De Gorgels en het geheim van de Gletsjer

[DOOR BIANCA] ‘Die-twee-lijnen-zijn-denk-ik-zeg-maar-de-voeten-van-Belia.
Ze-hebben-haar-waarschijnlijk-helemaal-achter-zich-aan-gesleept-of-niet-of-wel,’ zei Bobba.’

– De Gorgels en het geheim van de Gletsjer –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 4 om zelf te lezen.

Het verhaal

De Gorgels en het geheim van de gletsjerMelle en zijn familie gaan logeren bij een oude vriend van papa in de Alpen. Bijna alle Gorgels zitten op het Eiland, waar ze moeten zijn als de R niet in de maand zit. Alleen de Waakgorgels van Melle en Limoni zijn stiekem meegegaan op vakantie met de familie.

Maar het gaat bijna meteen al mis, Limoni vergeet haar rugzak waar Belia inzit. Als Limoni haar rugzak terug heeft is Belia weg. Waar is Belia gebleven?

Samen met Katja, die alles weet over de bergen, gaan ze op zoek naar Belia. Ze beleven spannende avonturen in de gletsjer. Zullen ze Belia vinden en uit de handen kunnen blijven van de murmeltieren, roofvogels en Kotsbalgers? Ze krijgen gelukkig hulp van de Berggorgels, maar of ze op tijd zijn om Belia te redden…

Benieuwd naar dit boek? Bekijk hier het inkijkexemplaar of bekijk hier de boektrailer:

Recensie

Toen ik zag dat er een vervolg was op de Gorgels, wilde ik die meteen lezen. Jochem Myjer heeft weer een prachtig boek geschreven. Ook dit deel heb ik bijna in één keer uitgelezen. Het lukte me niet om het boek na een hoofdstuk weg te leggen. Het is een heerlijk verhaal vol avonturen en leest heel vlot weg.

Je hoeft het eerste deel niet perse gelezen te hebben om dit boek te kunnen begrijpen. Door de prachtige tekeningen van Rick de Haas komt het verhaal helemaal tot leven. Het is net of je zelf op de gletsjer staat en je voelt de angst, het verdriet van iedereen.

Wil je nog meer weten over De Gorgels kijk dan op www.degorgels.nl.

Met dank aan Uitgeverij Leopold voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen De Gorgels en het geheim van de gletsjer

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De Gorgels en het geheim van de gletsjer zijn: 

 • Wat gebeurt er als je iets voor het eerst ziet? Lees bladzijde 20 ‘Papa keek weer… t/m bladzijde 20 ‘…nooit meer vergeten.’
  Leesvraag: Gebeurt er in jouw boek ook iets voor de eerste keer? En wat doet dat dan met de hoofdpersonen?
 • Lees bladzijde 24 ‘Papa pakte de plastic… t/m bladzijde 32 ‘…met boze passen naar het benzinestation.’ Melle wordt van iets beschuldigd wat hij niet gedaan heeft.
  Leesvraag: Wordt jouw hoofdpersoon ook wel eens beschuldigd van iets wat hij niet gedaan heeft?
 • Melle denkt dat hij in sneeuw springt. Lees bladzijde 32 ‘Katja liep voor Limoni… t/m bladzijde 32 ‘…Ik hoor mijn maag knorren.’ Melle vergiste zich, hij was niet in de sneeuw gesprongen, maar in een berg zout.
  Leesvraag: Vergist jouw hoofdpersoon zich ook wel eens? Dat het iets anders blijkt te zijn dan wat hij eerst dacht?
 • Lees bladzijde 68 ‘Er sprong iets… t/m bladzijde 69 ‘…een traan over zijn wang.’ Bobba wil eigenlijk niet dat Melle de waarheid spreekt, maar hij doet dat toch.
  Leesvraag: Wat zou jouw hoofdpersoon doen, zou hij ook de waarheid vertellen of liegen?
 • Grijze Gorgel is boos op Melle en Bobba. Lees bladzijde 69 ‘Bobba keek naar… t/m bladzijde 70 ‘…Hij drukte op het rode knopje.’
  Leesvraag: Lees straks een stukje uit jouw boek voor waar iemand boos is. Kunnen wij dat aan je stem horen?
 • Elke Gorgel heeft zijn eigen EUG. Lees bladzijde 112 ‘Bobba wil je heel eerlijk… t/m bladzijde 114 ‘…liepen ze naar buiten.’
  Leesvraag: Kan je jouw hoofdpersoon ook aan een unieke eigenschap herkennen?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De Gorgels en het geheim van de gletsjer.

Overige ideeën

 • Katja heeft een hele mooie plattegrond van de omgeving getekend (zie bladzijde 104). Teken een plattegrond van jouw schoolomgeving.
 • Lees het verhaal niet verder dan bladzijde 115. Elke Gorgel heeft zijn eigen EUG. Lees bladzijde 112 ‘Bobba wil je heel eerlijk… t/m bladzijde 114 ‘…liepen ze naar buiten.’ voor.
  Vertel of schrijf welke EUG jij denkt dat Melle heeft.
 • Als jij je eigen Waak Gorgel zou kunnen zien. Hoe zou hij/zij er dan uitzien? Teken je eigen Waak Gorgel.

Andere delen

Bekijk ook: De Gorgels

Vergelijkbare artikelen