Sterren van Morgen – De honger van Max

‘Van roze koeken kreeg je altijd heel snel genoeg, maar dat was een kwestie van dooreten.
Gewoon niet over nadenken, dan was zo’n pak van vier snel genoeg leeg. Drop smaakte niet met roze koeken.
Je kon beter eerst winegums eten, dan ging dat goed, en chips kon eigenlijk altijd.
Met cola spoelde je sowieso alles makkelijk weg.’

De honger van Max

Het verhaal

De honger van MaxMax wordt door zijn ouders gedumpt bij de kostschool Sterren van Morgen. Zijn ouders gaan namelijk scheiden en ze hebben geen tijd voor hem. Dat weet Max heel goed. Hij heeft zijn ouders horen ruzieën over waarom ze Max juist niet wilden, dus nu moest hij naar de kostschool.

Max is een grote jongen die dol is op eten, vooral ongezond eten want dat is lekker. Al snel lukt het hem om vrienden te maken en met zijn stoere houding vinden veel andere kinderen hem ook nog cool. Al gauw mag hij met derdejaars mee naar een stiekeme hangplek. Hij maakt helemaal de blits als hij sigaretten en eten mee neemt.

Max is ook dol op meisjes. Hij houdt ervan om hun figuur te checken, al werken de jurken die ze moeten dragen niet echt mee. Louise is een erg leuk meisje en samen kunnen ze het goed vinden. Als Louise Max zoent in de geheime grot, weet Max ook niet wat hem overkomt. De volgende dag doet Louise echter raar, ze wil alleen maar vrienden zijn?

Lukt het Max zijn honger te stillen en zijn eetlust te bedwingen? Zou het goed komen tussen Max en Louise?

Bekijk ook: Sterren van Morgen – De tranen van Saar

Recensie

Een bijzonder boek over vreetbuien, erbij willen horen en puberteit. Daarnaast lees je ook over ouders die gaan scheiden, stoere mannenpraat en echte vriendschappen.

Dit was het derde deel dat ik las uit de serie Sterren van Morgen. Het maakt niet uit bij welk deel je begint, elk deel vertelt een ander verhaal met stukjes overlap. Dat is het bijzondere aan deze serie. Door dit deel ben ik erg nieuwsgierig geworden naar het verhaal over Louise. Waarom geeft ze zichzelf een andere naam én waarom wil ze na die zoen alleen maar vriendschap?

Met dank aan Uitgeverij Brandt voor dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Bekijk ook: Sterren van Morgen – Het vuur van Louise

Ideeën mini leeslessen De honger van Max

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De honger van Max zijn: 

 • Max schaamt zich dood voor zijn achternaam. Vooral om hoe zijn vader van hun achternaam zijn bedrijf heeft gemaakt. Lees bladzijde 5 ‘Zijn vader had…‘ t/m bladzijde 8 ‘…zin om te slaan.‘ voor. Hoe zit het met de namen in de klas? Wie baalt er ook van zijn/haar achternaam en waarom? Dit is een mooi begin voor een groepsgesprek over plagen én pesten.
  Leesvraag: welke namen zou je voor jouw hoofdpersoon kunnen verzinnen? Of wordt de hoofdpersoon al geplaagd met zijn naam?
 • De omgang met familie is niet altijd makkelijk. Lees bladzijde 58 ‘Max pakte een…‘ t/m bladzijde 60 ‘…gedobbeld of zo.‘ voor. Max voelt zich erg rot door zijn ouders en hoe ze omgaan met de scheiding. Zijn er kinderen die dit herkennen?
  Leesvraag: welke familiebanden komen er in jouw boek voor?
 • Eten, dat is iets waar Max altijd zin in heeft. Lees bladzijde 84 ‘Max zat…‘ t/m ‘…alles makkelijk weg.‘ voor.
  Leesvraag: komt er eten in jouw boek voor? Op een gezonde of ongezonde manier?

Overige ideeën:

 • Organiseer zelf een stichtersdag van jouw school. Zoek uit wanneer de school gesticht is én door wie. Hoe zorgen jullie ervoor dat deze dag goed gevierd wordt? Welke soorten optredens horen erbij?
  Het is leuk als je de klas in vier groepen verdeeld. Elke groep moet namens een van de vier delen uit de serie een activiteit vormgeven. Denk bij De honger van Max aan iets met een dans (zoals de Morris-dans) of bijvoorbeeld stokpaardrijden.
 • Vergelijk de vier schrijfstijlen met elkaar. Kun je verschillen en overeenkomsten vinden?

Bekijk ook: Sterren van Morgen – De wereld van Wollebrandt

Andere delen

Dit verhaal maakt deel uit van een vierdelige-serie. De boeken volgen elkaar niet op, in tegenstelling tot veel andere series. Deze boeken vullen elkaar juist aan. Vanuit vier verschillende invalshoeken lees je de verhalen van vier leerlingen aan de kostschool De sterren van morgen.

Vergelijkbare artikelen