De Gruwelshow

Ik begon Duifjes verhaal voor te lezen. Het ging over een avontuur dat ik me maar al te goed herinnerde en dat ook over een modeshow ging! Het heette DE GRUWELSHOW!
– De gruwelshow –

Het verhaal

De gruwelshowGeronimo ontvangt een verhaal van Duifje. Zij heeft dit verhaal geschreven en vraagt Geronimo het uit te geven. Met zijn zus in de taxi besluit Geronimo het verhaal ‘De gruwelshow‘ voor te lezen.

Madame Tosca, de huishoudster van Duifjes familie, doet mee aan de modeontwerpwedstrijd van Onno Outfit. Ze maakt prachtige griezelontwerpen en Duifje besluit haar te helpen. Ze vraagt, of beter gezegd eist, dat Geronimo komt helpen en als mannelijk model mee loopt in de modeshow. Geronimo wordt voor elk klusje gevraagd en werkt zich helemaal in het zweet. Zou het hem lukken om 183 doodskisten te poetsen, 713 mummies af en in te wikkelen, 77 pannen af te wassen en 313 piranha-gebitten te poetsen? Zou het hem daarnaast ook nog lukken om te schitteren tijdens de modeshow?

Echter blijkt de modeshow een onmogelijke opgave als blijkt dat al Madame Tosca’s ontwerpen verdwenen zijn. Zou het haar lukken om haar ontwerpen op tijd terug te vinden? Kan de modeshow wel door gaan?

Recensie

Een griezelig boek met een mode insteek. Ook in dit boek van Geronimo Stilton lees je over een probleem dat met het speurwerk van Geronimo en zijn vrienden opgelost wordt. Het boek heeft een happy end, waarbij alle personages gelukkig zijn. Ook degene die de misdaad begaan zijn, juist omdat zij de misdaad vanuit onvrede begaan zijn. Geronimo en zijn vrienden lossen het probleem op.

Het leukste aan dit boek is dat het eigenlijk een boek in een boek is (net als bij Griezelen in de achtbaan). Je leest hoe Geronimo het boek van Duifje ontvangt en gaat lezen. Als lezer lees je dit verhaal mee.

De gruwelshow is een groot succes om voor te lezen aan de klas als introductie van een griezelmodeshow. Kinderen vanaf groep 4/5 kunnen dit boek zelf lezen. Het is echt een aanrader voor kinderen die van mode houden.

Hartelijk dank aan Uitgeverij Wakkere Muis voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen?

Ideeën mini leeslessen De Gruwelshow

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De gruwelshow zijn:

 • In dit boek worden de moeilijke woorden uitgelegd. Lees bladzijde 11 ‘‘Au!’ ‘Aiaiaiaiai, watje!’‘ t/m ‘…met die vleermuis!‘ voor. Weten de kinderen wat ‘Er was geen land te bezeilen met die vleermuis‘ betekent? Welke stappen zou je tijdens het lezen kunnen gebruiken om achter de betekenis van moeilijke woorden te komen?
  GruwelshowIn de boeken van Geronimo Stilton wordt de uitleg gegeven d.m.v. een sterrtje. Lees de tekst bij het sterretje op bladzijde 11 voor. Hoe is dit in jouw boek? Welke moeilijke woorden kom je tegen en hoe kom je erachter wat ze betekenen?
 • Lees het verhaal voor t/m bladzijde 74. Wie verdenken de kinderen? Kunnen zij het mysterie oplossen? Lees daarna verder en bekijk wie het goed had. Laat de kinderen na bladzijde 92 opnieuw opschrijven wie zij denken dat het gedaan heeft. Lees vervolgens het boek uit. Wie had het 1 x goed? Wie 2 x?
 • Het verhaal heeft een happy end. Lees bladzijde 103 ‘Duifje liep naar…‘ t/m bladzijde 111 ‘…opluchting en geluk.‘ voor.
  Leesvraag: heeft jouw verhaal een happy end?

Overige ideeën

 • Organiseer zelf een Gruwelshow! Hoe komen de kinderen verkleed? Of nog beter: laat de kinderen hun eigen kleding ontwerpen met kosteloos materiaal.
 • Doe mee aan de ontwerpwedstrijd van Onno Outfit. Laat de flyer op bladzijde 18 zien. Welk kind ontwerpt de griezeligste outfit. Dit kan op papier of in het echt.
 • Stelopdracht: Duifje heeft haar avontuur met Geronimo op papier gezet. Laat de kinderen zelf een avontuur met Geronimo bedenken waarbij zij zelf de hoofdrol spelen. Let op dat je de schrijfstijl van Geronimo toepast. Laat hiervoor bladzijde 88/89 zien. Verschillende lastige woorden worden kleurrijk weergegeven.
  De gruwelshow

Andere delen

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen