De keukenprins van Mocano – Circus op stelten

[DOOR LINDA] ‘Ik liet me op mijn knieën zakken en keek met open mond om me heen.
Alles was met zwarte verf beklad.
De glanzende rode banken. De zachte kussens op de banken.
Het tentzeil. De trapeze. Het vangnet.
Het kleine podium dat we speciaal gebouwd hadden voor oom Antonio.
De palen.
Overal waar ik keek, zat zwarte verf.
Trixie liet zich naast me op de grond zakken. ‘De mol’, fluisterde ze. ‘De mol heeft weer toegeslagen.”

– De keukenprins van Mocano – Circus op stelten –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 5 om zelf te lezen.

Het verhaal

De keukenprins van Mocano – Circus op steltenMaximiliaan woont bij tante Kokkie in de keuken van de gevangenis. Zijn tante is daar de kok en zij zorgt voor hem. Zijn vader is een prins en zijn moeder is een ontdekkingsreiziger, daarom kunnen ze niet voor hem zorgen.

Op een dag staat er een meneer voor de deur die zegt dat hij oom Antonio is en dat hij Maximiliaan komt bezoeken. Hij vertelt dat de familie van Max een circus heeft, circus Belinda, en dat dit circus in de buurt is. Samen met Max en Trixie gaat hij er naartoe. Als ze daar aankomen zijn ze zwaar teleurgesteld. Het circus lijkt verlaten, er worden geen voorstellingen meer gegeven en een aantal artiesten is vertrokken. Het lijkt alsof er een vloek over het circus heerst.

Max wil het er niet bij laten zitten. Hij wil zijn familie graag helpen om het circus weer draaiende te krijgen. Samen met Trixie gaat hij proberen het circus opnieuw op te bouwen en wil hij achterhalen wat er aan de hand is. Zal het ze lukken om het mysterie te ontrafelen? En zal er weer een voorstelling worden gegeven in circus Belinda?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Bekijk ook: Echte duiven vangen boeven

Recensie

Net als de vorige delen, is het boek vlot geschreven en wordt het verhaal snel spannend. In eerdere verhalen komen er, naast Kokkie, geen familieleden van Maximiliaan voor. Leuk dat dit nu wel het geval is.

Mooi om te lezen hoe Max en Trixie het voor elkaar krijgen dat iedereen mee wil helpen door een act voor te bereiden, zodat er weer een voorstelling kan plaatsvinden. Ze laten zich niet kisten door tegenslagen en zijn na iedere tegenvaller juist nog meer gedreven om alles op tijd in orde te hebben.

Het boek sluit af met een mooie boodschap over verschillen tussen mensen, over anders zijn. Er zullen veel kinderen zijn die naar anderen opkijken en die zich soms onzeker voelen als een anders iets beter kan dan dat zij dat kunnen.

Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Bekijk ook: Kasper wordt een kip

Ideeën mini leeslessen De keukenprins van Mocano – Circus op stelten

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De keukenprins van Mocano – Circus op stelten zijn:

 • Trixie en Maximiliaan hebben de hele dag koekjes gebakken. Lees bladzijde 44 ‘Die avond zaten…‘ t/m bladzijde 47 ‘…onze verre nichten.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die gaat koken of bakken?
 • Maximiliaan weet niet wat hypnotiseren is en zijn oom legt het hem uit. Lees bladzijde 56 ‘En dan hebben…‘ t/m bladzijde 57 ‘…Belinda. Ik huiverde.‘ voor.
  Leesvraag: Worden er in jouw boek ook moeilijke woorden uitgelegd?
 • Trixie heeft alleen een bikini aan omdat ze het te warm vindt om andere kleren aan te doen Lees bladzijde 64 ‘De ochtend van…‘ t/m bladzijde 66 ‘…ik mezelf niet.‘ voor.
  Leesvraag: Is het in jouw boek ook warm? Of is het er juist koud?
 • Gustaaf moet zo hard lachen dat de tranen over zijn wangen lopen. Lees bladzijde 124 ‘Gustaaf was zijn…‘ t/m bladzijde 127 ‘…ik moest kijken.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die hard moet lachen?
 • Maximiliaan is zo zenuwachtig voor de voorstelling, dat hij er niet van kan slapen. Lees bladzijde 188 ‘Het was al…‘ t/m bladzijde 190 ‘…bruine beer lag.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die zenuwachtig is?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De keukenprins van Mocano – Circus op stelten.

Overige ideeën

 • Circusact: Maximiliaan en Trixie proberen het circus te redden en regelen verschillende acts. Lees bladzijde 118 ‘Ik greep Trixies…’ t/m bladzijde 120 ‘…van hen verwachtten.’ voor. Als jij zo mogen optreden in een circus, welke act wil je dan opvoeren? Oefen dit en geef een optreden voor de klas.

Bekijk ook: Rory De Raaf Detective

Andere delen

Vergelijkbare artikelen