De gekke machines van Leonardo da Vinci

[DOOR LINDA] ‘Leonardo is ervan overtuigd dat de mens kan vliegen.
Geïnspireerd door vogels en vleermuizen verzint hij allerlei vliegende toestellen en hulpmiddelen,
waaronder de waanzinnige ornithopter.’

– De gekke machines van Leonardo da Vinci –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5

Het verhaal

De gekke machines van Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci was een veelzijdig man. Hoewel hij vooral bekend is van zijn schilderijen, was hij ook bouwkundige, beeldhouwer en uitvinder. Leonardo da Vinci is dol op het uitvinden van vreemde machines. In zijn schriftje tekent hij met grote precisie en ontwerp en de werking van de gekke apparaten.

Er zijn meer dan duizend uitvindingen die voortkomen uit deze schriftjes en schetsen!”

Hoewel Leonardo goede ideeën had, bouwde hij zijn machines bijna nooit in het echt. Pas in de negentiende eeuw zijn veel van zijn tekeningen gebruikt. De plannen en schetsen zijn zo gedetailleerd dat verschillende uitvinders er veel aan hebben gehad.

In dit boek is er aandacht voor: de luchtschroef, de parachute, de ornithopter, de zelf rijdende kar, de draaibrug, het duikpak en de tank.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Lezen over het leven van Leonardo da Vinci vind ik altijd interessant. Deze veelzijdige man heeft zoveel dingen gemaakt en bedacht. Heerlijk om in dit rijk geïllustreerde boek meegenomen te worden in het ontstaan van een aantal van zijn uitvindingen. Leuk ook dat ieder hoofdstuk wordt afgesloten met een stukje waarin duidelijk wordt wat deze uitvinding heeft gedaan voor uitvindingen die daarna zijn gedaan.

Het boek staat vol met leuke weetjes en verschillende onderwerpen in het boek zijn zo uitgelegd dat je ze zelf zou kunnen maken. Er zit zelfs een materialenlijst bij.

“Als linkshandige schrijft Leonardo natuurlijk van rechts naar links. Maar het meest vreemde is dat zijn letters verkeerd om staan. Om zijn teksten te kunnen lezen, heb je een spiegel nodig!” 

Het boek sluit goed aan bij het thema van de kinderboekenweek 2020: En toen?

Met dank aan Uitgeverij Clavis voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen De gekke machines van Leonardo da Vinci

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De gekke machines van Leonardo da Vinci zijn:

 • Leonardo da Vinci heeft een heleboel verschillende interesses, maar het allerliefst gaat hij vreemde machines uitvinden. Lees ‘Een echte maestro, die Leonardo!’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die iets uitvindt?
 • Voor zijn uitvindingen maakt Leonardo da Vinci graag gebruik van uitvindingen die al bestaan. Die maakt hij beter of past hij aan naar een ontwerp dat past bij zijn eigen plannen. Lees ‘De luchtschroef voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die handig gebruik maakt van de uitvindingen of ideeën van een ander?
 • Leonardo da Vinci is ervan overtuigd dat de mens kan vliegen. Hij laat zich inspireren door verschillende vogels en vleermuizen. Lees ‘De ornithopter’ voor.
  Leesvraag: Zijn er in jouw boek mensen, dieren of andere wezens die kunnen vliegen?
 • Om in tijden van oorlog een water makkelijk over te kunnen steken, vindt Leonardo da Vinci verschillende bruggen uit die je gemakkelijk in elkaar kunt zetten en weer uit elkaar kunt halen. Als je achter iemand aan zit of je wordt achterna gezeten, dan is het handig dat de vijand geen gebruik kan maken van jouw handigheidjes. Lees ‘De draaibrug’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die een ander te slim af is?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De gekke machines van Leonardo da Vinci.

Overige ideeën

 • Zelf uitvinden: Leonardo da Vinci was gek op het uitvinden van gekke machines. Lees ‘Een echte maestro, die Leonardo!’ voor en laat daarna een aantal schetsen uit het boek zien. Je gaat nu zelf een gekke uitvinding bedenken. Maak eerst een gedetailleerde schets van je plan en ga het daarna proberen te bouwen.
 • Uitvinding bouwen: De uitvinden in het boek zijn zeer gedetailleerd beschreven, getekend en voorzien van een materialenlijst. Probeer één van deze uitvindingen na te bouwen in het klein en kijk daarna of het ook echt werkt.

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen