De groene hand #1 De vijf opdrachten

‘Met rode wangen leest Flora de brief nog een keer.
Wow, wat is door club?
Hier heeft ze nog nooit van gehoord!
Wie zouden erbij horen?’

De groene hand #1 De vijf opdrachten –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 5 om zelf te lezen.

Het verhaal

De groene hand #1 De vijf opdrachtenFlora en Anniek wonen in een dorp waar nooit iets gebeurt. Het is oersaai en de dames snakken wel naar wat spanning. Op een dag ontvangt Flora een geheime brief in haar laatje. Ze mag het aan niemand laten zien en moet het thuis open maken. Na schooltijd weet Flora niet hoe snel ze thuis moet komen. Ze laat er zelfs haar beste vriendin Anniek voor in de steek.

De brief nodig Flora uit om lid te worden van de geheime club De groene hand. Hiervoor moet Flora een aantal opdrachten uitvoeren en ze mag er met niemand over spreken. Faalt ze of praat ze erover, dan mag ze niet bij de club. Zal het Flora lukken om alle opdrachten van De groene hand uit te voeren en lid te worden van de club? Komt Flora erachter wie er achter De groene hand zit?

Recensie

Tijdens de Middag van het Kinderboek ’18 ontmoette ik Susan van ‘t Hullenaar en ik gaf haar mijn kaartje. Later mailde ze mij meer informatie over haar boeken. Het verhaal van De groene hand sprak mij erg aan en ik mocht een recensie-exemplaar ontvangen.

Van begin tot eind is het spannend wat De groene hand zal zijn en wie erachter zitten. Flora verdenkt de een na de ander en als lezer wordt je hier helemaal in meegenomen. De opdrachten die Flora uit moet voeren zijn erg spannend en maken je nog nieuwsgieriger naar deze geheime club. Op het eind wordt duidelijk wie er achter de geheime club zit, maar dat wil ik hier nog niet verklappen 😉

Met dank aan Susan van ‘t Hullenaar voor het toezenden van dit recensie-exemplaar en het tweede deel voor in de klas.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan bij de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen De groene hand #1 De vijf opdrachten

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De groene hand #1 De vijf opdrachten zijn: 

 • Ken je dit gevoel? Lees bladzijde 7 ‘Er gebeurt nooit iets…‘ t/m bladzijde 8 ‘…dan snel naar boven.‘ voor. Herkennen kinderen het gevoel dat er nooit iets gebeurt in hun omgeving? Dat ze op zoek zijn naar avontuur, maar er niks bijzonders te ontdekken is?
  Leesvraag: Hoe zou de hoofdpersoon denken over de plek waar hij/zij woont? Gebeurt daar juist wel iets of ook niet?
 • In dit boek moet Flora 5 opdrachten uitvoeren om lid te worden van De groene hand. Bedenk een club die bij jouw boek past en bedenk hier 5 opdrachten bij die jij uit zou moeten voeren om lid te worden van die club.
 • Lees bladzijde 76 ‘De laatste opdracht…‘ t/m bladzijde 77 ‘…De groene hand.‘ voor. Wat zou jij wensen?
  Leesvraag: Bedenk een wens voor een personage uit jouw boek.

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De groene hand #1 De vijf opdrachten.

Overige ideeën

 • Lees het verhaal voor t/m bladzijde 12 ‘…snel over het papier.‘ Laat de kinderen de brief en het verloop van het verhaal afschrijven. Hoe loopt het verhaal af?
  De groene hand #1 De vijf opdrachten
 • Kunnen de kinderen net zo goed speuren als De groene hand? Speel het spel nadat je bladzijde 12 ‘De groene hand…‘ t/m bladzijde 16 ‘…vast snel achter.‘ voorgelezen hebt.
  Alle kinderen zitten in de klas. Eén kind wordt de gang op gestuurd nadat hij/zij nog een goede blik op de gehele klas heeft geworpen. Daarna veranderen jullie 5 details in het klaslokaal. Denk aan kinderen die van vest/shirt wisselen, iemand anders die een bril opzet, kinderen die van plek wisselen, de klok op de kop, etc. Lukt het de detective om de 5 veranderingen binnen 5 minuten te vinden?
 • Bekijk de interactieve leskaart voor lesideeën bij dit boek

Andere delen van De groene hand:

Andere boeken voor groep 5-6 over vriendschap

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen