De Groene Hand #2 Het beeld van Raban

[DOOR BIANCA] ‘Maar hoe zit het nu met dat beeld?’ vraagt Hilde.
‘Daar heb ik niets meer over gehoord. Het is al drie maanden geleden.
Volgens mij heeft de politie het al opgegeven,’ antwoordt Anniek.
‘Een onopgelost mysterie dus…,’ zegt Daniël.‘

– De Groene Hand #2 Het beeld van Raban –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 5 om zelf te lezen of voor oudere kinderen met leesproblemen.

Het verhaal

De groene hand #2 Het beed van RabanDe geheime club, De Groene Hand is compleet. Ze bestaan nu uit vijf leden: Daniël, Flora, Hilde, Anniek en Fabio. Nu alleen nog een mysterie dat ze op willen lossen. Het wordt het beeld, een droevige engel die op het kerkhof in het dorp stond, die verdwenen is.

De Groene Hand gaat op zoek naar het beeld en probeert te ontdekken wie dat gedaan heeft. Hiervoor proberen ze allemaal informatie te verzamelen. Als eerste gaan ze naar het kerkhof waar ze iets vinden. Van wie is dat?

Wie zit erachter de verdwijning van het beeld van Raban? En durven de leden alle opdrachten om het mysterie op te lossen uit te voeren?

Recensie

De Groene Hand #2 is het tweede deel van de serie. Je hoeft niet het eerste deel te lezen om dit deel te begrijpen. Vanaf het begin word je meegenomen om het mysterie van De Groene Hand op te lossen. De leden zijn het niet altijd met elkaar eens en ze merken ook dat het soms best lastig is om het geheim te houden waar ze mee bezig zijn.

Het boek is opgebouwd uit korte hoofdstukken met korte zinnen en eenvoudig taalgebruik. Daarom is dit boek ook geschikt voor kinderen met leesproblemen vanaf ongeveer 8 jaar/groep 5.

Met dank aan Susan van ‘t Hullenaar voor het toezenden van dit recensie-exemplaar. Eerder las Kinderboekenjuf het eerste deel uit de serie De groene hand #1 De vijf opdrachten.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan bij de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen De groene hand #2 Het beeld van Raban

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De Groene Hand #2 Het beeld van Raban

 • Lees hoofdstuk 2 voor op bladzijde 9 t/m bladzijde 11. Anniek is de leider van De Groene Hand.
  Leesvraag: Wie neemt in jouw boek de leiding?
 • Lees bladzijde 27 ‘Het doosje hoort…’ t/m bladzijde 28 ‘…doosje met de oorbel.‘ De man doet net of de oorbel niks waard is, terwijl je weet dat dat wel zo is.
  Leesvraag: Komt het in jouw boek ook voor dat iemand anders voorgelogen/bedrogen wordt?
 • Lees bladzijde 62 ‘Toet toet…‘ t/m bladzijde 62 ‘…start de motor weer.
  Leesvraag: Wat zou jouw hoofdpersoon doen in dit geval? Doorlopen of instappen en waarom?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De groene hand #2 Het beeld van Raban.

Overige ideeën

 • Lees bladzijde 7 ‘Waar blijft ze nou?’…’ t/m bladzijde 7 ‘…bij de club gekomen.‘ voor. De Groene Hand heeft als teken een polsband met vijf groene stenen. Bedenk in groepjes van ongeveer 4 kinderen de naam voor jullie geheime club en een teken waaraan jullie elkaar herkennen. Teken of knutsel jullie teken.
 • Lees bladzijde 96 ‘Het grind knispert…‘ t/m bladzijde 97 ‘…ziet de man natuurlijk niet.‘ voor. Wat zou jij doen als jij Flora of Daniël zou zijn? Bedenk hoe het verder gaat.

Andere delen

Vergelijkbare artikelen