De jongen die draken kweekte

[DOOR LINDA] ‘Als mensen me vragen wat we in grootvaders tuin kweken, denken ze waarschijnlijk aan komkommers, tomaten en snijbonen. Ze verwachten vast niet dat het ware antwoord ‘draken’ is.
Maar dat is het wel.
We kweken draken.
En ik kan je één ding vertellen: dat is een hoop meer gedoe dan komkommers.

– De jongen die draken kweekte –

Dit boek zou voorgelezen kunnen worden vanaf groep 3 en 4 en kinderen kunnen het boek zelf lezen vanaf groep 4 en 5.

Het verhaal

De jongen die draken kweekteTomas gaat met zijn opa aan de slag in de tuin. Hier ontdekt hij een bijzondere plant met vruchten. Eén van de vruchten neemt hij mee naar huis. Hij legt hem op zijn kamer en gaat beneden eten. Wanneer hij veel lawaai van boven hoort komen, gaat hij een kijkje nemen. Dan ontdekt hij een echte draak in zijn kamer.

De draak is uit de vrucht gekomen. Als opa de dag daarna de plant uit de tuin wil scheppen, houdt Tomas dit tegen. Ze gaan op zoek naar meer informatie over de plant. Ondertussen probeert Tomas zijn draak goed te verzorgen en is hij erg benieuwd of er ook draken zijn gekomen uit de vijf opengebarsten vruchten die hij samen met opa op de grond heeft gevonden.

Recensie

De voorkant ziet er aantrekkelijk uit. Dit zorgt er, in combinatie met de titel, voor dat ik erg benieuwd ben naar het verhaal. Door het stukje op de eerste pagina zat ik direct in het verhaal. Ik heb het boek in één ruk uitgelezen.

Ik heb genoten van de schrijfstijl en het grappige taalgebruik. Om stukjes zoals: ‘de zelfs-een-ontsnapte-neushoorn-kan-me-niet-opzij-krijgen-blik’ en ‘ik-kom-lkker-op-je-schoot-zitten-aai-me-alsjeblieft’, heb ik erg hard gelachen.

In het begin van het verhaal kreeg ik de indruk dat Tomas de draken met zijn opa zou gaan kweken. Dat hij de draak geheim hield voor zijn opa, verbaasde me. Als hij het zijn vrienden vertelt geloven ze hem eerst niet en daarna willen ze zelf natuurlijk ook een draak, leuk dat dit lukt.

Met dank aan Uitgeverij Lemniscaat voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen De jongen die draken kweekte

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De jongen die draken kweekte zijn: 

 • Lees op bladzijde 6 ‘Zonder de brandnetels…‘ t/m bladzijde 8 ‘…marshmallows kon roosteren.‘ voor. Opa heeft een twinkeling in zijn ogen, hij straalt van plezier.
  Leesvraag: Is er in jouw boekiemand met een twinkeling in zijn of haar ogen?
 • Lees op bladzijde 14 ‘Gaat grootvader zijn…‘ t/m ‘…heel vreemds zag.‘ voor. Mama heeft een hele bijzondere blik, namelijk: de zelfs-een-ontsnapte-neushoorn-kan-me-niet-opzij-krijgen-blik.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die ook zo’n blik kan gebruiken?
 • Lees op bladzijde 34 ‘Ik bleef zo…‘ t/m ‘…daarna weer terugtrok.‘ voor. Tomas is bang dat alles is een ‘dit kan niet waar zijn’-rookwolk zou opgaan.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook een situatie die in zo’n rookwolk op zou kunnen gaan?
 • Lees op bladzijde 37 ‘TomTom is groot…‘ t/m bladzijde 39 ‘…onder mijn bed.‘ voor. De draak lanceerde zichzelf in de verschrikkelijke paniekstand.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand met een verschrikkelijke paniekstand?
 • Lees op bladzijde 96 ‘Ik bevroor terwijl…‘ t/m bladzijde 97 ‘…en sliep hij.‘ voor. Liam is een behoorlijke pestkop.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook een pestkop? Wat doet deze pestkop?
 • Lees op bladzijde 100 ‘Maar voordat hij…‘ t/m bladzijde 102 ‘…beetje gekwetst uitzag.‘ voor. Ted, Kat en Kai geloven niets van de smoesjes van Tomas.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die niet geloofd wordt? Hoe komt dat?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De jongen die draken kweekte.

Overige ideeën

 • Stelopdracht: Lees op bladzijde 28 ‘Langzaam en heel…’ t/m bladzijde 30 ‘… echte draak was.’ Tomas ontdekt een echte draak in zijn kamer. Wat zou jij doen als dit bij jou zou gebeuren? Schrijf hier een verhaal over.
  De jongen die draken kweekte
 • Handleiding: In het boek worden een heleboel dingen genoemd waar je rekening mee moet houden bij het grootbrengen van een draak. Schrijf een handleiding voor het verzorgen van een draak. Je kunt hiervoor de informatie gebruiken die in het boek gegeven wordt en dit zelf eventueel aanvullen.

Andere delen

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen