De Kerstmisaurus en de Winterheks

”Niet zeggen! zei de Kerstman snel.
‘Wanneer je ook de…’ zei Sub-Zero plagerig.
‘Ik meen het, Sub!’ waarschuwde de Kerstman.
Het wezentje leek bijna te ontploffen van ondeugd. ‘Oké, ik zal niks zeggen,’ zei hij.
De kerstman zuchtte opgelucht.
Sub-Zero grinnikte vals. ‘Vooral niks over de WINTERHEKS.”
– De Kerstmisaurus en de Winterheks –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen voor kinderen vanaf groep 6.

Het verhaal

De Kerstmisaurus en de WinterheksWillem, Bob, Pamela en Brenda kijken uit naar de kerstdagen. Ja, je leest het goed, ook Pamela en Brenda kijken uit maar kerstmis!

‘Die kerstbetovering liet hen niet meer los en in de zomer besloten Bob en Pamela
dat de familie Kwel bij de familie Tuffer in huis zou gaan wonen!’

Thuis zijn de voorbereidingen voor kerstmis in volle gang. Brenda gaat de kerst bij haar vader doorbrengen, daarom wil Bob haar op haar laatste dag thuis DE kerstbeleving van de Tuffers meegeven. Plots lijkt het alsof de tijd stil staat en dat kan maar één ding betekenen weet Willem: de Kerstman komt op bezoek!

De Kerstman neemt Bob, Pamela, Brenda en Willem mee naar de Noordpool voor een rondleiding. Bob zijn dag kan niet meer stuk. Op de Noordpool vallen ze van de ene in de andere verwondering. Zeker als er ook nog eens een elf in de diepvries verdwijnt. Daar ontmoeten ze Sub-Zero, die toch wel heel geheimzinnig doet over… de Winterheks. Waarom mogen ze hier niets over weten van de Kerstman? Hoe moet Willem Brenda tegenhouden als zij besluit op zoek te gaan naar Verbo Den? Zal het Willem lukken om kerstmis te redden?

Bekijk ook: De Kerstmisaurus

Recensie

Deel 1 over de Kerstmisaurus was al magisch, maar deel 2 is net zo magisch en misschien nog wel magischer! Je wordt als lezer weer meegenomen naar de Noordpool, waar de vrolijkheid van de elfen en de wintersfeer je een echt kerstgevoel geven. Het fijne is ook dat Brenda en Willem het in dit boek zo goed met elkaar kunnen vinden. Brenda heeft nog wel haar nukken, maar van binnen is het ook een goed kind dat gewoon een familie nodig heeft.

Vooraf had ik de indruk dat de Winterheks ‘slecht’ zou zijn, maar niks blijkt minder waar. De Winterheks krijgt een bijzondere plek in het gehele kerstverhaal. Tijdens het lezen van je van begin tot eind in verwondering. Niks is voorspelbaar en alles is kerstmagisch.

De illustraties van Shane Devries zijn PRACHTIG en vullen het verhaal goed aan.

De Kerstmisaurus en de WinterheksLeuk is het ook dat er in het boek gelinkt naar een ander boek van de schrijver, namelijk De Knerpers.

‘Wat een stuk chagrijn,’ fluisterde Willem tegen de Kerstman.
‘Ja, zijn overgrootvader was een Knerper,’ zei de Kerstman.’

Ken je dat gevoel? Dat je in een boek waar geen einde aan mag komen het woord ‘EINDE’ tegen komt… De Kerstmisaurus is zo’n boek waar ik niet genoeg van kan krijgen. Helaas heb ik nu ook het tweede deel al uit… Zou er nog een derde deel komen?

Ik kan dit boek aanraden aan alle kinderen vanaf groep 6 om zelf te lezen of aan leerkrachten vanaf groep 5 om voor te lezen.

Met dank aan Uitgeverij Billy Bones voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Bekijk ook: Een jongen met de naam Kerstmis

 

Ideeën mini leeslessen De Kerstmisaurus en de Winterheks

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De Kerstmisaurus en de Winterheks zijn:

 • Op bladzijde 6 en 7 worden de personages aan je voorgesteld. Laat deze pagina zien en lees de teksten voor.
  Leesvraag: Stel de personages voor die in jouw boek een rol hebben. Maak er eventueel zo’n mooie pagina van.
 • Weet iemand wat een proloog is? Een proloog is een soort inleiding van het boek. Het geeft je vaak wat extra informatie van iets wat al geweest is of wat nog komen moet. In dit proloog dat begint op bladzijde 13 lees je over een wereld zonder kerstmis! Wat een ramp. Leesvraag: Is jouw boek zonder Kerstmis? Voeg aan jouw verhaal Kerstmis toe!
 • Lees bladzijde 45 ‘Buiten klonk een…‘ t/m bladzijde 46 ‘…De kerstmisaurus!‘ voor. De Kerstmisaurus is het wezen waarover dit boek gaat.
  Leesvraag: Komt de titel van jouw boek in jouw boek terug? Hoe?
 • Wat zal Willem wensen? Lees bladzijde 75 ‘Een woud vol wensen…‘ t/m bladzijde 84 ‘…stamelde hij.‘ voor.
  Leesvraag: Welke wens past bij een personage in jouw boek?
 • Op bladzijde 88 lees je over allerlei Elfenwinkels.
  Leesvraag: Bedenk een (elfen)winkel die bij jouw boek past.
 • Willem, de hoofdpersoon van dit boek, zit in een rolstoel. Hij heeft geen slee nodig, luister maar. Lees bladzijde 96 ‘‘Oké, wie gaat als…‘ t/m bladzijde 101 ‘…de looping schieten.‘ voor.
  Leesvraag: Heeft jouw hoofdpersoon ook iets anders dan anderen? Iets bijzonders? Iets wat hem uniek maakt?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De Kerstmisaurus en de Winterheks

Overig idee

 • Achterin het boek lees je na het dankwoord over de top 10 dingen die de schrijver voor Kerstmis wil. Lees dit lijstje voor aan de klas. Bedenk nu zelf dingen die niet in te pakken zijn die jij voor Kerstmis zou willen.

Bekijk ook: De Knerpers

Andere delen

Vergelijkbare artikelen