw verhaal betoverd? Hoe? Waarom? Lukt het?
 • Graaf Dracula is gevlucht naar een ander land. Hij verstopt zich nu in Parijs, de hoofdstad van Frankrijk. Lees bladzijde 12 ‘Op het zacht…’ t/m bladzijde 13 ‘… groepje zwervers af.‘ voor.
  Leesvraag: Waar speelt jouw verhaal zich af? In welk land, in welke stad?
 • Dit is een boek vol met magische figuren. Lees bladzijde 18 ‘Vijf weken voor…’ t/m bladzijde 19 ‘… naam Hond gegeven.’ voor.
  Leesvraag: Zitten er in jouw verhaal sprookjesachtige figuren?
 • Nera en Dragos zijn op elkaar verliefd. Ze hebben dit elkaar nog niet durven vertellen, maar ze laten het wel merken. Ook de vrienden van Nera en Dragos valt het op. Lees bladzijde 23 ‘Even laten slenteren…’ t/m bladzijde 24 ‘… een luide gil.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw verhaal iemand verliefd?
 • De Graaf is gevlucht naar Parijs. Hij houdt zich schuil in de catacomben. Daar werden de oude Parijzenaren begraven. Er wordt uitleg gegeven over de geschiedenis van de stad Parijs. Lees bladzijde 96 ‘Natuurlijk! De catacomben!…’ t/m bladzijde 98 ‘… zonlicht te zien.’ voor.
  Leesvraag: Wordt er in jouw boek iets verteld over geschiedenis?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De engste serie ooit 4 – Het schedelrijk.

Overige ideeën

 • Tekenen: Elke pagina in het boek heeft een rand met botjes en schedels. In het boek staan verder weinig illustraties. De personages worden wel regelmatig beschreven. Maak op basis van de beschrijvingen van elk personage een tekening zoals jij denkt dat hij/zij eruit zou zien.
 • Schrijven: Elk personage heeft zijn eigen persoonlijkheid. Zo voelt Dragos zich onzeker over hoe zich moet gedragen tegenover Nera. En Prins Toet is een geboren leider die zich heel machtig kan voelen. Kies een personage uit en vergelijk jezelf met dit personage. Maak hier een venndiagram van. Links schrijf je je eigen kenmerken, rechts de kenmerken van het personage en in het midden de kenmerken die jullie allebei hebben.
  Eén eenhoorn, alsjeblieft! Gebruik daarvoor eventueel werkblad venndiagram.
 • Bedenk samen een plan hoe je de Graaf aan zou gaan vallen. Schrijf hier een opstel over.
 • Als je de andere delen hebt gelezen, kun je van elk boek op schrijven wat de rol is van elk personage. Zo krijg je een mooi verloop te zien van hoe de personages zich ontwikkelen.

Andere delen

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen