De Gorgels AVI kwartet

Mag ik van jou: ‘Melle is helemaal een Mensenkind?’
Mag ik van jou: ”Joebelabambam,’ brullen de Gorgeltjes.”
– De Gorgels AVI kwartet –

Dit spel is geschikt voor kinderen van 7-10 jaar. 

Het spel

De Gorgels AVI kwartet

Dit kwartetspel is gebaseerd op het bekende verhaal over de Gorgels geschreven door Jochem Meyer. Inmiddels zijn er 4 boeken over Gorgels verschenen en is de serie een groot succes. Met dit AVI kwartet oefen je verschillende leesmoeilijkheden, daarom is het geschikt voor kinderen van 7-10 jaar.

Wat is een Gorgel?

De Gorgels zijn kleine wezentjes die een Mensenkind beschermen. Elk Mensenkind heeft een Gorgel. Gorgels beschermen Mensenkinderen tegen Brutelaars. Dat zijn enge wezens die tevoorschijn komen als de r in de maand zit. Deze wezens kunnen je erg ziek maken als het ze lukt om hun adem in je mond te blazen. Gorgels proberen dit te voorkomen.

Gorgels zijn erg snel, daardoor kunnen we ze niet zien. Maar één jongen met speciale ogen lukt dit wel, dat is Melle.

Hoe werkt De Gorgels AVI kwartet?

De Gorgels AVI Kwartet

Het spel werkt hetzelfde als andere kwartet spellen. Het is de bedoeling dat je van één soort 4 kaarten verzameld.

Er zijn 8 soorten kwartetten zoals Limoni, Gorgels, Opa, Brutelaars, Grijze Gorgel, Papa, Bobba en Melle. Elk kwartet heeft een andere soort leesmoeilijkheid. Denk hierbij aan onthoudwoorden, woorden met x/y, samenstellingen, botsende klinkers, stomme e, woorden met /c/, woorden met -ooi, -oei, -aai en -eeuw en verkleinwoorden.

De kaarten worden verdeeld over de spelers. Ben je maar met zijn tweeën? Maak dan een pot in het midden. Ben je aan de beurt? Dan mag je aan een andere speler vragen of zij een kaart voor jou hebben. Belangrijk is dat je vraagt om een kaart van een kwartet waarvan jij een andere kaart hebt. Hierop kun je namelijk zien welke kaarten er binnen dit kwartet zijn en aan de hand daarvan om een kaart vragen.

Heeft die speler de kaart voor jou? Dan mag je nog een keer. Heeft die speler er geen? Dan is je beurt voorbij. Heb je vier kaarten van een onderwerp? Dan heb je kwartet! Degene met de meeste kwartetten wint.

Recensie

De Gorgels EUG AVI kwartet
Speel je met me mee?


Van Uitgeverij Zwijsen mocht ik dit AVI kwartet testen. Het is een kwartetspel waarbij leesmoeilijkheden geoefend worden. Met soms voor beginnende lezers pittige teksten zoals ‘Brutelaars stinken naar verrotte zweetsokken‘ en ‘Bobba is een extreem snelle Waakgorgel‘ is het geschikt voor iets geoefende lezers. De dikgedrukte woorden zijn de woorden waarin de leesmoeilijkheid geoefend moet worden. Een groot voordeel aan deze leuke manier van oefenen met deze woorden is dat ze eerder herkend zullen worden omdat het woordbeeld bekend is.

Naast dat het lezen geoefend wordt is kwartet ook gewoon een leuk spel om te spelen. Het zorgt voor interactie tussen de spelers. Dat de Gorgels op alle kaarten terug komen maakt het spel extra leuk, vooral als de kinderen het boek gelezen of geluisterd hebben.

Ik kan dit spel dan ook aanraden aan alle scholen (groep 3/4) om in de spelletjes- of leeskast te plaatsen. Tevens kan ik het ook aan ouders aanraden om lekker thuis met de kinderen te spelen.

Met dank aan Uitgeverij Zwijsen voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Bekijk de speltrailer hier:

Meer Gorgels

Er zijn twee leesboeken verschenen. De Gorgels en De Gorgels en het geheim van de gletsjer. Daarnaast zijn er ook twee prentenboeken over de Gorgels verschenen. Wereld van de Gorgels en De Gorgels en de grote operatie.

Naast het AVI kwartet zijn er ook andere spellen:

Veel speel- en leesplezier!

Vergelijkbare artikelen