De Kerstmisaurus

‘Het gerommel werd harder. Het ei begon weer te wiebelen.
Opeens brak het kleine barstje wat verder open.
En nog wat verder… tot er een grote, diepe, donkere barst was waar je bijna door naar binnen kon kijken.’

De Kerstmisaurus –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen voor kinderen vanaf groep 6.

Het verhaal

De KerstmisaurusWillem is een eenzame jongen. Hij zit in een rolstoel en heeft per ongeluk een nieuw meisje op school tot zijn ergste vijand gemaakt. Zijn vrienden is hij nu ook kwijt… Gelukkig heeft hij zijn liefde voor dino’s nog.

Met kerst vraagt Willem dan ook een echte dinosaurus… Maar dat kan toch helemaal niet? Zo denkt de Kerstman er ook over. Die besluit zijn beste namaak-dino ooit te maken. Deze namaak-dino lijkt enorm om de Kerstmisaurus die op de Noordpool woont, dat het een echte vriend voor de Kerstmisaurus wordt. Hoe kan die ooit afscheid nemen van zijn enige vriend?

De Kerstman gaat op kerstavond op pad om alle brave kinderen hun cadeaus te brengen.

De Kerstmisaurus zat in de val!
Als hij nu uit de slee zou klimmen, zou iedereen hem zien. Dan zou de Kerstman meteen weten dat hij in de slee had gegluurd en een netjes ingepakt cadeau had verkreukeld! En dat mocht natuurlijk niet!
Maar als hij bleef zitten, zou hij dus in de slee van de Kerstman met de rendieren rond de wereld vliegen.’

En zo gebeurt het dat de Kerstmisaurus bij Willem Tuffer terecht komt. Zal Willem dan toch een echte dinosaurus krijgen met kerst? En dan heb je nog de Jager die bijna zijn hele leven lang al jaagt op vliegende rendieren. Zal het hem dit jaar lukken om een vliegend rendier neer te schieten? Of komt er nog iets veel beters op zijn pad?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Recensie

Al jaren ben ik DOL op kerstmis. Toen ik het persbericht van De Kerstmisaurus ontving, heb ik dit boek ook gelijk aangevraagd. Het duurde even voor het binnenkwam, maar wat was dat een prachtig cadeautje!

De Kerstmisaurus

Het boek staat vol kerstmagie. Zo is Willems vader dol op kerstmis, net als ik!

Hij vond het altijd heerlijk als zijn vader hem verhalen vertelde. Daar was meneer Tuffer dan ook heel goed in, vooral in kerstverhalen, want zoals je weet hield hij van alles wat met Kerstmis te maken heeft. Al sinds hij zelf een kleine jongen was, vond hij Kerstmis de fijnste tijd van het jaar en was hij altijd de eerste die met Kerstmis vieren begon.’

De Kerstmisaurus

En het leuke aan dit boek is dat je nieuwe dingen over het kerstfeest te weten komt. Zo maken de Elfen helemaal geen cadeautjes maar verbouwen en delven zij. De cadeautjes ontstaan doordat de Kerstman de brieven voorleest aan een hele oude, kromme toverkerstboom. Maar helaas is er naast kerstmagie ook een Jager… Die maakt het verhaal erg spannend! Zal het de Jager lukken om de vliegende rendieren of nog erger… de Kerstmisaurus neer te schieten?

De Kerstmisaurus

Ik kan dit boek erg aanraden aan kinderen vanaf groep 6 om zelf te lezen! Zeker voor die kinderen in de bovenbouw die dol zijn op dinosaurussen.

Met dank aan Uitgeverij Billy Bones voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen De Kerstmisaurus

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De Kerstmisaurus zijn:

 • Lees bladzijde 22 ‘Hoofdstuk 1…’ t/m bladzijde 23 ‘ …van dinosaurussen hebben.‘ voor.
  Leesvraag: Welke tekst uit jouw boek zou eigenlijk ook in hoofdletters geschreven moeten worden? Of met een ander kleurtje? Schrijf deze bladzijde uit jouw boek over.
 • Hou jij van Kerstmis? Lees bladzijde 23 ‘Behalve van…‘ t/m bladzijde 24 ‘…door te komen.‘ voor. Is er iets anders waar jij zo dol op bent als de vader van Willem?
  Leesvraag: Waar is jouw hoofdpersoon dol op?
 • Is alles wat in een boek staat echt waar? Lees bladzijde 25 ”Vrolijke 1 december…‘ t/m bladzijde 32 ‘..staat in een boek.‘ voor.
  Leesvraag: Lees een stukje uit jouw boek voor en laat ons beslissen of dit wel of niet waar is.
 • Laat de kaart op bladzijde 46/47 zien.
  Leesvraag: Hoort er een kaart bij jouw boek? Wat zou erop staan?
 • Lees de zin op bladzijde 109 voor ‘‘Tuurlijk mag dat…‘ t/m ‘…naast de woonkamer.‘ Lees nu ook de zin zonder de schuine woorden voor. Zo klinkt het al veel minder erg.
  Leesvraag: Welke zin uit jouw boek kun jij met een paar woorden veel negatiever of positiever maken?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De Kerstmisaurus.

Overige ideeën

 • Bedenk zelf een lied bij jouw personages. Lees bladzijde 33 ‘Hoofdstuk 2…‘ t/m bladzijde 35 ‘…Noordpool altijd.‘ voor ter inspiratie.
 • Schrijf een bladzijde uit jouw boek opnieuw. Zorg ervoor dat de tekst nu rijmt. Lees bladzijde 35 ‘En als ze…‘ t/m bladzijde 36 ‘…zongen ze toch.‘ voor ter inspiratie.
 • Elf yourself! Plak een foto van jezelf op de elf en versier jezelf tot elf.
  Download hier het werkblad: Elf yourself
  De Kerstmisaurus
 • Ontwerp zelf een dino voor Willem. Lees eerst het verhaal voor t/m bladzijde 144.

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen