De kleine kerstkoning

[DOOR MICHELLE] ‘Geen bed te vinden in Betlehem. Niet voor Maria en Jozef. En niet voor jou.’ En tóch wilde het kleine koninkje wat hij wilde. Naar Maria.
– De kleine kerstkoning –

Het verhaal

De kleine kerstkoningDe kleine kerstkoning woont bij engelen tussen de maan en de sterren. Hij heeft geen mama en papa, maar dat wil hij juist het allerliefste. Samen met zijn beste vriend engel Gabriël gaat hij op zoek naar een geschikte papa en mama. Op aarde ziet hij Maria en Jozef en hij wil direct naar hen toe. Helaas zijn ze op reis. Hoe kan hij naar Jozef en Maria toe?

Recensies

 

Tijdens de kinderenboekenweek 2017 heb ik een workshop over kinderboeken gegeven op de PABO te Breda. Erik van Os was daar om een presentatie gegeven over zijn boeken. Hij vertelde heel enthousiast wat je allemaal met zijn boeken kan doen in de klas. Tussendoor speelde hij allerlei zelfverzonnen liedjes op zijn gitaar. Een inspirerende presentatie! Na afloop heb ik onder andere het boek De kleine kerstkoning gekocht.

De kleine kerstkoning

Het klassieke kerstverhaal vertelt vanuit het perspectief van de kleine kerstkoning. De kleine kerstkoning is de geest van Jezus. Hij kijkt vanuit zijn ster neer op de aarde. Bij zijn geboorte glijdt hij langs de stralen van de ster naar zijn warme bedje en komt zo bij Maria en Josef.

Het boek is van karton en als je het eenmaal hebt voorgelezen zullen kinderen het snel pakken om weer zelf te lezen. Het boek bevat mooie duidelijke prenten en het verhaal is hierdoor makkelijk te begrijpen.

Zelf dit boek aanschaffen?

Ideeën mini leeslessen De kleine kerstkoning

In de onderbouw werken de mini leeslessen anders. Het voornaamste doel van het voorlezen in de onderbouw is het leesplezier! Kinderen die graag worden voorgelezen en het fijn vinden om boeken te bekijken, zullen later het lezen sneller oppakken. Bij de keuze van het boek is het belangrijk om aan te sluiten bij de belevingswereld van de kinderen.
In onderstaande mini leeslessen staat beschreven hoe je De kleine kerstkoning interactief kan voorlezen. Interactief voorlezen is een manier om naast het vergroten van het leesplezier te werken aan andere doelen zoals het vergroten van de woordenschat, het inzicht in zinsbouw, verhaalbegrip, de communicatievaardigheid en boekoriëntatie te werken.

– Enkele interactieve vragen bij het boek zijn:

Voor het voorlezen (laat de kaft en de binnenkant van de kaft zien):

 • Wie denken jullie dat de kleine kerstkoning is?

Tijdens het lezen:

 • Maar elke dag weer keek het kleine koninkje naar beneden.’ Wanneer zou hij zelf naar beneden mogen?

Na het lezen:

 • Weten jullie waarom Jezus een bijzonder kindje is?

Woorden die goed behandeld kunnen worden bij dit boek om de woordenschat te vergroten:

 • Met behulp van de illustraties/het materiaal: engel, stro.
 • Uitleggen met andere woorden: herberg.
 • Door de woorden voor te doen: knikken, adem, wikkelen in doeken, knielen.

Enkele lesideeën bij het boek zijn:

 • In de kring: Als de kinderen het verhaal kennen, kunnen ze met de beeldjes van de kerststal het verhaal meespelen terwijl je voorleest.
 • Verteltafel: Tijdens de werktijd kunnen de kinderen het verhaal naspelen met de beeldjes en de kerststal. Hierbij kan je ook nog een herberg maken met herbergier, zodat het totale verhaal nagespeeld kan worden.
 • Letter K leren
  • Door te luisteren naar de titel de Kleine KerstKoning. Welke woorden ken je nog meer met de K?
  • Maak een K met je lijf.
  • Zoek de K in een boek.
  • Zoek spullen in de klas waarbij je in de naam de k hoort.
 • Knutsel een kerstengeltje, bekijk ter inspiratie 9x kerstengeltjes.

Vergelijkbare artikelen