‘Ondertussen had prinses Lupine zichzelf herpakt.
Ze liep naar prinses Ishana en ging naast haar staan. Wat rook ze lekker!
‘Papa, mama, déze wil ik,’ zei de prinses.
‘Maar dat is een meisje,’ sputterde de koning.
‘Dat zei je net ook al,’ siste de koningin.
‘Dat kan toch niet?’ vroeg de koning aan zijn vrouw.’
– De kikkerbilletjes van de Koning –
Dit boek is geschikt om voor te lezen aan kinderen van alle leeftijden en om zelf te lezen vanaf groep 6.
Het verhaal
De koning is dol op kikkerbilletjes, elke week is het weer een feestje als de kikkerbilletjes op tafel verschijnen. Hij heeft speciaal hiervoor een kelder vol met kikkers in hokjes, zo kan hij altijd genieten van een lekker paar verse kikkerbilletjes. Zijn dochter is minstens net zo dol op de kikkerbilletjes.
Op een dag komt Begonia een groen diertje bij de vijver tegen. Het blijkt een kikker te zijn. Snel haast ze zich naar haar vader. De koning bedenkt zich geen twee keer en snelt zich naar de kikker toe, die wil hij wel in zijn kelder bewaren. Maar daar denkt de kikker anders over! Hij steekt zijn tong uit en de koning verandert zo in een kikker!
Zal ze haar vader ooit nog herkennen als haar moeder hem een plekje geeft in de kikkerbilletjeskelder? Zal haar vader ooit nog de oude worden?
Dit sprookje en 14 anderen lees je in De kikkerbilletjes van de koning, een sprookjesbundel van Janneke Schotveld met 15 verschillende illustratoren.
Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar hier.
Recensie
De kikkerbilletjes van de Koning is een sprookjesbundel met 15 nieuwetijdse sprookjes. Van een lesbische prinses tot een magisch hoofddoekje én van geest Gerrit uit Doetinchem tot een dappere ridster. Je vind het allemaal in deze bundel. Mijn persoonlijke favoriet is Het papiervissertje, waarin de vrouw van het papiervisvissertje steeds weer iets nieuws wenst. Het is nooit goed genoeg.
‘Het papiervisvissertje zuchtte. ‘Kun je nou niet gewoon eens tevreden zijn met wat je hebt? Net als vroeger? We kwamen niets tekort.‘
Sommige verhalen hebben iets weg van al bestaande verhalen. Zoals het vogelmeisje en Iep van Joke van Leeuwen. Maar alle verhalen van Janneke Schotveld zijn op hun manier uniek. Elk verhaal is ook door een andere illustrator versierd met illustraties. Zo kom je hele verschillende stijlen tegen in één boek.
Ik vind het bijzonder hoe Janneke Schotveld ervoor zorgt dat kleine details in verschillende sprookjes terug komen. Zo lees je in meerdere sprookjes over gluipkruid en papiervisjes. Deze sprookjesbundel zou in iedere boekenkast moeten staan zodat de kinderen van nu opgroeien met diversiteit als maatstaf in plaats van uitzondering.
Met dank aan Uitgeverij Van Holkema & Warendorf voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.
Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:
Ideeën mini leeslessen De kikkerbilletjes van de koning
Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De kikkerbilletjes van de koning zijn:
Bij De kikkerbilletjes van de koning geef ik per verhaal enkele mini leeslessen en overige ideeën:
De kikkerbilletjes van de koning
- Voorspel het verhaal. Lees voor t/m bladzijde 6 ‘…iets veel leukers.‘ Wat zal Begonia voor haar verjaardag krijgen?
Leesvraag: Laat ons jouw verhaal voorspellen. - Wat is het verschil tussen padden en kikkers? Zoek de verschillen en overeenkomsten op en beschrijf deze in een venndiagram.
- Teken de kikkerbilletjeskelder na. Hoe zal deze eruit zien? Lees voor t/m bladzijde 10 ‘…haar moeder. ‘Kom.”
Prinses Ishana van overzee
- De liefde speelt een grote rol in dit verhaal. Lees bladzijde 18 ‘Vierhonderd…‘ t/m bladzijde 20 ‘…een arm aanbod.‘ voor.
Leesvraag: Speelt liefde een rol in jouw boek? Hoe? - Waar zal de prinses naar opzoek zijn? Lees voor t/m bladzijde 15 ‘…allermooist aan te kleden.’ Bedenk samen hoe de geschikte kandidaat oor Prinses Lupine eruit zal zien.
- Welke regels zijn er om te mogen trouwen? Voer een gesprek over trouwen en geaardheid.
Joris en de eendagsvlieg
- Wat zou jij doen als je maar 1 dag te leven had? Lees het verhaal voor t/m bladzijde 27 ‘…viel hij weer in slaap.’
Leesvraag: Wat zou jouw hoofdpersoon doen als hij/zij maar 1 dag te leven had? - Stelopdracht: Stel je voor dat jij maar 1 dag te leven had. Je wordt op een ochtend wakker en weet dat dit de enige dag is dat je leeft. Beschrijf hoe jouw dag eruit ziet.
Het papiervissertje
- In welk boek zou jij willen wonen? Lees het verhaal voor t/m bladzijde 34 ‘…ging hij weer.‘
Leesvraag: Zou je in jouw boek willen wonen? Waarom wel of niet? Teken jezelf in jouw boek. Hoe zou het zijn om in dit boek te wonen? - Maak een pop-up kaart van een boek waarin jij wel zou willen leven. Bekijk eventueel dit voorbeeld van Pinterest ter inspiratie.
Het betoverde hoofddoekje
- De ouders van Loubna willen niet dat zij omgaat met de tuinjongen. Lees het verhaal voor vanaf bladzijde 38 ‘Het betoverde hoofddoekje…‘ t/m bladzijde 40 ‘…mopperde de koning.‘
Leesvraag: Worden er dingen verboden in jouw boek? Door ouders of door anderen? - Wat zou jij doen als jij het betoverde hoofddoekje bezat? Schrijf hierover een verhaal.
De Lettervreter
- Lees het verhaal voor t/m bladzijde 52 ‘…vragend aan.‘ Hoe zal de lettervreter eruit zien? Teken hem na.
Leesvraag: Bedenk een dier bij jouw boek. Hoe ziet die eruit? Teken hem eventueel ook na. - Na het verhaal lees je een krantenbericht over wat er gebeurd is. Schrijf nu zelf een krantenbericht bij jouw verhaal waarin je beschrijvend verteld over wat er gebeurd is in jouw boek.
Prinses Flora
- Lees dit verhaal voor ter introductie op lessen over voortplanting (bijvoorbeeld rondom de week van de lentekriebels in maart). Snappen de kinderen dat kindjes niet vanuit bonen groeien? Weet iemand hoe kindjes wel ter wereld komen?
- Wat groeit er wel uit boontjes? Probeer het samen uit. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld dit stappenplan.
Het Piekermannetje
- Waar pieker jij wel eens over? Schrijf of teken ze boven je bed zodat je ze kwijt raakt. Gebruik daarvoor dit werkblad: bed.
Heksje Hetje
- Laat de kinderen in de gymles vliegen op een bezemsteel. Ieder kind krijgt een stok tussen zijn/haar benen, lukt het ze om een parcours af te leggen? Je kunt dit zelfs uitbreiden met een potje zwerkbal.
Sjahieb en Soesja
- Als je 3 wensen had, wat zou jij dan wensen? Lees daarna het verhaal voor. Zijn jouw wensen makkelijk of moeilijk voor deze geest?
Leesvraag: Bedenk 3 makkelijke wensen die jouw hoofdpersoon zou doen. - Beschilder zelf verschillende flessen naar dit lesidee van hobbyhandig.nl.
Het vogelmeisje
- Maak van jouw eigen foto een dier. Plak jouw hoofd op een A4 en versier jezelf met materiaal naar keuze tot een dier. Word jij ook een vogelmeisje met veertjes of ga je voor een ander dier?
De dappere ridster
- In de meeste boeken wordt de hulpeloze vrouw gered door de ridder op het witte paard. In dit boek is dat totaal tegenovergesteld. Zo wordt de prins gered door de dappere ridster op een fiets.
Leesvraag: Wordt er in jouw boek iemand gered? Vertel hierover. Zouden de geslachten ook omgedraaid kunnen worden? Waarom wel/niet? - Deze dappere ridster komt op de fiets. Bedenk zelf een vervoersmiddel en teken jezelf bovenop dit vervoersmiddel. Wie ga je redden? Maak er een stripverhaal van.
Reus Zwamneus
- Lees het verhaal voor t/m bladzijde 125 ‘…spijt van zijn vraag.‘ voor. Hoe groot zal de reus zijn? Zou jij hetzelfde durven als Uk tot nu toe gedaan heeft?
Lees daarna het verhaal uit. Ga dan in gesprek met de kinderen. Wat vinden jullie? Is het goed als de mensen uit het bos blijven? Zijn er plekken op de aarde waar de mensen ook beter weg kunnen blijven? Denk hierbij aan de plasticsoep, het verdwijnende oerwoud en de smeltende ijsrotsen.
Het computervrouwtje
- Schrijf een stappenplan namens het computervrouwtje in jouw computer. Hoe kun je haar het best tevreden houden? (Oftewel: hoe verzorg je jouw computer goed?)
Apenstaarten!
- Hoe zou de wereld eruit zien zonder WIFI? Lees het verhaal voor.
Leesvraag: Wat zou er anders zij in jouw boek als er geen WIFI was?
Overige ideeën
- Bedenk zelf (of met kinderen uit de bovenbouw) gesprekskaartjes om samen te filosoferen over de sprookjes. Bekijk daarvoor eventueel dit voorbeeld van De Filosofiejuf met bekende sprookjes.
- Gaan jullie schoolbreed met het thema sprookjes aan de slag? Verdeel deze sprookjes dan over de groepen en bedenk met de kinderen samen hoe je binnen dit sprookje het thema vorm kunt geven.
- Schrijf zelf een sprookje. Begin met Er was eens…, beschrijf een probleem en zorg voor een happy end.
Eventueel kunnen jullie al deze verhalen samenvoegen tot een sprookjesbundel. In De kikkerbilletjes van de koning is er bij elk verhaal door een andere illustrator een tekening gemaakt. Laat steeds iemand anders de tekeningen bij jouw sprookje maken.